• Vai slimo vecāku kopšanu ieskaita darba stāžā?

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    13. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gribu noskaidrot, vai pēc 80 gadu vecuma, kad cilvēks paliek bezspēcīgs un nevarīgs, ir kāds atbalsts no valsts materiālā ziņā, neskaitot pensiju, lai varētu saņemt aprūpes pakalpojumus savā dzīvesvietā. Un vēl. Vai dēlam vai meitai par mammas aprūpi pienākas kāda piemaksa? Vai šo laiku ieskaita darba stāžā?

    Atbilstoši sociālās aprūpes jomas atbildības sadalījumam starp valsti un pašvaldībām, par aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu dzīvesvietā un institūcijās gādā pašvaldības. Ja seniora funkcionālo traucējumu smaguma pakāpe atbilst invaliditātes noteikšanas kritērijiem, tad viņa ģimenes ārsts sagatavo nosūtījumu Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai, kas izvērtē cilvēka veselības traucējumus un funkcionālās spējas un lemj par invaliditātes noteikšanu vai atteikumu to noteikt. Vienlaikus ar lēmuma pieņemšanu par invaliditāti vai pēc tā komisija izsniedz atzinumus par īpašas kopšanas nepieciešamību, par medicīniskām indikācijām vieglā automobiļa speciālai pielāgošanai un pabalsta saņemšanai transporta izdevumu kompensācijai, kā arī par asistenta pakalpojuma nepieciešamību. Ja cilvēks atbilst kritērijiem, kas noteikti minēto atzinumu izsniegšanai, tad cilvēks ir tiesīgs saņemt attiecīgo valsts atbalstu: īpašās kopšanas pabalstu (213,43 vai 313,43 eiro mēnesī), pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai (79,68 eiro par katriem sešiem mēnešiem) un pašvaldības organizētu, bet valsts finansētu asistenta pakalpojumu. Senioru aprūpei veltītais laiks viņa dēla vai meitas darba stāžā netiek ieskaitīts.

    Par pašvaldības piedāvātajiem pakalpojumiem vai atbalstu piederīgajiem senioru aprūpes nodrošināšanā lūdzam interesēties konkrētās pašvaldības sociālajā dienestā.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē