• Trīs iemesli, kādēļ baterijas nedrīkst mest sadzīves atkritumos

    Aktuāli
    11. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Katru gadu Latvijas tirgū ienāk pat 5000 tonnas bateriju un akumulatoru. Lielu daļu, aptuveni 335 tonnas, no tām veido ikdienā un sadzīvē izmantojamās pirkstiņbaterijas.

    Televizoru pultis, lampiņu virtenes, svari un pat bērnu rotaļlietas tiek darbinātas ar šķietami nekaitīgajām baterijām. Taču tās, nepareizi lietotas vai izmestas, var radīt kaitējumu gan apkārtējai videi, gan cilvēku veselībai. Tādēļ tās jāglabā droši, jāsargā no bērniem, kā arī, kad to mūžs ir beidzies, pareizi jānogādā pārstrādei.

    Eurostat katru gadu veic pētījumu par šo bīstamo atkritumu šķirošanu.

    Pētījumā noskaidrots, ka no kopējā bateriju un akumulatoru apjoma Latvijā atpakaļ tiek savākti vien 45%, kamēr Lietuvā 46%, bet Igaunijā – 30%.

    Līdere ar videi draudzīgāko rezultātu ir Horvātija, sasniedzot 96%. Vidēji Eiropas Savienībā pārstrādei tiek savākts 48% izlietoto bateriju. Ja baterijas nenonāk tam speciāli paredzētajās vietās, visticamāk, tiek izmestas sadzīves atkritumos vai arī nonāk dabā.

    Izlietotās baterijas – bīstamie atkritumi

    Ja izlietota baterija nonāk dabā vai atkritumu poligonā, tā augsnē rada piesārņojumu aptuveni viena kvadrātmetra platībā. Tas var saglabāties pat 100 gadus.

    Bateriju piesārņojums var izraisīt smagas saslimšanas

    Bateriju un akumulatoru sastāvā ir daudz bīstamu vielu: svins, kadmijs, dzīvsudrabs un citi. Izmetot tos nepareizi, dažādu vides faktoru rezultātā šo bīstamo metālu savienojumi var sākt sadalīties, nonākt augsnē un gruntsūdeņos. Vēlāk, secīgi, dzerot ūdeni vai ēdot augu vai dzīvnieku valsts produktus, toksiskās vielas var nonākt arī cilvēka organismā. Tas var izraisīt slimības un pat ļaundabīgus audzējus.

    Pārstrādāta baterija – ietaupīti resursi

    Ja baterijas tiek nodotas pārstrādei tam paredzētajās vietās, tās iegūst “otro dzīvi”, kā rezultātā tiek ietaupīti resursi. Tās tiek sasmalcinātas, karsētas un sadalītas pa izejvielām. No tām tiek ražotas jaunas lietas – zīmuļi, jaunas baterijas un citas preces.

    Kur var nodot izlietotās baterijas?

    Izlietotās baterijas nedrīkst izmest sadzīves atkritumos. Tam domāti specializēto bateriju savākšanas konteineri, kas ir izvietoti gan bateriju tirdzniecības vietās, gan citos veikalos, degvielas uzpildes stacijās, izglītības, valsts un pašvaldību iestādēs. Akumulatori un izlietotās baterijas lielākos daudzumos iespējams nodot arī kādā no 60 Latvijas teritorijā esošajiem atkritumu pieņemšanas laukumiem.

    Lai veicinātu sabiedrības informētību par izlietoto bateriju negatīvo ietekmi uz vidi un veicinātu to šķirošanu, "Latvijas Zaļais punkts” sadarbībā ar vides apsaimniekošanas uzņēmumu SIA “Eco Baltia vide” un citiem partneriem sāk kampaņu “Neindē dabu – tā saindēs tevi!”. Tās ietvaros iedzīvotāji aicināti atbildīgi izturēties pret apkārtējo vidi un atbrīvoties no baterijām un akumulatoriem, nogādājot tos speciālajos šķirošanas punktos, kas pieejami visā Latvijā. Bateriju šķirošanas vietas pieejamas www.zalais.lv sadaļā “Kur izmest?”.

     

    *Apsaimniekotāju sniegtā informācija par atkritumu apsaimniekošanu 2018. gadā (http://www.vvd.gov.lv/public/fs/CKFinderJava/files/2020_01_30_RAS_Dati_P2018.pdf)

    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/pdfscache/66807.pdf

    http://www.zalais.lv/lv/macibu-materiali/izdrukajami-materiali/izlietoto-bateriju-kaitigums/

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē