• Uztura speciāliste: Uz diētām sēdēt nav jēgas, jāmaina dzīvesveids

    Uzturs un diētas
    Lauma Lūse-Kreicberga
    16. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Tu esi sajūsmā, jo beidzot tev ir izdevies notievēt un zaudēt tik ļoti nīstos liekos kilogramus, bet – ak, vai! – izrādās, grūtākais vēl tikai priekšā – jauniegūto svaru arī noturēt. Kā dzīvot, lai tievēšana nebeigtos ar kilogramu atgriešanos?

    Konsultē Diāna Jakuboviča,
    rehabilitācijas centra Jaunķemeri sertificēta uztura speciāliste

    Dzīve ir kā šūpoles – tāpat kā kreņķi mijas ar laimes izjūtu un nogurums ar enerģijas uzplaiksnījumiem, arī svars mainās. Kādā dzīves posmā kilogramu ir mazāk, citā vairāk, bieži vien pat mēneša ietvaros svars staigā – hormonu ietekmē vai dažādu veselības problēmu dēļ. Daudzas sievietes šūpojas arī starp diētām un noraušanos, starp apņemšanos un padošanos, starp es gribu būt slaida un ir taču labi tāpat, un to ietekmē visdažādākie apstākļi. «Atbilde uz jautājumu, kāpēc pēc tievēšanas atgriežas pieci, desmit vai divdesmit kilogrami, visbiežāk ir vienkārša –dzīvesveids atgriežas vecajās sliedēs. Visiem ierobežojumiem, kas bija tievēšanas laikā, būtu jāpārtop par likumiem, citādi svars atkal pieaugs,» uzsver uztura speciāliste Diana Jakuboviča. Un piekrīt pakomentēt populārākos uzskatus, kāpēc tik daudzām no mums pēc tievēšanas kūres neizdodas noturēt slaido līniju.

    1. Apgalvojums.
      Jo ātrāk notievēsi, jo lielāka iespēja kilogramiem atgriezties. Kā ir patiesībā?

      Liekais svars un aptaukošanās visbiežāk norāda uz to, ka cilvēks ēd vairāk, nekā viņa organisms spēj patērēt. Sākot ievērot diētu un samazinoties uzņemto kaloriju daudzumam, svars samazinās, un jo lielāks ir kaloriju deficīts un striktāk cilvēks sevi ierobežo, jo ātrāk tiek zaudēti kilogrami. Taču ļoti stingrus ierobežojumus cilvēks spēj izturēt tikai noteiktu laika posmu, bieži vien pat nepamanot, kā pamazām atgriezies pie iepriekšējās ēdienkartes. Un, atsākot ēst tāpat kā iepriekš, svars pieaugs, it īpaši, ja pēc diētas uzturā palielināsies ogļhidrātu un tauku daudzums. Tāpēc uz diētām sēdēt nav jēgas, ir jāmaina dzīvesveids un paradumi.
    2. Apgalvojums
      Lai svaru noturētu normas robežās, jāizvairās no ogļhidrātiem. Kā ir patiesībā?

      Lai samazinātu svaru vai pēc diētām noturētu jauno veidolu, ogļhidrātu daudzums uzturā patiešām būtu jāsamazina, īpaši sievietēm pēc piecdesmit, dažkārt jau pēc četrdesmit gadu vecuma. Ogļhidrāti sadeg tikai kustoties – sportojot vai veicot fizisku darbu. Ja ir sēdošs dzīvesveids un tikai tā sauktās ofisa kustības (līdz printerim un līdz tualetei), organisms ogļhidrātus neiztērē, bet atliek krājumos. Lai saglabātu slaido līniju, ogļhidrātu daudzumam maltītes laikā jābūt nelielam – piemēram, divas vai trīs kartupeļu pusītes vai pāris ēdamkarošu rīsu, griķu vai makaronu. Turklāt jāņem vērā, ka ne vienmēr mums izdodas ievērot ēšanas režīmu, taču, tiklīdz tiek izlaista ēdienreize, nākamajā apēdam vairāk vai arī tiek apēsts kaut kas salds – viena konfekte, otra… Reizēm cilvēks pat apzināti izvēlas divu kartupeļu vietā apēst konfekti, jo zina, ka abiem ir vienāds kaloriju daudzums, taču cukura līmeni katrs paceļ pilnīgi citādi. Saldumi ir bīstami, jo rada eiforisku sajūtu.
    3. Apgalvojums.
      Diētas un eksperimenti ar tām iedragā veselību un vielmaiņu. Ar katru reizi svaru zaudēt kļūst arvien grūtāk, bet kilogrami atgriežas arvien ātrāk.Kā ir patiesībā?

      Organismam nepatīk ļoti straujas izmaiņas, un jebkura diēta satricina vielmaiņu. Neliels stress organismam ir pat vēlams, jo tas sāk strādāt citādi nekā pirms tam un sāk patērēt vairāk kaloriju. Bet attieksmei jābūt kritiskai – nevajag izvēlēties, piemēram, diētu, kurā piecas reizes dienā jāēd kāposti – jau trešajā dienā olbaltumvielu krājumi būs izsīkuši un vairs nebūs spēka. Savukārt, ja dzersi tikai sulas, organismā būs pārāk daudz ogļhidrātu un fruktozes, kas arī nav labi. Ja sāksi ievērot ketogēno jeb olbaltumvielu diētu, tad tiks uzņemts daudz lielāks olbaltumvielu daudzums nekā pirms tam, taču, ja nieru filtrācija jau pirms tam bijusi pavājināta, šāda diēta nierēm var īpaši nepatikt. Piedzīvojot diētas atkal un atkal, organisms ar katru reizi kļūst gudrāks. Līdzībās runājot – ja zinām, ka būs algas samazinājums, mēs sākam taupīt naudu. To dara arī organisms, esošo enerģiju tērējot mērenāk. Jo lielāks svara kritums bijis iepriekš, jo vairāk organisms centīsies uzkrāt rezerves. Tāpēc svara zudumam jābūt mērenam – vislabāk divi trīs kilogrami mēnesī, lai organismam nebūtu šoka.
    4. Apgalvojums.
      Svarīgi ir visu laiku kontrolēt svaru. Tiklīdz pārtrauc regulāru svēršanos, tā kilogrami atgriežas.Kā ir patiesībā?

      Svērties var reizi mēnesī, bet katru dienu gan nevajag, jo tā var radīt sev tikai lieku stresu, turklāt sievietēm svara izmaiņas dažādās cikla dienās atšķiras, to ietekmē progesterona līmenis un šķidruma aizture. Vēlme nemitīgi svērties norāda uz vēlmi kontrolēt, bet aktuāls ir jautājums – kāpēc neuzticamies sev vai uztura speciālistam? Ja speciālists iesaka lietot simts gramus rīsu, tad, apēdot divsimt, nav jēgas kāpt uz svariem un pārbaudīt, vai svars nav palielinājies. Jo kuru gan mēs cenšamies apmānīt? Bieža svēršanās liecina par nespēju sevi disciplinēt un nepārliecinātību.
    5. Apgalvojums.
      Lai noturētu svaru pēc tievēšanas, svarīgākais ir būt izglītotam uztura jomā, motivācija nav tik svarīga. Kā ir patiesībā?

      Zināšanām ir liela loma, lai saprastu, kuri produkti rada lieko svaru, un varētu tos aizvietot ar citiem. Taču, ja ievēro tievēšanas plānu un uztura speciālista ieteikumus, tad arī cilvēkam, kurš neko daudz nezina par pareizu uzturu, būs svara zudums. Motivācija vajadzīga, lai noturētu svaru pēc tievēšanas, jo ir jāmaina dzīvesveids uz visu mūžu. Viens tam ir gatavs, cits nav. Ir cilvēki, kuri izvēlas lieko svaru un ēst visu, ko grib, un, jāatzīst, reizēm viņi ir pat laimīgāki par tiem, kuriem svars ir normāls, bet kuriem visu laiku jākontrolē tas, ko viņi ēd. Tā vienmēr ir izvēle, tomēr, ja ir sākusies aptaukošanās, veselības dēļ vajadzētu sākt rīkoties. Esmu ievērojusi, ka bieži vien cilvēki savus ēšanas ieradumus maina tikai tad, kad dzīve viņus piespiež, bet, kamēr situācija nav kļuvusi kritiska, nav motivācijas veikt izmaiņas.

    Daži iemesli, kāpēc kilogrami atgriežas

    • Bijusi pārāk ierobežojoša diēta.
    • Esi atsākusi ēst parasti un vairs neseko līdzi tam, ko ēd.
    • Tev ir par maz fizisku aktivitāšu.
    • Uzturā ir pārāk daudz ogļhidrātu.
    • Tu ēd pārāk daudz našķu.
    • Slinkums gatavot veselīgu maltīti

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē