• Vai mani piemeklējuši obsesīvi kompulsīvie traucējumi?

    Mentālā veselība
    Patrīcija Lielnora
    9. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Ikvienu no mums laiku pa laikam pārņem negatīvas, nevēlamas vai uzmācīgas domas. Lielākā daļa ar tām tiek galā dažu stundu vai dienu laikā, bet citi ar tām cīnās pastāvīgi, ciešot no obsesīvi kompulsīviem traucējumiem.

    Kas ir obsesīvi kompulsīvie traucējumi?

    Cilvēki, kas cieš no obsesīvi kompulsīviem traucējumiem (OKT), nemitīgi izjūt biežas, nevēlamas domas, ko sauc arī par apsēstībām. Šīs apsēstības bieži ir nereālas vai iracionālas. Lai gan indivīds tās var atpazīt, OKT joprojām izraisa intensīvu trauksmi vai ciešanas. Nereti tām seko tieksme pēc noteiktas rīcības, lai no šīm uzmācīgajām domām atbrīvotos. Diemžēl tas nedodas viegli.

    Tieksmes apmierināšana ir īstermiņa risinājums, apsēstība cikliskā savienojumā visticamāk turpinās vajāt arī vēlāk.

    Šo apsēstību pamatā ir šaubas. Izteikti bieža roku mazgāšana, priekšmetu kārtošana noteiktā, ideālā kārtībā, atkārtota pārliecināšanās par noteiktām darbībām – tie ir vien daži no daudzajiem izpausmes veidiem.

    Simptomi, kas var liecināt par obsesīvi kompulsīviem traucējumiem

    1. Nevajadzīgu priekšmetu krāšana

    Cilvēkiem ar šāda tipa obsesīvi kompulsīviem traucējumiem raksturīga dažādu nevajadzīgu lietu kolekcionēšana lielā apjomā ar domu, ka kādreiz tās var noderēt, vai arī ar mērķi saglabāt atmiņas par kādu dzīves notikumu vai cilvēku.

    2. Kāre pēc perfektas kārtības

    Cilvēki, kas cieš no šāda veida traucējumiem, mēdz veltīt daudz laika, lai ieviestu perfektu kārtību. Lietu kārtošana pēc lieluma, krāsām vai kādiem citiem kritērijiem ir visbiežāk izplatītie veidi, kā šis traucējums izpaužas.

    Protams, tieksme pēc kārtības nav nekas pārdabisks, taču šajā gadījumā runa ir par spēcīgu emocionālo diskomfortu, ko sagādā kaut mazākā nekārtība.

    3. Bailes no baktērijām un infekcijām

    Uzmācīga vēlme mazgāt rokas, izmantot roku dezinfekcijas līdzekļus vai regulāri mazgāties dušā ir biežākās izpausmes cilvēkiem, kuri izjūt bailes no baktērijām un infekcijām. Tāpat cilvēki, kas cieš no šāda veida obsesīvi kompulsīviem traucējumiem, mēdz izvairīties no noteiktām darbībām vai lietām, piemēram, iepirkuma ratiņiem lielveikalā vai dažāda veida rokturiem sabiedriskajā transportā un citviet.

    4. Vēlme atkārtoti pārbaudīt darbības

    Šāda veida obsesīvi kompulsīvi traucējumi ir saistīti ar cilvēka bailēm par savu vai tuvāko drošību. Tiesa, atkārtoti pārliecināties par to, vai esi aizslēdzis dzīvokļa durvis vai izslēdzis gludekli, ir tikai normāli. Taču, ja šāda iekšējā trauksme dzen pārbaudīt darbību trīs četras reizes, ir vērts aizdomāties, vai tas nav kas nopietnāks par vienkāršu vēlmi būt drošībā.

    Kā sev palīdzēt?

    Protams, ja pastāv nopietnas bažas par obsesīvi kompulsīvu traucējumu klātbūtni, jāvēršas pie speciālista. Tomēr ir vairākas lietas, kas var paātrināt atlabšanas procesu.

    • Veselīgs uzturs un kustības. Cukura līmenis asinīs var ietekmēt mūsu garastāvokli un enerģijas līmeni. Regulāri ēdot sātīgu un pilnvērtīgu pārtiku, iespējams saglabāt stabilu cukura līmeni asinīs un nodrošināt organismam nepieciešamo degvielu un uzturvielas. Arī fiziskās aktivitātes ir svarīgas gan fiziskajai, gan garīgajai veselībai. Tās var ietvert organizētus treniņus, taču palīdz teju viss, kas liek ķermenim kustēties.
    • Atpūta un relaksācija. Stress un trauksme var apgrūtināt obsesīvi kompulsīvu traucējumu novēršanu. Svarīga atpūtas un relaksācijas sastāvdaļa ir pietiekams un kvalitatīvs miegs.

    • Apzinātība. Apzinātības principi var tikt praktizēti kognitīvi biheiviorālajā terapijā, kas ir viens no obsesīvi kompulsīvu traucējumu ārstēšanas veidiem. Tomēr daudzas apzinātības metodes var praktizēt mājās, lai palīdzētu mazināt stresu un trauksmi. Vērts izmēģināt tādas metodes kā meditācija, elpošanas vingrinājumi un joga.
    • Sociālais atbalsts. Pat ja neesi gatava atklāti runāt par saviem traucējumiem, laika pavadīšana ar draugiem un ģimeni var palīdzēt justies sadzirdētai. 

    Ņem vērā! Tikai attiecīgais speciālists var noteikt šādas slimības diagnozi. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē