• Vai ar parakstu vākšanu var piespiest mainīt likumus?

    Aktuāli
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    11. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mēs ik pa četriem gadiem paužam savu valsts nākotnes redzējumu, Saeimas vēlēšanās nobalsojot par to politisko spēku, kura idejas un centienus atbalstām. Bet kā mēs varam mainīt savu dzīvi Latvijā, negaidot vēlēšanas? Konsultē manabalss.lv vadītājs Imants Breidaks

    Pirms astoņiem gadiem divi jaunieši izveidoja sabiedrības iniciatīvu platformu manabalss.lv. Tajā ikviens Latvijas pilsonis var konstruktīvi ieteikt, ko valstī vajadzētu mainīt, un vākt parakstus, lai piedāvātā iniciatīva tiktu izskatīta Saeimā. Kopš 2011. gada Saeimā ir izskatītas 42 šādas iniciatīvas, no kurām 29 ir atbalstītas. Tās iniciatīvas, kas nonāk Saeimā, sauc par kolektīvajiem iesniegumiem. Pašlaik Saeimā izskatīšanā ir 20 šādu iesniegumu. Astoņu gadu laikā dažādas iniciatīvas ir parakstījuši 270 000 cilvēku, un tas ir ļoti, ļoti daudz!

    Kā tas darbojas?

    Iniciatīvas var ierosināt un parakstīt ikviens Latvijas pilsonis, kurš sasniedzis 16 gadu vecumu, nosūtot to portālā manabalss.lv, kas to izskata un izlemj – publicēt to parakstu vākšanai vai ne. Katra iniciatīva, ko paraksta vismaz 10 000 pilsoņu un kas atbilst Saeimas juridiskajiem kritērijiem, nonāk Saeimā.

    Par iniciatīvu var balsot ikviens iedzīvotājs, autorizējoties portālā ar savas internetbankas pieeju. Tas nodrošina parakstu patiesumu un to, ka par katru iniciatīvu cilvēks parakstās tikai vienu reizi.

    Parakstoties ar internetbanku, portālā tiek piereģistrēts arī personas kods, tādējādi iestādes, kurām pēc tam iesniedz savāktos parakstus, var pārliecināties par personu datu un parakstu patiesumu, salīdzinot tos ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē esošo informāciju. Gan iniciatīvu izveidošana, gan parakstīšanās portālā ir bezmaksas. Ja nepieciešamais balsu skaits savākts, manabalss.lv parakstu failu nosūta Saeimai, un autoram jāpiedalās savas idejas prezentēšanā un aizstāvēšanā. 

    Atbalsta tikai konstruktīvas idejas!

    «Portāls publicē tikai reālas, izpildāmas idejas. Mēs nepublicējam visu, ko saņemam, mums ir savi kvalitātes noteikumi, tāpēc svarīgi, lai iniciatīvas iesniedzējs spētu atbildēt uz jautājumiem: ko tu vēlies risināt? Kādā veidā to vēlies darīt? Kā tas palīdzēs Latvijas valstij?» stāsta portāla manabalss.lv vadītājs Imants Breidaks. «Vissvarīgākais noteikums – iniciatīvai jāatbilst Satversmei.

    Piemēram, jūs varat piedāvāt pārcelt galvaspilsētu uz Talsiem – tas neapdraud Latvijas valstiskumu, varat piedāvāt mainīt himnu – arī tas neapdraud Latvijas valsts pastāvēšanu, bet, ja piedāvāsiet ievēlēt imperatoru uz mūžu, mēs pateiksim nē, jo Latvijā pastāv demokrātija un varas mainīguma princips.

    Arī tad, ja kāds ierosinās, ka Latvijai vajag atgūt Palangu no Lietuvas vai pievienoties Zviedrijai, mēs pateiksim nē.

    Esam draudzīgi pilnīgi visiem, bet demokrātijas ietvaros, līdz ar to mums nav pa ceļam ar radikāļiem, ar antidemokrātiskiem spēkiem un antidemokrātiskām idejām. Ja, piemēram, saņemsim ideju dubultot pensijas, mēs autoram noteikti vispirms prasīsim paskaidrot, kur viņš iecerējis gūt tam naudu. Mēs neesam publicējuši iniciatīvu par kodolieroču izstrādi Latvijā, ierosinājumu nojaukt Uzvaras pieminekli un uzcelt tā vietā daudzdzīvokļu namu, arī kāda autora ierosinājumu, lai visi Latvijas iedzīvotāji noziedo viņam pa vienam centam.

    Mēs nepublicējam iniciatīvas, kas aicina atlaist Saeimu, prezidentu, ģenerālprokuroru, atlaist Rīgas domi. Mēs visiem šiem autoriem prasām – lūdzu, pastāstiet, kas ir jāmaina, kas ir jānovērš esošajā sistēmā, lai nākamā amatpersona neizdarītu to pašu, ko līdzšinējā, un nevajadzētu atlaist atkal nākamo Rīgas domi, nākamo Saeimu utt. Vienreiz atlaist, nemainot sistēmu, – kur ir loģika? Un autori to nespēj piedāvāt.

    Mēs esam saņēmuši un neesam publicējuši arī tik jokainus ierosinājumus, kā, piemēram: Lai katrs iedzīvotājs man atdod melnās kapeikas, kas katram mētājas mājās un praktiski nenonāk apritē. Apsolu ar šo naudu neko sliktu nedarīt.

    Un ierosinājumu: Izveidot Laimes ministriju. Ar filiālēm reģionos,» stāsta Imants Breidaks.

    Iniciatīvas portālam manabalss.lv iesniedz visdažādāko vecumu un profesiju cilvēki – tie, kuri jūt līdzi savai valstij un vēlas kaut ko mainīt uz labu. Ļoti bieži iniciatīvas nāk no cilvēkiem, kas ir savas jomas eksperti un kuriem manabalss.lv ir vienīgā iespēja, kā zinoši un jēgpilni ietekmēt likumdošanu. No šiem cilvēkiem visbiežāk tiek saņemtas tiešām konstruktīvas idejas, kuras pēc tam arī valsts uzklausa. Ja manabalss.lv redz, ka kāda iniciatīva vēl jāuzlabo vai jāprecizē, tad labākam risinājumam tiek nodrošināta jurista vai attiecīgās nozares eksperta palīdzība vai atbalsts.

    Valsti var kustināt!

    «Saeima saprot, ka 10 000 parakstu ir 0,5% no nācijas, un ar tik lielu iedzīvotāju skaitu spēlēties ir riskanti – tā ar saviem lēmumiem ir apliecinājusi, ka pilsoniskai sabiedrībai ir būtiska loma lēmumu pieņemšanas procesā,» atzinīgi vērtē Imants Breidaks. Ir bijuši vairāki gadījumi, kad deputātu lēmumus kādā likumā izdevies ietekmēt arī ar salīdzinoši mazu balsu skaitu, toties ar nopietniem argumentiem.

    Piemēram, tā tas ir noticis ar iniciatīvu apturēt likuma grozījumus, kas gribēja aizliegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas. Lai deputāti ieklausītos sabiedrības viedoklī, bija savākts tikai 1000 parakstu, toties notika divas demonstrācijas. Savukārt par atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu manabalss.lv vāca parakstus piecus gadus.

    Savukārt iniciatīva par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim savāca rekordlielu balsu skaitu – par to parakstījās 52 000 pilsoņu, bet līdz pilnīgai uzvarai aiziet ir neiespējami. Tomēr paši autori atzīst, ka valsts lēmējvara kaut nelabprāt, bet mazliet tomēr ir sakustināta.

    Savukārt iniciatīva par pārmaksāto nodokļu automātisku atmaksu uzvarēja 2018. gadā, bet Valsts ieņēmumu dienestam to uzdots sākt īstenot tikai no 2021. gada – viss gluži uz knipja sitienu arī nenotiek. «Pat tas, ka Saeima kādu iniciatīvu neatbalsta, tomēr ir rezultāts, jo vilcināšanās lēmuma pieņemšanā rada vilšanos, kas savukārt degradē uzticību Saeimai un valstij,» saka Breidaks.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē