• Vecākiem par bērnu sišanu pārsvarā piespriež piespiedu darbu un probācijas uzraudzību

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    23. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Latvijas tiesās šogad desmit krimināllietās stājušies spēkā spriedumi par vecāku vardarbību pret bērniem un tikai vienā gadījumā varmāka saņēmis reālu cietumsodu, liecina aģentūras LETA apkopotie tiesas spriedumi.

    Spriedumi liecina, ka vecāki nereti noziegumus izdarījuši alkohola reibumā vai arī sodīšanas nolūkos. Bērni sisti, rauti aiz matiem, kratīti un grūstīti, kādā gadījumā bērnam salauzts deguns. Turklāt atsevišķos gadījumos bērni arī atstāti novārtā, tai skaitā bez pietiekama uztura, atbilstoša apģērba.

    Pārsvarā bērni sisti ar rokām, taču ir bijuši gadījumi, kad izmantota siksna.

    Daļā spriedumu arī minēts, ka vardarbības rezultātā bērniem konstatētas psiholoģiskas traumas, piemēram, mazvērtības komplekss. 

    Krimināllikuma 174.pants par cietsirdību un vardarbību pret nepilngadīgo, ja ar to bērnam nodarītas fiziskas vai psihiskas ciešanas, paredz brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Savukārt, ja noziegums vērsts pret mazgadīgo, likums paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Abos gadījumos likums arī paredz probācijas uzraudzību.

    Ja vardarbības rezultātā bērnam nodarīti smagi vai vidēja smaguma miesas bojājumi, tad tiek piemērota jau cita Krimināllikuma norma un varmākam var piemērot līdz pat 15 gadiem cietumā.

    Janvārī Zemgales rajona tiesa kādam tēvam par vardarbību pret savām divām mazgadīgajām meitām piemēroja 140 stundas piespiedu darba un probācijas uzraudzību uz vienu gadu. Izmeklēšanā pierādīts, ka tēvs, būdams reibumā, dusmās bērnus rāvis aiz matiem un grūdis uz leju, kā rezultātā meitenes zaudēja līdzsvaru un nokrita.

    Šī pati tiesa janvārī citā lietā kādam tēvam piemēroja nosacītu brīvības atņemšanu uz četriem mēnešiem un pārbaudes laiku uz astoņiem mēnešiem. Tēvs vairākas reizes uzvedās agresīvi, kliedza un lamājās uz saviem trīs mazgadīgajiem bērniem. Tāpat viņš vairākas reizes pameta bērnus vienus novārtā, neaprūpēja un neuzraudzīja. Pierādīts, ka diviem bērniem sists ar siksnu un dūrēm pa dažādām ķermeņa vietām.

    Kādai mātei februārī Zemgales rajona tiesa piemēroja piespiedu darbu uz 280 stundām, jo viņa dusmu vadīta savai mazgadīgajai meitai vairākkārt knaibījusi seju un bērnu kratījusi.

    Februārī Zemgales rajona tiesa kādam tēvam piemēroja 200 stundas piespiedu darba un probācijas uzraudzību uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem. Viņš alkohola reibumā nepieskatīja savu mazgadīgo meitu un viņai nenodrošināja laika apstākļiem piemērotu apģērbu. Tāpat viņš bērnu atstāja novārtā – nesniedza pietiekamu uzturu un nerūpējās par viņas drošību. Tā rezultātā bērns aizgājis no mājas, kur viņu uz ceļa atrada garāmbraucēji.

    Savukārt martā Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa kādam tēvam piemēroja nosacītu brīvības atņemšanu un probācijas uzraudzību. Vīrietis pēc aizturēšanas gan nepilnu mēnesi pavadīja apcietinājumā. Izmeklēšanā pierādīts, ka strīda laikā vīrietis ne mazāk kā sešas reizes iesita pa galvu un ķermeni savam desmit gadus vecajam dēlam. Redzot, kā sit pusbrāli, viņa nepilngadīgā pusmāsa aizbēgusi uz dzīvokļa lodžiju, taču patēvs viņai ar roku salauzis deguna kaulu.

    Tāpat martā Zemgales rajona tiesa kādam vīrietim piemēroja brīvības atņemšanu uz trīs mēnešiem un probācijas uzraudzību uz vienu gadu.

    Viņš reibumā bērna acu priekšā piekāva savu dzīvesbiedri un šādā veidā bērnam nodarīja psihiskas ciešanas.

    Aprīlī Kurzemes rajona tiesa piemēroja 180 stundas piespiedu darba un probācijas uzraudzību uz vienu gadu tēvam, kurš pāraudzināšanas un sodīšanas nolūkā par nepaklausību un nepakļaušanos ar siksnu saviem abiem mazgadīgajiem dēliem sita pa dibenu un citām ķermeņa daļām.

    Aprīlī Zemgales rajona tiesa kādai mātei piesprieda 120 stundas piespiedu darba un probācijas uzraudzību uz vienu gadu, jo viņa ar rokām situsi savai nepilngadīgajai meitai. Izmeklēšanā pierādīts, ka sieviete meiteni arī pagrūdusi uz ceļa un pēc tam ar kāju iespērusi pa vēderu.

    Vidzemes rajona tiesa jūnijā kādai mātei piemēroja 150 stundas piespiedu darba un probācijas uzraudzību uz vienu gadu, jo viņa pāraudzināšanas un sodīšanas nolūkā abiem saviem mazgadīgajiem bērniem situsi ar plaukstām pa seju un ķermeni.

    Vēl šogad kāda sieviete ar siksnu iepērusi savu nepilngadīgo meitu un uz vairākiem mēnešiem atstājusi vienu pašu dzīvoklī bez pārtikas, naudas un siltā ūdens. Tāpat pierādīts, ka sodīšanas nolūkā par sliktām atzīmēm un nokrāsotajiem matiem māte bērnu saķērusi aiz matiem un vairākas reizes raustījusi, kā arī ar roku iesita pa vaigu. Jūlijā Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa mātei piemēroja 100 stundas piespiedu darba un probācijas uzraudzību uz vienu gadu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē