• Tulznas, sēnīte un saplaisājuši papēži. Kā vasarā rūpēties par pēdām?

    Pēdas
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kas jāņem vērā, izvēloties apavus tagad, kad vienai cilvēces daļai beidzies garais ziemas miegs istabas čībās, kājas ir izlaidušās un pieradušas pie komforta?

    Konsultē Karīna Burima, podoloģe Estētiskās medicīnas klīnikā 4 Dimensija.

    Pedikīrs – zinātājiem

    Brīdī, kad oficiāli izziņoja, ka pandēmijas laikā aizliegto prieku sarakstā ir arī manikīrs un pedikīrs, daļa sabiedrības skumji nopūtās. Tika izvilkti gaismā mājas pedikīra komplektiņi, un tālāk bija jātiek galā pašu spēkiem. Daļai cilvēku gan paslīdēja garām fakts, ka vairākus mēnešus nestrādāja tie pedikīra speciālisti, kas darbojas kosmētikas salonos vai kādās īrētās telpās. Savukārt ārstnieciskais pedikīrs ārstniecības iestādēs un veselības klīnikās faktiski teju visu šo laiku bija pieejams, skaidro podoloģe Karīna Burima. Rezultātā liela daļa cilvēku bija spiesti meklēt radošus risinājumus savām pēdu un nagu problēmām. «Tagad, pēc ilgāka pārtraukuma, var novērot dažādas jaunas iezīmes un izmaiņas cilvēku paradumos un pēdu veselībā. Pieraksti pie podologiem atkal ir pilni, taču problēmu loks ir nedaudz mainījies. Patiesībā visā sabiedrībā mainījusies pat apavu mode,» stāsta podoloģe.

    Vieniem atpūta, citiem problēmas

    Kāds tad ir iznākums šīm diezgan visaptverošajām nagu brīvdienām? Kā vienmēr – novērojumi dalās. «Vieniem šobrīd ir sausāka un plīstošāka āda, sevišķi uz papēžiem, bet citiem otrādi – beidzot sākušas mazināties vai pat vispār pazudušas varžacis, nav tulznu konkrētajās vietās, kur tās mūžam mēdz uzmesties, āda kļuvusi mīkstāka, jo mazinājusies slodze,» stāsta podoloģe. Kopumā izskatās, ka lielākā daļa cilvēku ir tikuši galā ar katra kārtīga pilsoņa pienākumu pašiem mājās apkopt savus nagus, tomēr daļai šis laiks izvērties visai mokošs.

    Kam īpaši jāpievērš uzmanība?

    • Problemātiskā pusaudžu grupa. Tieši pandēmijas laikā parādījusies klientu grupa, kāda agrāk netika novērota, – bērni vecumā no 10 līdz 18 gadiem ar nagu problēmām, kas saistītas ar emocionāli smago izolācijas laiku. Vecāki ved bērnus, kas stresa situācijās sākuši grauzt roku nagus, plēst kāju nagu ādu, knaibīt un bojāt nagus. Tam joprojām jāpievērš pastiprināta uzmanība!
    • Gados vecie cilvēki un pansionātu iemītnieki, kas palikuši bez pēdu aprūpes. Cilvēkiem gados pašiem apkopt pēdas ir problemātiski – daļai redzes problēmu dēļ, cits vispār nevar noliekties un aizsniegt pirkstus, nav vajadzīgo knaiblīšu, aparātiņu. Senioriem nagi ir ļoti cieti, un, pašam kaut ko mēģinot izdarīt, nereti nodarīts vairāk kaitējuma nekā labuma. Pandēmijas laikā pansionātu iemītniekiem nebija pieejami mobilā izbraukuma podologa pakalpojumi, bet līdzīgi gājis arī tiem senioriem, kas dzīvo mājās un kuriem līdz šim nagus apgriezt un apkopt palīdzēja gados jaunākie ģimenē, taču šajā laikā tikšanās nebija iespējama. «No manas prakses – nesen palīdzēju klientei gados, kurai nagi bija izauguši tik gari un biezi, ka ne pati, ne tagad beidzot ciemos atbraukušie tuvinieki vairs nespēja tos apgriezt,» stāsta podoloģe.  
    • Kovidu pārslimojušiem – arī ādas problēmas. Novērots, ka kovida slimniekiem, kam cietis vispārējais veselības stāvoklis, biežāk sastopams arī ādas sausums, saplaisājuši papēži, drūpoši nagi.
    • Internetā pirkto apavu bēdas. Neskaitāmi cilvēki ir atklājuši iepirkšanos internetā, tostarp jomās, par kurām iepriekš būtu teikuši – nekad! Viena no tādām ir bijusi apavu pirkšana – tikai pēc foto un dažiem skopiem apraksta parametriem. Turklāt, kad realitātē atklājies, ka apavi ne tuvu nav ideāli, daudzi tos tomēr sāka valkāt, jo atpakaļsūtīšana prasa laiku, bet kaut ko vilkt vajag jau tūlīt. Sevišķi tas attiecas uz tiem, kas pandēmijā uzsāka sportot, doties pārgājienos. Tagad pret savām vienīgajām kājām tomēr derētu izturēties mazliet saudzīgāk…
    • Remontdarbu upuri. Skan dīvaini, bet šā gada laikā podologiem un pedikīra meistariem nācies sastapties ar visādiem interesantiem nagu gadījumiem, kādu agrāk nav bijis. Piemēram, pēdējā gada laikā sarosījušies sen atliktu vai iepriekš neplānotu remontdarbu veicēji. Šajā cīņā zaudēts ne viens vien nags, uzmetot instrumentus, uzsitot ar āmuru u. tml.

    Pozitīvie ieguvumi

    • Kopumā mazāk cilvēku ar nagu problēmām. «Tie, kam nebija īpašu problēmu, saka, ka paši tīri labi iemācījušies tikt galā. Daļa beidzot sāka darīt to, kam iepriekš nekad nepietika laika, – lietot nagu eļļas, stiprinātājus, pēdu krēmus. Daudzas sievietes atteicās no nagu lakošanas, un tie beidzot varēja brīvi elpot un atpūsties. Arī pirksti ir atpūtušies,» skaidro podoloģe.
    • Mazāk problēmu ar kāju sēnīti. Sporta zāles, publiskie peldbaseini pandēmijas laikā nestrādāja – šī iemesla dēļ bija mazāk iespēju grozīties pa koplietošanas dušu un garderobēm, līdz ar to bija mazāk jauniegūto sēnīšu infekcijas gadījumu. Sēnītes mazāk izplatītas arī tāpēc, ka kopumā bija mazāk situāciju, kurās saspiest nagus. Tāpat arī izpalika ciemošanās pie radiem un draugiem, kur kājās tiek vilktas svešas čības. To būtībā nedrīkst darīt, jo sveši apavi potenciāli var būt īsta sēņaudzētava. Ciemos vienmēr labāk palikt staigājam savās zeķītēs.
    • Ērtāki apavi. Daudzi atklājuši, cik neērtos apavos ir staigājuši līdz šim un cik daudz upurēts kādu vizuālu mērķu vārdā. Cilvēki atzīst, ka tieši kovida laikā piefiksējuši, ka pēdai tomēr patīk platāki un ērtāki apavi. Pie ērtuma ir tā pierasts, ka spiest kājas iepriekšējā stila un modeļa apavos vairāk negribas. Turklāt daudziem arī nācis klāt svars, un tas nozīmē – apavu izvēle tik un tā ir jāpārskata.

    Brīvību pēdām un nagiem!

    Kas šosezon īpaši jāņem vērā, pērkot apavus un rūpējoties par savu pēdu komfortu?

    • Apavi jāpērk klātienē. Pērc internetā drēbes, bet apavus tomēr – klātienē. Ja zināms, ka kājām ir kaut neliela tendence uz tūsku, un ja visa diena jāsēž pie datora, tad kāja uzpampst, tāpēc kurpes jāmēra un jāpērk vakarā. Lai nav tā, ka no rīta mērīji – der, vakarā – spiež.
    • Izkāp no sportiskajiem apaviem. Pat ja pa šo laiku secināts, ka nav nekā ērtāka par sportiskā stila apaviem – tikai tajos staigāt nevar. Apavi ir jāmaina, nāk vasara, karstums, kājas svīst. Jādod pirkstiem un nagiem atpūta – tos vajag izlaist brīvībā.
    • Kurpes – ar nelielu papēdi. Pilnīgi plakano zoļu apavi nav vēlami. Vasaras kurpēm noderētu pavisam neliels – kaut 2–3 cm papēdītis, jo tad slodze pēdā sadalās pareizāk. Ja papēža nav vispār – muskuļi atslābinās, pēda kļūst plakanāka, slodze nesadalās pareizi un var gadīties visādas problēmas.  
    • Ja ir sajūta, ka pēdā notikušās kaut kādas izmaiņas, – labāk aiziet pie tehniskā ortopēda. Sevišķi tad, ja ir plakanā vai dobā pēda, – iespējams, jāpiemeklē zolītes. Tad vasaru varēs baudīt ar pavisam citu gaitu – būs pareizā slodze, neveidosies varžacis, tulznas.
    • Siksniņkurpes ar mazāk detaļām. Izvēlies apavus, kam ir mazāk sprādžu, asu detaļu utt.
    • Ērtās kovidlaika sandales – podologiem nav nekas pret izmaiņām sandaļu modē. Tirgū parādās sandales, kas atgādina teju komfortablus dīvānus – platākas, ērtākas, ar noturīgākām siksniņām, labāku papēža fiksāciju, kurās pēdas nešļūkā šurpu turpu. «Teikšu godīgi – izskatās jocīgi. Vēl pirms pāris gadiem es tādiem apaviem teiktu – nekad mūžā, jo tas taču kā vecmāmiņai! Bet šobrīd tas ir trends. Tās ir gana sievišķīgas arī ar kleitu, un patiesībā tie ir ortopēdiski pareizi apavi.»

    IEVA IZVĒLAS

    Pēdu profilakses komplektiņš vasarai

    Ņēmām vērā podoloģes Karīnas Burimas padomus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē