• Sveču ABC – kuras aizdegt, bet kuras labāk atstāt dekoram?

    Māja
    Iveta Sazonova
    11. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gada tumšajā laikā, viens no mazajiem ikdienas priekiem, pārnākot mājās pēc saspringtas darba dienas, ir sveces iedegšana. Liesma patīkami silda, svece labi smaržo un rada mājīgu noskaņu. Nopērkamas ir visdažādākās sveces – parafīna un vaska, smaržīgas un bez aromāta. Vai tās visas varam dedzināt bez bažām, nenodarot pāri veselībai?

    Konsultē Māra Jure, Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes profesore.

    Arī vaska sveces rada piesārņojumu

    «Patiesībā neviena svece nav veselīga,» uzskata profesore Māra Jure. Zinātnieki noskaidrojuši, ka sveču degšanas laikā izdalās ķīmiskas vielas, kas ir kaitīgas un var būt pat kancerogēnas. Gaisa kvalitāte pasliktinās, īpaši tad, ja izvēlamies sveces, kas gatavotas no sintētiskiem materiāliem.

    Profesore paskaidro, ka parafīns ir benzīna ražošanas blakusprodukts, kas rodas naftas pārstādes procesā. Parafīnam sadegot, rodas daudz kvēpu, kā arī izdalās benzols un toluols – kancerogēnas vielas –, tāpēc parafīna sveces nav laba izvēle un izmantojamas vairāk kā dekoratīvs elements, nevis regulārai un biežai dedzināšanai.

    Bišu, sojas, palmu vai citu augu vaska sveces dedzināt ir mazāk kaitīgi nekā parafīna sveces, jo tajās ir mazāk cilvēkam bīstamo vielu. Tomēr nav arī gluži tā, ka šīs sveces būtu pilnīgi nekaitīgas. «Nereti dzirdam, ka sveces, kas ražotas no augu vaskiem, ir pilnīgi nekaitīgas un tās var dedzināt, cik vien ilgi grib, taču kāds nesen veikts pētījums liek šo pieņēmumu apšaubīt. Pētījumā zinātnieku mērķis bija noskaidrot, kāds ir šo sveču degšanas rezultātā radies smalko daļiņu jeb PM (particulate matter) piesārņojums. Un izrādījās, ka arī no šīm it kā labajām svecēm gaisā rodas liels daudzums smalko daļiņu,» stāsta Māra Jure.

    Pēc zinātnieku aprēķiniem, smalko suspendēto daļiņu skaits, kas izdalās, degot vaska svecei, pielīdzināms tādam daļiņu skaitam, ko izdala garām braucoša, ar dīzeļdegvielu darbināma kravas automašīna.

    «Tiesa, ir kāda būtiska atšķirība – smalko daļiņu skaits gan ir liels, tomēr tās nav tik bīstamas un kaitīgas kā daļiņas, kas rodas, sadegot dīzeļdegvielai,» skaidro Māra Jure.

    Tātad jaunākie pētījumi apgāž mītu, ka vaska sveces attīra gaisu un uzlabo tā kvalitāti, īstenībā arī tās, tāpat kā citas sveces, samazina skābekļa daudzumu un rada smalko daļiņu piesārņojumu.

    Vai tiešām jāatsakās no svecēm?

    Profesore Māra Jure uzsver – ja sveci tomēr dedzināt gribas, tad jāizvēlas tāda, kas ražota no dabiskiem materiāliem. Arī, dabiskām smaržvielām sadegot, rodas papildu piemaisījumi gaisā, taču – atšķirībā no sintētiskajiem aromātiem – nerodas toksiskas vielas. Taču no sintētiskajām aromātiskajām svecēm gan profesore iesaka atteikties pilnībā: «Visbiežāk uz aromatizēto sveču iesaiņojuma nav atšifrētas vielas, kas lietotas smaržas iegūšanai.

    Parasti tur redzami vien tādi uzraksti kā perfume, fragrance vai līdzīgi. Ja tā, šīs sveces labāk nepirkt, jo aromāts, visticamāk, nav dabisks,» skaidro profesore.

    Un vēl – nevajadzētu pārspīlēt, aizdedzot istabā lielu daudzumu sveču un darot to ļoti bieži, jo pasliktinās gaisa kvalitāte, izdalās kvēpi, un tas nav ieteicams nevienam cilvēkam. Jāņem arī vērā, ka sveces var izraisīt alerģisku reakciju. Regulāri dedzināt sveces nevajadzētu arī cilvēkiem, kas slimo ar astmu, lai lieki neprovocētu slimību.

    Kā atrast ideālo sveci?

    • Ja vēlamies droši un bez raizēm gūt visu prieku, ko sveces spēj sniegt, jārēķinās ar lielākām izmaksām. Visbiežāk tieši dārgās, elegantās sveces ir lietas, izmantojot dabiskas izcelsmes materiālus, un dabiskās sveces gandrīz vienmēr ir dārgākas par sintētiskajām.
    • Bišu vasks nav vienīgais drošais sveču materiāls. Tās gatavo arī no citiem augu valsts izcelsmes materiāliem – kokosriekstu vaska, sojas vaska, stearīna (palmu eļļas).
    • Nepaļaujies uz to vien, ka uz sveces iesaiņojuma rakstīts, ka tā ir sojas, vaska vai stearīna svece. Vienmēr vērts izlasīt sastāvdaļu sarakstu un noskaidrot, kādas ir to proporcijas. Nereti ražotāji mēdz sajaukt, piemēram, vasku un parafīnu, un svecē var būt izmantots 51% vaska un 49% parafīna. Šādu taktiku ražotāji izmanto, lai sveci varētu marķēt kā dabiskas izcelsmes produktu.
    • Labu sveci var pazīt arī pēc mīkstuma pakāpes. No bišu vaska vai citiem dabiskas izcelsmes materiāliem gatavotas sveces parasti ir mīkstākas, savukārt parafīna sveces ir cietas.
    • Ja vēlies smaržīgas sveces, iegādājies tādas, kuru ražošanas procesā izmantotas tikai dabiskas aromatizējošās vielas, nevis sintētiski aromāti.
    • Pievērs uzmanību arī sveces daktij jeb deglim. Pārāk resna gaismekļa dakts radīs lielu kvēpu daudzumu, šāda svece arī ātri vien var sākt tecēt. Īpaši svarīgi tas ir, ja svece ir traukā – ja šādai svecei ir pārāk resna dakts, tā ātri sakarsēs trauku, kas var saplīst.
    • Labāk izvēlies sveci ar kokvilnas vai no koksnes darinātu degli – būs mazāk pelnu, kvēpu atlikumu un vaska nogulšņu, ja svece ir trauciņā.

    Sveču dedzināšanas triki & knifi

    • Pirms katras sveces aizdegšanas reizes tās degli ieteicams mazliet nogriezt. Tas novērsīs pārlieku lielu dūmošanu un kvēpus. Turklāt gari vai šķībi degļi var izraisīt nevienmērīgu sveces kušanu, pilēšanu un pat uzliesmošanu.
    • Šķiet loģiski – jo lielāka svece, jo tā ilgāk deg. Bet vai zināji, ka svece ar trim degļiem izdegs lēnāk, nekā tāda paša lieluma svece ar vienu degli? Jā, šķiet pretrunīgi, bet atbilde slēpjas fizikā – ja viens deglis izdedzinātu tuneli sveces centrā, tad trīs daktis izdalīs pietiekamu siltuma daudzumu, lai tiktu izmantots viss sveces saturs, tātad spīdekļa būs ilgāka.
    • Ja vēlies, lai svece degtu vienmērīgi un pēc iespējas ilgāk, pirmajā aizdegšanas reizē nodzēs to ne ātrāk kā pēc divām stundām. Sveču entuziasti novērojuši, ka svecei ir teju muskuļu atmiņa – tā katru reizi degs pēc viena un tā paša principa. Tātad, ja pirmo reizi tā degs pareizi (izkusīs pietiekams vaska daudzumus, kas pārklās sveces augšdaļu), tāpat būs arī katrā nākamajā aizdegšanas reizē.
    • Centies nededzināt sveci pārāk ilgi – ja svece pārkarsīs un deglis sāks dreifēt, tas krietni samazinās sveces mūža garumu.
    • Vai zināji, ka sveces nav ieteicams nopūst? Nodzēšot sveci ar izelpu, izplatās sīkas, taču diezgan kaitīgas pelnu daļiņas. Tās arī iekūst svecē, kuru pēc tam dedzināsi atkārtoti. Ja tev patīk mājās bieži aizdegt sveces, vērts iegādāties speciālu sveču nodzēšanas kausiņu – tas arī visu šo procesu vērtīs mazliet aristokrātisku. Viegli nodzēšamas ir arī sveces trauciņā ar vāciņu – pietiek vien to aizvērt.

    Padoms

    Nesteidzies izmest sveci, ja tā šķiet nelietojama viducī izdeguša tuneļa dēļ. Ir divi veidi, kā to atkal padarīt derīgu. Ja svece ir trauciņā, vari to ievietot krāsnī 80 grādu temperatūrā uz piecām minūtēm, bet, ja svece ir bez trauciņa, līdzīgu efektu panāksi, karsējot to ar fēnu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē