• Vācijas balss pasaulē: ārlietu ministre Annalēna Bērboka

    Personības
    Kristīne Kažociņa
    26. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Michael Brandtner (Wikimedia Commons)
    Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka ir viena no ietekmīgākajām sievietēm Eiropā, jo viņas uzdevums ir koordinēt Vācijas ārpolitiku un arī lemt par palīdzību Ukrainai.

    Kremļa Solovjovs nosauc par Ribentropu

    Vācijas valdība nesen pieņēma ilgi gaidīto lēmumu par Leopard tanku piegādi Ukrainai, un Bērboka jau sen centusies pārliecināt Vācijas kancleru Olafu Šolcu, ka Vācijai jādara viss iespējamais, lai sekmētu Ukrainas uzvaru.

    Kopš kara sākuma ministre vairākas reizes bijusi Ukrainā, apmeklējusi gan galvaspilsētu Kijivu, gan Harkivu un Buču, kur okupantu karaspēks pastrādāja kara noziegumus pret civiliedzīvotājiem.

    Acīmredzot Bērboka kaut ko dara pareizi, ja viņas lēmumi izraisījuši sašutuma vētru Krievijā. Kremļa propagandas sludinātājs Vladimirs Solovjovs salīdzinājis Annalēnu ar Hitlera ārlietu ministru Joahimu fon Ribentropu un nosaucis viņu par Ceturtā Reiha pārstāvi, kas pieteikusi karu Krievijai. «Bērboka šodien pieteica mums karu. Viņi piegādā tankus Ukrainai. Un jūs gribat teikt, ka mums nav likumīgu tiesību uzbrukt Berlīnei?» gaudoja Solovjovs.

    Norūdīja lēcieni uz batuta

    Annalēna pusaudzes gados aktīvi nodarbojusies ar sportu – viņa guvusi labus panākumus lēcienos uz batuta, piedalījusies Vācijas čempionātā un trīsreiz izcīnījusi bronzas medaļu. Šis, starp citu, ir olimpiskais sporta veids. 

    Intervijā žurnālam Stern viņa stāstīja, ka sports viņai ļoti daudz ko iemācījis: disciplīnu un drosmi, arī komandas darbu, jo panākumus nevar sasniegt vienatnē. Sportā viņa sapratusi, ka pirms katras uzvaras ir jāpiedzīvo kāds zaudējums, tādēļ svarīgi apzināties savas stiprās un vājās puses.

    Bijusi žurnāliste

    Bērboka studēja politikas zinātni un tieslietas Hamburgas Universitātē, pēc tam ieguvusi maģistra grādu Londonas Ekonomikas augstskolā. Jaunībā viņa strādājusi par žurnālisti un parlamenta deputātes palīdzi.

    Pirmā sieviete Vācijas ārlietu ministra krēslā

    Bērboka atceras, ka 2004. gada 1. maijā stāvējusi uz tilta, kas Vācijas pilsētu Frankfurti pie Oderas savieno ar Polijas pilsētu Slubici, un svinējusi Austrumeiropas valstu uzņemšanu Eiropas Savienībā.

    «Tobrīd es sapratu, ka politika patiešām ir veids, kā panākt pārmaiņas.»

    2005. gadā viņa kļuva par Vācijas Zaļās partijas biedri, tagad ir šīs partijas līdere. 2013. gadā viņu ievēlēja par Vācijas parlamenta deputāti, piecus gadus vēlāk – par Zaļās partijas līdzpriekšsēdētāju.

    2021. gadā Bērboka bija Zaļās partijas kandidāte uz Vācijas kanclera amatu. Parlamenta vēlēšanās Vācijas zaļie saņēma 15 % balsu, kas viņiem bija visu laiku labākais rezultāts. Kanclera posteni gan ieguva sociāldemokrāts Olafs Šolcs, bet Bērboka kļuva par pirmo sievieti Vācijas ārlietu ministra amatā.

    Bērboka konsekventi iestājās pret Nord Stream 2 gāzes cauruļvadu, ko viņa raksturoja kā Krievijas šantāžas instrumentu.

    Par mājas soli rūpējas vīrs

    Annalēna jau 15 gadu ir precējusies ar Danielu Holefleišu, kurš ir septiņus gadus vecāks par viņu. Daniels ieņem vadošu amatu Vācijas pastā. Viņiem ir divas meitas, septiņus un 11 gadus vecas. «Es izeju no mājas agri no rīta un atgriežos vēlu vakarā, tādēļ mājas solis pārsvarā ir vīra pārziņā,» stāsta Annalēna.

    Annalēnas dzīve skaitļos

    42

    Annalēna ir 42 gadus veca, dzimusi 1980. gadā. Tieši šajā gadā dibināta arī Vācijas Zaļā partija, par kuras līderi viņa tagad kļuvusi.

    16

    Vidusskolas laikā 16 gadu vecumā Annalēna gadu nomācījusies skolēnu apmaiņas programmā ASV vidusskolā. Viņa atceras, ka nebija viegli iekļauties amerikāņu skolēnu vidē, bet palīdzējušas futbola spēles iemaņas, jo futbola laukumā nav nozīmes tautībai vai valodas prasmei.

    29

    Pirms pāris gadiem Bērboka bija iekūlusies plaģiātisma skandālā, jo acīgi ļaudis pamanīja, ka savā grāmatā viņa bez atsauces pārrakstījusi 29 teikumus no citu autoru darbiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē