• Starptautiska žūrija arī šogad noskaidros labākos Latvijā pieejamos vīnus un sidrus

    Vīns
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    26. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Jau septīto gadu pēc kārtas starptautiska žūrija noskaidros labākos Latvijā pieejamos pasaules vīnus, kā arī pirmoreiz konkursa Latvijas Gada vīns vēsturē – labākos Latvijā un Baltijā radītos sidrus, liekot pamatus Baltic Cider Awards jeb Baltijas sidru konkursam.

    Konkurss Latvijas Gada vīns jau kļuvis par iecienītu orientieri Latvijā pieejamo vīnu piedāvājumā, un arī šogad starptautiska žūrija noskaidros labākos vīnus, kā arī sidrus, lai īpašā parādē 2020. gada 14. novembrī prezentētu festivāla Riga Wine & Champagne festivāla ietvaros.

    Konkursa Latvijas Gada vīns mērķis ir noteikt labākos Latvijā pieejamos dzirkstošos, baltos, sārtos, sarkanos, deserta un stiprinātos vīnus, demonstrēt Latvijā pieejamo vīnu daudzveidību un atvieglot vīnmīļu dzīvi, piedāvājot orientieri plašajā vīnu klāstā. Starptautiskās vīna ekspertu un someljēru žūrijas vērtējumam ik gadu tiek iesniegti teju 500 vīni, no kuriem pērn, piemēram, žūrija Zelta medaļas piešķīra 16, Sudraba – 99, Bronzas – 237, bet Vērts nobaudīt – 46 vīniem.

    Šogad vērtēs arī sidrus

    Sadarbībā ar balticcider.com un projektu Sidra ceļš, novērtējot vietējo sidru kategorijas izaugsmi, šogad pirmoreiz konkursa vēsturē žūrija pievērsīsies arī labāko Latvijā un Baltijā radīto dabīgo sidru vērtēšanai.

    «Konkursa Latvijas gada vīns medaļas pēdējos gados kļuvušas par kvalitātes zīmi, kas patērētājam palīdz neapjukt milzīgajā vīna piedāvājumā Latvijas tirgū. Ņemot vērā, ka Latvijā raudzēto sidru klāsts un kvalitāte pēdējos gadus būtiski augusi, vēlējāmies skaidrību ieviest arī plašajā sidru klāstā, vairojot šī tradīcijām bagātā dzēriena popularitāti un gardēžiem atklājot dzēriena kultūru un aizkulises», komentē Aigars Nords, Riga Wine & Champagne un konkursa dibinātājs.

    Baltic Cider Awards mērķis ir izcelt vietējo sidru daudzveidību, garšas nianses un lomu gastronomijas kultūrā, kā arī veidot patērētāju izpratni par autentisku vietējo sidru atšķirībā no industriālo dzērienu klāsta, jo, līdzīgi kā vīns, sidrs tiek ražots, fermentējot pēc ražas novākšanas spiesto sulu. Baltijas sidrdari izpelnās godalgas ārvalstu organizētos konkursos, un viņi ir pelnījuši atzinību arī vietējā mērogā.

    Žūrijai pievienojas Endrū Džefords

    Jau septīto gadu Latvijas Gada vīns konkursa žūrijas darbu vadīs Maikls Šusters no Lielbritānijas, viens no starptautiski visvairāk pieprasītajiem vīna tiesnešiem un lektoriem ar 30 gadu pieredzi, žurnāla Decanter konkursa World Wine Awards žūrijas loceklis, The Wine Society un Academie Internationale du Vin valdes loceklis, vairāku populāru vīna bestselleru un prestižo izdevumu The World of Fine Wine un Decanter autors.

    Šusteram pievienosies Endrū Džefords, viens no pasaules vadošajiem vīna kritiķiem, kurš Latvijas Gada vīns žūrijā iesaistīsies pirmoreiz, lai gan festivālā Riga Wine & Champagne jau viesojies 2013. gadā. Džefords ir viens no pieprasītākajiem vīnu pasaules lektoriem un ekspertiem, neskaitāmu godalgotu grāmatu (The New France, Wine Course, u.c.) autors, septiņu Louis Roederer balvu ieguvējs, Decanter regulāro sleju un iknedēļas bloga autors, Decanter žūrijas līdzpriekšsēdētājs, žurnāla The World of Fine Wine redaktors un viens no Financial Times vīna sleju autoriem.

    Žūrijā darbojas arī Latvijas godalgotākie un kompetentākie vīna profesionāļi – Aigars Nords (Riga Wine & Champagne dibinātājs, augstākais WSET diploms vīnzinībās), Raimonds Tomsons (3. vieta A.S.I. pasaules vīnziņu čempionātā 2019.g.), Jānis Volkinšteins (Baltijas labākā vīna bāra Vieta dibinātājs un vīna kartes veidotājs), Linda Karpenko (Court of Master Sommelier (CMS) programmas studente), Gints Sniedze (vīnu nozarē aktīvi darbojas kopš 1997.gada), Romāns Komars (Interbaltija AG), Aigars Lukstiņš (Latvijas vīnziņu profesionālās kvalifikācijas sertifikācijas komisijas loceklis, LIVIKO), Jānis Kaļķis (Latvijas vīnziņu asociācijas prezidents, RSkorpions (Sky lielveikali) galvenais vīnzinis), Kaspars Reitups (Barents, 2019. gadā 23. labākais vīnzinis pasaulē, Court of Master Sommeliers Certified Sommelier), Agnese Meiersone (Baltijas 3.labākā vīnzine 2017, Interbaltija AG), Ronalds Pētersons (Noble Wine, Baltijas vīnziņu čempionāta uzvarētājs).

    Konkursa rezultāti un degustācija

    Lai nodrošinātu žūrijas darba objektivitāti, visi vīni un sidri tiek degustēti pēc aklo degustāciju principa, neatklājot vīna un ražotāja identitāti. Konkursa rezultāti tiks publiskoti 2020. gada septembra beigās gan ar festivāla mājaslapas starpniecību, gan iesaistot festivāla mediju partnerus, t.sk., žurnālu Klubs un Santa novembra mēneša žurnāla speciālizlaidumā Gada vīns 2020.

    Konkursa uzvarētāji jeb 100 labākie vīni un sidri būs pieejami nobaudīšanai Top 100 Wines + Chefs parādē 14. novembrī Hanzas Personā, kur ikviens gardēdis un vīnmīlis Latvijā pieejamos labākos vīnus un sidrus varēs nogaršot kombinācijā ar Rīgas un Latvijas labāko šefpavāru gardumiem, kā arī dodoties īpašā garšu ceļojumā pa Baltijas sidra reģioniem. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē