• Vienkārši elpošanas vingrinājumi, kas mazina saspringumu

    Elpošana
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    2. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Apgūsti dažādus relaksējošus elpošanas vingrinājumus!
    1. Elpo dziļi!
      Ikdienā parasti elpojam diezgan sekli – tikai ar krūtīm –, taču pareizai elpošanai vajadzētu izkustināt arī diafragmu, tātad jāelpo arī ar vēderu. Lai elpotu pareizi, vispirms nepieciešama pareiza stāja – mugurai jābūt iztaisnotai un mugurkaulam jābūt kā ķermeņa centrālajai asij. Tas ļauj panākt, ka krūškurvis ir atbrīvots un diafragma netiek saspiesta. Uzreiz var sajust, ka elpa plūst vieglāk un dziļāk.

      Elpai jāieplūst vispirms krūškurvja daļā, pēc tam jāpiepilda vēders – lai konstatētu, vai viss ir darīts pareizi, var turēt uz vēdera plaukstu, tai jācilājas līdzi. Arī izelpa ir jāsāk ar vēderu, tad gaiss plūst cauri krūškurvim un pa degunu ārā. Kad tā elpots kādu brīdi, var pat sajust vieglu reiboni – tā smadzenes reaģē uz situāciju, ka pēkšņi tām pieplūst vairāk skābekļa, nekā ierasts.
    2. Ugunīgā elpošana
      Šo gan labāk veikt kā rīta praksi, jo tā enerģētiski stimulē un uzlādē organismu. Svarīgākā ir izelpa, jo ieelpa tiek veikta parasti caur degunu un dziļi, ar vēderu.

      Arī jāizelpo caur degunu, tikai izelpas mirklī jāsasprindzina diafragma, it kā gaisu izgrūžot ārā ar spēku. Līdz ar to izelpa ir ātra un enerģiska. Iesācējiem gan nevajadzētu uzņemt pārāk strauju ritmu. Šai elpošanai ir vēl kāds bonuss – izelpas brīdī notiek iekšējo orgānu masāža (tāpēc neiesaka mēnešreižu laikā).
    3. Zen elpošana
      Lieliski atbrīvo prātu un nomierina ķermeni. Skaiti katru izelpu un ieelpu, kamēr tiec līdz pieci. Proti, pirmā izelpa – viens, otrā izelpa – divi, trešā izelpa – trīs, ceturtā izelpa – četri, piektā izelpa – pieci. Pēc piektās izelpas skaitīšana jāsāk no jauna. Tas ir svarīgi, jo pēc piektās izelpas, automātiski skaitot tālāk, domas atkal sāk rosīties pa prātu. Bet, pārlecot atkal uz vieninieku, visu laiku jākoncentrējas uz skaitīšanu.
    4. Elpošana ar kustību
      Ja plika elpošana tomēr šķiet par vienmuļu, to var apvienot ar kustību – tikai kustībai jābūt pietiekami vienkāršai. Piemēram, ieelpojot pacel un nostiep rokas virs galvas, izelpā nolaid lejā. To pašu var darīt guļus pozā – ieelpā tuvinot ceļgalu pie krūtīm, izelpā nolaižot, tad mainot kājas. Šādu elpošanu kustībā var izmēģināt arī, atrodoties ūdenī.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē