• Smēķētājiem Rīgā uzstāda izsmēķu savākšanas – balsošanas tvertnes

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    10. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ilustratīvs attēls
    Foto: Pixabay
    Ilustratīvs attēls
    Smēķētājiem Rīgā divās vietās uzstādītas izsmēķu savākšanas – balsošanas tvertnes, aģentūru LETA informēja izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas uzņēmuma SIA Zaļā josta mārketinga vadītāja Laima Kubliņa.

    Zaļā josta īsteno sabiedrības informēšanas kampaņu Kas pazūd no acīm, dabā nepazūd, skaidrojot cigarešu izsmēķu kaitīgo ietekmi uz vidi un aicinot neizmest izsmēķus nepiemērotās vietās – zemē, kanalizācijā, ceļmalās vai dabā.

    Jaunajās tvertnēs izmetot izsmēķi, smēķētājs var paust savu viedokli par kādu konkrētu jautājumu, piemēram, no kā sastāv cigarešu izsmēķi. Šajā gadījumā piedāvāti divi iespējamie atbilžu variantu – no plastmasas, vai no vates. 

    Kampaņas laikā Rīgas ielās drīzumā parādīsies piecas šādas tvertnes, no kurām pirmās jau ir nodotas iedzīvotāju lietošanā pie tirdzniecības centra Galerija Centrs un Mūkusalas Biznesa Centra smēķētāju zonā.

    «Tvertnes uzstādīsim smēķētāju pulcēšanās vietās, radot vēlmi un interesi izsmēķi iemest tieši šajā tvertnē, nevis nomest ceļmalā. Lai arī šeit visur izsmēķu savākšanas infrastruktūra ir nodrošināta, tomēr pēc konstatētā izsmēķu apjoma ceļmalās, ūdens notekās vai tuvējos apstādījumos, varam secināt, ka smēķētājiem trūkst pamudinājuma paiet tos dažus metrus līdz tuvējam atkritumu konteineram vai pelnu traukam. Uzstādītās spilgtā dizaina tvertnes ar interesantu jautājumu, kuru laika gaitā regulāri mainīsim, būs stimuls aiznest izsmēķi līdz šai tvertnei, lai ar to paustu savu viedokli,» skaidro Kubliņa.

    Kā liecina 2020.gada pavasarī Zaļā josta un Philip Morris Latvia veiktais pētījums, apmēram ceturtā daļa smēķētāju Latvijā regulāri izmet izsmēķus nepiemērotās vietās – kanalizācijas notekās, pa auto logu, vai vienkārši izmet, kur pagadās. Cigarešu filtrs ir gatavots no plastmasas, kas piesūcināts ar smēķēšanas laikā uzkrātajām kaitīgajām vielām, tāpēc ir videi kaitīgs atkritumus, kas dabā bioloģiski nenoārdās.

    Filtra materiāls, ārējās vides ietekmē, sadalās mikroplastmasas gabalos, kas turpina piesārņot dabu un apdraud dzīvās būtnes, kas šīs daļiņas lieto uzturā.

    Tāpēc ir svarīgi nepieļaut izsmēķu bezatbildīgu izmešanu – tie jāizmet sadzīves atkritumu konteinerā, norāda Kubliņa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē