• Uz kā balstās attiecības ar gados jaunāku vīrieti?

    Attiecības
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    8. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Protams, ir taču tik ļoti patīkami izjust uzmanību un apbrīnu no vīrieša, kurš ir par tevi krietni jaunāks, varbūt pat tik jauns, ka varētu būt tavs dēls! Taču flirts un jauka amizēšanās ir viens, pavisam kas cits – nopietnu attiecību veidošana. Kādi ir zemūdens akmeņi šādās attiecībās? Un vai tām vispār var būt nākotne? Konsultē psihoterapeite INĀRA VĀRPA.

    Lai kādas attiecības mēs veidotu, parasti taču skaidri zinām – darām to tādu un tādu iemeslu dēļ. Visbiežāk, protams, mīlestības dēļ. Un ne jau gadu starpība, bet personības briedums, pašpietiekamība, veselums, nosaka attiecību kvalitāti. Emocionāli nobriedis, pašpietiekams vīrietis var vienkārši iemīlēties un mīlēt par sevi daudz vecāku sievieti. Bet sieviete var iemīlēt nobriedušu, interesantu, foršu vīrieti arī tad, ja viņam gadu krietni mazāk. Un šādas attiecības var turpināties arī mūža garumā. Tomēr katrās attiecībās ir dažādi zemūdens akmeņi, un īpaši daudz to var būt, ja pārim ir liela gadu starpība.

    Aisberga neredzamā daļa

     «Es mēdzu teikt – Titāniks nogrima ne jau aisberga redzamās daļas dēļ, Titāniks nogrima tā neredzamās daļas dēļ. Ja salīdzinām lietas, ko darām apzināti, un lietas, ko darām neapzināti, tikai trešā daļa varētu būt apzināti, bet divas trešdaļas neapzināti vai traumu vadīti lēmumi,» skaidro psihoterapeite Ināra Vārpa. Dažkārt cilvēks partnera izvēli uzskata par mīlestību, pat neapzinādamies, ka patiesībā izveidojis atkarīgas attiecības. Un, kā liecina speciālistu pieredze, atkarīgu attiecību ir daudz vairāk nekā funkcionālu.

    Vēsturiski agrākos laikos visbiežāk cilvēkiem bija sarunātās attiecības, reti tās bija mīlestības vadītas. Parasti gan laulātais bija vecāks vīrs, kuram par sievu atdeva jaunu meitu, otrādi notika ļoti reti – lai atceramies kaut vai filmu Salna pavasarī vai lugu Skroderdienas Silmačos. Kādi tad ir iemesli, kuru dēļ vīrietis izvēlas par sevi daudz vecāku sievieti?

    «Pirmā ideālā sieviete katram cilvēkam – un, protams, arī katram dēlam – ir māte.

    Tā dēvētajā zemapziņas matricā mēs uzkrājam gan pārdzīvojumus, gan vajadzības, gan sapņus, gan traumatiskās pieredzes. Un vairums cilvēku savu izvēli attiecībās izdara, balstoties uz to, kas atrodas šajā neredzamajā kastītē, aisberga neredzamajā daļā,» skaidro psihoterapeite.

    Attiecības ar krietni vecāku sievieti speciālisti traktē kā incestuālas jeb asinsgrēka attiecības, kad pārnestā nozīmē dēls izvēlas māti. Proti, šī vecākā sieviete simboliski zemapziņā atgādina māti, un jaunais vīrietis viņā meklē to, ko reiz nav saņēmis no savas mātes, – empātiju, maigumu, mīļumu, atbalstu, rūpes, sapratni, mieru, nosvērtību. Var būt dažādi iemesli, kāpēc viņš to nav saņēmis bērnībā.

    Iespējams, māte smagi slimojusi, varbūt viena audzinājusi dēlu un vienmēr bijusi pārstrādājusies. Vai arī – bijusi alkoholiķa sieva, uz kuras pleciem gulstas visas mājas rūpes. Proti, šai sievietei bijis grūti, tāpēc viņa nav varējusi savam dēlam pilnvērtīgi sniegt to, ko viņam būtu vajadzējis saņemt. Līdz ar to dēlā ir šis traumatiskais deficīts, trūkums. Un tāpēc viņš, iespējams, agrāk vai vēlāk atradīs vecāku sievieti, no kuras nepastarpināti saņems visu to, ko reiz nav dabūjis no mātes.

    Visbiežāk ir tā, ka viņš nejūtas īsti vērtīgs kā vīrietis, ir nedrošs. Šā cilvēka traumatiskā pagātne nereti saistīta ar to, ka nav bijis tēva vai arī tēvs savas funkcijas pildījis nekvalitatīvi, bijis alkoholiķis, iespējams, savulaik pametis jaunā vīrieša mammu. Bet mamma vai nu bijusi ļoti distancēta, nav mācējusi veidot attiecības ar dēlu, vai tieši pretēji – bijusi ļoti spēcīgās emocionālās attiecībās ar viņu.

    Dažkārt šis nenobriedušais vīrietis joprojām ir bērna kažociņā un no attiecībām ar māti uzreiz pārkāpj attiecībās ar sievieti, kurās jūtas drošs.

    Proti, nonāk mātišķas sievietes aprūpē, jo tādas attiecības ir vienīgais, ko viņš prot un zina.

    «Bieži tā notiek, ja māte bijusi ļoti spēcīga autoritāte emocionāli vai arī autoritāte sociālā stāvokļa ziņā – profesionāli spēcīga uzņēmuma vadītāja, zinātņu doktore, varbūt sieviete, kas guvusi lielus panākumus sportā.

    Protams, tad dēls identificējas ar tādu sievieti un meklē viņai līdzinieci – citu ļoti spēcīgu personību, kas viņam varētu būt autoritāte, jo tikai šādās attiecībās viņš jūtas droši, vērtīgs un vajadzīgs,» skaidro psihoterapeite.

    Jāpiebilst, ka liela nozīme šādās attiecībās var būt arī seksam. Proti, jaunajam vīrietim līdz šim, visticamāk, bijušas seksuālas attiecības tikai ar sava vecuma meitenēm – nepieredzējušām, kautrīgām. «Savukārt sieviete, kura ir par puisi daudzus gadus vecāka, visticamāk, ir brīva no liekas kautrības, kaislīga un seksuāli aktīva.

    Seksuālā aktivitāte, kā zināms, sievietei īpaši uzplaukst ap 35–40 gadu vecumu, kad viņa ir gana pieredzējusi un atraisīta, labi zina, kā izsargāties no nevēlamas grūtniecības. Līdz ar to viņa ir ne tikai lieliska seksa partnere, bet jaunajam vīrietim arī laba skolotāja, kas viņu apmāca mīlas prasmēs.»

    Kāpēc viņai vajadzīgs dēls?

    Cits jautājums – kāpēc sieviete, kura ir daudz vecāka, ar lielu prieku veldzēs šo pēc mātes mīlestības izslāpušo vīrieti. «Visticamāk, tāpēc, ka sieviete ir līdzatkarīga vai pāraprūpējoša, nākusi no disfunkcionālām attiecībām un pieradusi nemitīgi par kādu rūpēties,» uzskata Ināra Vārpa.

    Atšķirībā no jaunā puiša, kuram šīs varbūt ir pirmās attiecības dzīvē, sievietei šīs, iespējams, ir jau otrās vai trešās. Viņa vairs nav nevainīga meitene, bet jau dāma ar pieredzi. Un šī pieredze visbiežāk izrādās traumatiska. Piemēram, vīrs bijis alkoholiķis, kauslis, varmāka vai kādā citādā veidā brutāls cilvēks. Viņa ir daudz cietusi un sāpināta, tāpēc izvēlas jaunekli, kurš ir maz pieredzējis gan seksuāli, gan attiecībās vispār.

    Bieži gadās situācijas, kad šim jaunajam vīrietim nav ne labas izglītības, ne dzīvesvietas. Iespējams, nav arī naudas. «Šis ir viens no iemesliem, kāpēc jaunais vīrietis izvēlas būt kopā ar sievieti, kura par viņu vecāka. Savukārt sieviete, lai arī viņai bijusi traumatiska un sāpīga pieredze, bieži ir neatkarīga, patstāvīga, ar labiem ienākumiem un savu personisko mājokli. Viņai ir draugi, hobiji, visticamāk, ir arī bērni un varbūt pat mazbērni.

    «Tā teikt – pilnvērtīga, piesātināta dzīve, un jaunais vīrietis vienkārši iekāpj šajā pilnajā dzīvē.»

    Itin bieži ir gadījumi, kad par nobriedušas sievietes sirdsāķīti kļūst, piemēram, gados jaunāks santehniķis vai elektriķis. Bikls, kautrīgs. Sieviete viņu uzcienā ar tēju, sviestmaizēm, vēlāk jau ar pusdienām un visbeidzot uzaicina savā gultā. Ja attiecības turpinās, viņa šo puisi – gluži kā vienu no saviem bērniem – pierunā atsākt mācīties, iegūt vidējo izglītību, tad mudina iestāties augstskolā.

    Un tā, pateicoties sievietei, viņš no vienkārša darba darītāja kļūst par uzņēmuma vadītāju, advokātu vai kādas citas jomas profesionāli. Protams, viņa neaizmirst arī savu vīrieti pienācīgi saģērbt, iemācīt labas manieres un izpratni par stilu. Iet gadi, un nu jau viņš savas sievietes mājās oficiāli ir kļuvis par saimnieku.

    «Kad vīrietis no maza zēna (tāds viņš joprojām iekšēji ir) izveidots par veiksmīgu, koptu vīrieti, kad viņam jau pašam savi hobiji un savs atbilstošu draugu loks, viņš, iespējams, arī sastop jaunu un nepieredzējušu meiteni. Jaunā sieviete uz viņu skatās spožām, apbrīnas pilnām acīm, un nu jau viss ir gluži citādi – vīrietis sajūtas kā varonis. No personības iekšējā attīstības viedokļa viņš ir sasniedzis pusaudža vecumu. Lai gan pēc pases viņam ir jau varbūt tuvu četrdesmit, iekšēji viņš tagad ir aptuveni četrpadsmit līdz sešpadsmit gadu vecumā. Tad viņš dodas uz randiņiem…»

    Jā, bet kas notiek ar līdzās esošo sievieti? Parasti gados jaunāks vīrietis savu mammu nekad nepamet, jo novērtē to, ka šī sieviete būtībā viņu izaudzinājusi, palīdzējusi iegūt izglītību, statusu sabiedrībā, labu reputāciju, drošību. «Dažkārt notiek arī tā – vīrietis mēģina pamest savu gados krietni vecāko sievu, bet viņa, negribēdama piedzīvot publisku pazemojumu, pierunā viņu uz sava veida darījumu – es pievēršu acis uz taviem sānsoļiem, bet turpināsim dzīvot kopā.

    Un tā dzīve atkarīgās attiecībās turpinās, tikai jau ar jauniem nosacījumiem – jauniem vienošanās punktiem. Scenāriji, protams, mēdz būt dažādi – mēdz notikt arī tā, ka attiecības pēc kāda laika tomēr pārtrūkst, vīrietis kļūst par alkoholiķi, nonāk azartspēļu atkarībā. Nemitīgā emocionālā spriedze tomēr dara savu.»

    Sieviete uzzied

    Viss aprakstītais ir attiecību neredzamā daļa – tā, kas saprotama speciālistiem, bet pašiem iesaistītajiem visbiežāk ne. Bet kas ir redzamajā daļā? Milzīgi daudz plusu! Cilvēki ir laimīgi, viens otram sniedz labas emocijas un sajūtas, viens otru atbalsta. Gan jaunais vīrietis, gan sieviete, kas viņam blakus, iegūst lidojuma sajūtu.

    «Sieviete, kurai blakus krietni jaunāks vīrietis, gluži vai uzzied, īpaši jau pirmajos attiecību gados.

    Viņa vizuāli izskatās jaunāka, sāk jauneklīgāk ģērbties, vairāk sevi kopt. Nereti viņa arī atrod sev jaunus hobijus, lai pēc iespējas vairāk būtu kopā ar jaunākiem cilvēkiem,» novērojusi psihoterapeite. Sieviete jūtas gribēta, mīlēta. Visticamāk, arī jūtas ļoti vērtīga, jo izkonkurējusi jaunākas sievietes – potenciāli taču tieši viņas varēja būt blakus jaunajam vīrietim. Un arī draudzeņu un paziņu priekšā ir, ar ko palepoties, ja blakus ir jauns, skaists, seksīgs vīrietis. Atliek tikai ziedēt!

    Lielākais klupšanas akmens

    Jautājums tikai – cik ilgi tas turpināsies? Protams, ir attiecības, kuras ilgst «līdz nāve mūs šķirs». Tomēr tādu nav daudz. Lielākoties parādās nopietni klupšanas akmeņi, kas attiecības var sarežģīt ļoti smagi un pat arī izjaukt. Viens no biežāk sastopamajiem klupšanas akmeņiem ir vīrieša vēlme pēc bērna. «Īpaši tad, ja vīrietim šīs ir pirmās nopietnās attiecības, agri vai vēlu viņš sāk ilgoties pēc bērna.

    Taču sieviete, kas viņam ir blakus, bērnus vairs nevēlas, jo pašai tādi jau ir, vai arī gluži vienkārši viņai jau ir pārāk daudz gadu, lai laistu pasaulē bērnus. Tad vīrietim ir divas izvēles – samierināties ar to, ka bērnu nebūs, vai meklēt citu sievieti, kas viņam var radīt pēcnācēju. Dažkārt vīrietis, kurš savā būtībā vēl nav pieaudzis un ir tikai padsmitnieka līmeni, paralēli attiecībām ar dzīvesbiedri, mammu, meklē attiecības ar jaunākām sievietēm, kurās viņš tiktu apbrīnots.

    Šādās attiecībās var gadīties bērns, un tad gados vecākā dzīvesbiedre vīrietim šo bērnu vienkārši palīdz izaudzināt. Dažkārt pat tiek noslēgta apzināta vienošanās, ka vīrietis radīs bērnu kopā ar kādu citu sievieti, bet audzinās viņu kopā ar vecāko sievieti, kas viņam blakus.

    Taču ir arī vīrieši, kuri – gluži otrādi – ir pat ļoti apmierināti ar situāciju, ka līdzās ir sieviete tādā vecumā, kad bērnus vairs pasaulē nelaidīs. Iemesli var būt vairāki. Dažkārt to nosaka traumatiska bērnības pieredze – varbūt viņš pats bijis negribēts bērns vai pamests, emocionāli atraidīts, varbūt uzaudzis nabadzīgā ģimenē, kur nācies cīnīties par izdzīvošanu. Iespējams, vīrietis bērnus nevēlas, jo dzimis ļoti smagās dzemdībās, kurās māte gandrīz nomirusi, tāpēc viņā nostiprinājusies vainas izjūta, ka ir nodarījis pāri savai mātei.

    Vēl vienu reizi to pašu nodarīt kādai sievietei – nu jau sava bērna mātei – viņš vairs nespēj un nevēlas.

    Ir arī gadījumi, kad vīrietis vienkārši ir narciss, kurš tīksminās par sevi, un šā iemesla dēļ nevēlas sev radīt konkurentu.

    Vai attiecībās ir resursi?

    Vai attiecības, kurās vīrietim un sievietei ir liela gadu starpība, agri vai vēlu izirs un pačibēs jebkurā gadījumā? «Tā noteikti nevar uzskatīt,» pārliecināta Ināra Vārpa. Cilvēki var strādāt ar sevi, apzinoties šo aisberga neredzamo daļu, mēģinot izprast attiecību būtību un no atkarīgām attiecībām tās transformējot funkcionālās attiecībās. Galvenais jautājums, kas sev jāuzdod un kas pāriem bieži vien ļoti nepatīk, ir – uz kā balstās attiecības? Vai tikai uz izdevīgumu, naudu, prestižu?

    Otrs jautājums – vai attiecībās ir resursi? Proti, vai starp cilvēkiem ir cieņa, patikšana, laba sadarbība, pozitīva pieredze? Ja šie resursi ir un cilvēki apzinājušies, kāpēc savā laikā šīs attiecības izvēlējušies un izveidojuši, ja viņi joprojām viens otram ir simpātiski, ir iespēja šīs attiecības transformēt funkcionējošās,» uzsver psihoterapeite.

    Raugoties nākotnē, gan jābūt ļoti godīgiem, jo dabu jau apmānīt nav iespējams… Varam jau sev iestāstīt, ka vecumam nav nozīmes, bet, pieslēdzot racionālo prātu, kļūst skaidrs, ka ir gan. Proti, ja sieviete ir, piemēram, padsmit vai vairāk gadu vecāka par vīrieti, skaidrs, ka kādā brīdī viņa sajutīs nogurumu, tempa palēnināšanos un, jā, arī izskata pārmaiņas.

    Diemžēl sabiedrībā valdošie stereotipi joprojām pieļauj to, ka vīrietis drīkst būt gan ar lieko svaru, gan krunkām, bet sievietei, lūk, katra piekāpšanās gadiem savītušas ādas veidolā daudziem šķiet nepiedodama.

    Protams, šo procesu var palēnināt, izmantojot plastikas ķirurga pakalpojumus un citus mūsdienu skaistumkopšanas sasniegumus, tomēr ne jau bezgalīgi.

    «Un svarīgākais jau pat nav tas, ko teiks vai neteiks apkārtējā sabiedrība. Jautājums ir, vai sieviete pati nekautrēsies sava novecojošā auguma un citu izskata pārmaiņu dēļ. Sevišķi reizēs, kad kopā ar vīrieti ir viņa tikpat jauno draugu kompānijā. Jautājums arī, vai jaunais vīrietis spēs mierīgi uztvert to, ka viņa sieviete noveco krietni ātrāk nekā viņš pats.»

    Vēl vienas attiecību šķēres ir atšķirīgā seksualitāte, kas gadu gaitā mainās, – kad vīrietim tā būs pašā plaukumā, sievietei, iespējams, jau vairs gluži ne. Vai arī, noņēmusies ar darbu un pienākumiem mājās, viņa vienkārši vairs nevēlēsies mīlēties. Tāpat, ja vīrietis gribēs kāpt kalnos, doties izbraukumos ar velosipēdu, slēpot, kaitot – vai gados stipri vecākā sieviete spēs viņam turēt līdzi?

    Protams, ir daudzas sievietes, kas to spēj un varbūt pat tieši gadu atšķirības dēļ sevi uztur lieliskā formā. Tomēr jāņem vērā arī šīs šķēres. Un jābūt gatavai jebkurā brīdī reāli palūkoties uz situāciju un izlemt, kā rīkoties, ja attiecību scenārijs izvēršas ne gluži tā, kā bijis cerēts.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē