• Vissvarīgākais skaistuma rituāls – sejas attīrīšana. Kā to darīt pareizi?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    10. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sejas ādas attīrīšana jebkurā vecumā ir pati svarīgākā ādas kopšanas procedūra ikdienā, tāpēc ir svētīgi izveidot īpašu rīta un vakara attīrīšanas rituālu. Ir tikai trīs svarīgi priekšnoteikumi: darīt to pareizi, lietot savai ādai piemērotu attīrošo līdzekļu klāstu un ievērot rituālu. Konsultēja Liāna Blaževica, klīnikas Era Esthetic galvenā kosmetoloģe.

    Neprotam attīrīt ādu?

    Ādas attīrīšana un mazgāšana, šķiet, ir pati vienkāršākā ikdienas kopšanas procedūra sejai, tomēr skaistumkopšanas speciālisti norāda, ka sievietes to bieži dara nepietiekami vai nepareizi.

    Izmantojot savai ādai nepiemērotus mazgāšanas līdzekļus vai nezinot dažus svarīgus knifiņus, mēs pašas vēl vairāk paātrinām ādas novecošanu. Ir pierādīts, ka aktīvo anti aging vielu iedarbības efektivitāte samazinās par 70–80 procentiem, ja serumu, krēmu vai masku klājam uz nepietiekami labi attīrītas ādas, jo tās vienkārši nespēj izlauzties cauri ādas virskārtai, lai veiktu svarīgos atjaunošanas darbus. Tāpēc arī bieži vien pats dārgākais pretnovecošanas krēms nesniedz gaidīto efektu. Turklāt bez pareizas attīrīšanas sejas āda izskatās pelēcīgi bāla, to papildina aizsērējušas poras, iekaisumi, lobīšanās, taukainība T zonā un citi procesi, kas ādas izskatu nekādi neuzlabo. Lai pašai vieglāk, der izveidot īpašu sejas attīrīšanas rituālu, kas palīdz kompensēt ādas mitruma un blīvuma zudumu, uztur veselīgu mirdzumu un, pats galvenais, komforta sajūtu.

    Gan no rīta, gan vakarā

    Ādas attīrīšana ir sejas ādas kopšanas pati galvenā procedūra, kas ar vienkāršiem paņēmieniem un līdzekļiem atbrīvo ādu no visa liekā. Tas obligāti jādara divas reizes dienā – no rīta un vakarā.

    No rīta attīrām ādu no organisma izdalītajiem sviedriem, atmirušajām raga kārtiņas šūnām, sārņiem un taukvielu slāņa, ko āda pa nakti ir saražojusi.

    Vakarā – no dekoratīvās kosmētikas, tauku sekrēta, putekļiem un netīrumiem, kas pa dienu sakrājušies uz ādas virsmas.

    Attīrīšanai ir svarīgi posmi: vakarā trīs soļi – dekoratīvās kosmētikas noņemšana, mazgāšana un tonizēšana. No rīta – mazgājam un tonizējam! Tas nozīmē, ka vakarā ādas attīrīšanai vajadzētu būt aktīvākai, no rīta – pavisam vieglai. Papildus reizi nedēļā jālieto maigs pīlings, lai nolobītu atmirušās raga kārtas šūnas un attīrītu ādu vēl dziļāk.

    Sejas attīrīšana: ābece & nianses

    Noņem grima kārtu!

    Ja lieto dekoratīvo kosmētiku, noteikti ir jāizmanto speciāls līdzeklis grima noņemšanai. Vienmēr noskaidro, vai tas der arī ūdensnoturīgās kosmētikas notīrīšanai! Dekoratīvā kosmētika satur daudzas vielas, kas ūdenī nešķīst, un, kaut arī, nomazgājot grimu ar ūdeni, rodas sajūta, ka viss ir kārtībā, liela daļa netīrumu tomēr paliek uz ādas.

    Līdzekļu izvēle ir ļoti plaša, lai pielāgotos visām gaumēm un prasībām, tāpēc svarīgi lasīt norādes uz etiķetes, kam tieši līdzeklis ir paredzēts. Piemēram, vispirms var izmantot speciālu līdzekli grima noņemšanai, bet nākamajā solī lietot līdzekli sejas mazgāšanai. Tikpat labi vakaros var apvienot šos abus soļus vienā, izmantojot jaunākās paaudzes līdzekli, kas attīra ādu un vienlaikus noņem arī grimu.

    Padoms

    Noņemot kosmētiku no sejas, ievēro kosmētiskās līnijas – no centra uz sāniem. No pieres vidus – puslokā uz deniņiem, no deguna – virzienā uz leju, no vaigiem – no deguna spārniem uz auss augšējo punktu, no lūpu kaktiņa un zoda vidus – līdz auss ļipiņai. Notīri arī kaklu un pazodi, vienmēr ievērojot virzienu uz augšu.

    Atkārto, kamēr vatīte ir tīra, lai nav tā, ka noņem tikai virsējo kosmētikas kārtu.

    Neberz ādu, izturies maigi, jo pārāk spēcīga iedarbība var sekmēt iekaisumu un grumbu veidošanos. Savukārt āda ap acīm un lūpām ir ļoti trausla, tāpēc šo zonu attīrīšanai jābūt ļoti maigai un arī pareizā virzienā. Dari tā: aizver acis, viegli piespied pie skropstām līdzeklī samitrinātas vates plāksnītes, paturi pāris sekunžu un velc uz leju. Atkārto vairākas reizes. Apļojošām kustībām notīri abus plakstiņus. Tušas pārpalikumu var noņemt ar vates kociņu. Tīrot lūpas, ievēro virzienu – no lūpu kaktiņiem uz centru. Noteikti jāņem vērā, ka acu grima noņemšanai ieteicams tieši acu zonai paredzēts līdzeklis. Tas ir pat obligāti, ja lieto attīrošo līdzekli, piemēram, problemātiskai ādai vai pigmentācijas balināšanai, jo parasti to sastāvā ir ārstnieciski vai specifiskas iedarbības komponenti, kas nav piemēroti ādai ap acīm.

    Zināšanai. Mitrās salvetes kosmētikas noņemšanai ir vairāk piemērotas ceļojumiem, arī tad, ja pa rokai nav nepieciešamo kosmētikas noņemšanas līdzekļu. Ikdienā tās neattīra ādu tik labi, kā vajadzētu, tāpēc papildus jālieto pieniņš, putas vai želeja.

    Saudzīgi nomazgā sejas ādu!

    Attīrošos līdzekļus parasti piemeklē pēc ādas tipa – sausa, taukaina vai kombinēta (sausi vaigu gali, taukaina T zona). Ļoti svarīgs izvēles faktors ir arī ādas stāvoklis – normāla, jutīga vai problemātiska. Piemērotāko formu un konsistenci parasti izvēlamies pēc kosmētiķa ieteikumiem, saviem kopšanas ieradumiem un individuālajām sajūtām. Ražotāji ir parūpējušies, lai katram ādas tipam būtu pieejams viss: pieniņš, putas, micelārais ūdens, želeja, hidrofilās ziepes, hidrofilā eļļa u. c. Nobriedušai ādai vislabāk piemēroti līdzekļi ar norādi – jutīgai ādai. Jo āda ir sausāka, jo maigākai jābūt tās attīrīšanai.

    • Izteikti sausas ādas delikātai attīrīšanai labāk ir piemērots pieniņš, parasti tā sastāvā ir nepiesātinātās taukskābes, kas uztur ādas komfortu.
    • Plānai un jutīgai ādai ļoti noderīgas ir putas – tās maigi attīra ādu un līdzsvaro pH līmeni.
    • Tām, kurām patīk ādas kopšanā izmantot dažādas eļļas, labi ir piemērotas hidrofilās eļļas un ziepes, kas lieliski noņem arī dekoratīvo kosmētiku un nesausina ādu. Eļļa, saskaroties ar ūdeni, pārvēršas baltā emulsijā, kas viegli nomazgājas.
    • Kombinētai un taukainai ādai, īpaši tagad, vasarā, vairāk piemēroti ir želejveida līdzekļi, kas sniedz dziļi mitrinošu efektu.
    • Attīrošos līdzekļus beigās, protams, rūpīgi noskalo arī ar ūdeni, lai seja ir tīra no visa.

    Ievēro! Attīrošo līdzekļu sastāvā nedrīkst būt alkohols, jo tas specifiski sausina ādu. Svarīgākie komponenti ir mitrinošie faktori, piemēram, alantoīns, glicerīns, inulīns u.c.

    Padoms

    Ādas mazgā­šanai lieto remdenu ūdeni, izteikti karsts un auksts ūdens izjauc ādas pH skābuma līmeni, slikti ietekmē asinsvadus, padara ādu stresaināku un jutīgāku. Sejas mazgāšanai nekad neizmanto dušas želeju, kaut arī tā ir ļoti kvalitatīva vai ļoti dabīga, tāpat parastās ziepes. Ķermeņa kopšanas līdzekļiem pH ir ļoti sārmains, skalā no 8 līdz 10, bet sejas līdzekļiem tas ir ļoti saudzīgs, no 6,5 līdz 8, un tā ir liela atšķirība. Ja nav speciālā līdzekļa, labāk iztiec ar tīru ūdeni.

    Tonizē!

    Noskalo seju ar ūdeni, viegli nosusini un nekavējoties atsvaidzini to ar toniku (daži ražotāji to dēvē arī par losjonu). Tas pilnībā atbrīvo ādu no kosmētikas pārpalikumiem, atjauno ādas pH līmeni. Pat neapceri, ka varētu bez tā iztikt, jo ādas paskābināšana, lai atgūtu fizioloģisko līmeni, ir obligāta. Apstrādā ar toniku seju, kaklu, ausis un arī dekoltē zonu, kas noveco ļoti strauji. Pēc tam iemasē ādā serumu un/vai krēmu.

    Padoms

    Vasarā vari toniku pagatavot pati – pusglāzē ūdens iepilini divus pilienus citrona sulas un ar to noskalo seju. Tas atsvaidzinās ādu, radīs viegli skābu vidi, un arī krēms klāsies labāk.

    Kas tev jāzina par micelāro ūdeni?

    Daudzām sievietēm patīk mazgāt seju ar micelāro ūdeni. Tas paredzēts, lai noņemtu dekoratīvo kosmētiku un arī kopjošo kosmētiku. Taču pēc tam sejas āda obligāti jānomazgā ar ūdeni, kaut arī daudziem micelārajiem ūdeņiem uz etiķetes ir norāde, ka šis līdzeklis nav jānomazgā. Mums, vienmēr steidzīgajām, izklausās ļoti ērti, tomēr tas nav pareizi. Kosmetologi pārliecinoši iebilst, ka jebkurš micelārais ūdens satur specifiskas attīrošas vielas, kas atstāj uz sejas kaut ko līdzīgu ziepju nogulsnēm. Tās ir ļoti vieglas, tomēr ilgākā laikā piesārņo ādu.

    Tādēļ micelārais ūdens, tāpat kā jebkurš attīrošais līdzeklis, ir jānomazgā no sejas ar ūdeni.

    Micelārais ūdens ir labi piemērots ātrai ādas attīrīšanai, ja nav ērti veikt visu rituālu, piemēram, ceļojumā, bet arī tad ir svarīgi pēc tam seju noskalot ar ūdeni.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē