• SKPC lūdz vecākus atbildīgi aizpildīt anketas par zarnu nūjiņu infekcijas izplatību

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Sadarbībā ar pirmsskolas izglītības iestāžu vadību, bērnu vecākiem piedāvāts aizpildīt aptaujas anketas.

    Epidemioloģiskas izmeklēšanas laikā SPKC veica slimo bērnu vecāku aptauju, apmeklēja pirmsskolas izglītības iestādes, lai iegūtu informāciju par bērnu un darbinieku prombūtni un tās iemesliem, saņemtu informāciju par ēdienkartēm un riska faktoriem.

    SPKC epidemiologi sniedza rekomendācijas iestāžu vadībai par nepieciešamajiem pasākumiem, kā arī laboratoriskai izmeklēja riska grupu darbiniekus, paņēma laboratoriskajai testēšanai vides un ūdens paraugus. Laboratoriskās pārbaudes rezultāti tiek gaidīti.

    Tika apzinātas slimnīcas, lai brīdinātu par situāciju un pārliecinātos, vai ar līdzīgiem simptomiem nav stacionēti pacienti citur Latvijā (citās slimnīcās pacientu ar hemolītiski urēmisko sindromu nav).

    Siguldā un Siguldas novadā praktizējošie ģimenes ārsti lūgti veikt pastiprinātu pacientu uzraudzību attiecībā uz zarnu infekcijas simptomu klātbūtni, kā arī laboratoriski izmeklēt pacientus kuriem šādi simptomi bijuši kopš septembra sākuma. Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija lūgta veikt visu klīnisku paraugu no Siguldas un Siguldas novada pacientiem izmeklēšanu neatliekamā režīmā un operatīvi ziņot par rezultātiem.

    SPKC nepārtrauktā režīmā pārrauga epidemioloģisko situāciju, analizē informāciju par visiem zarnu infekcijas gadījumiem, vērtē bērnudārzu ēdienkartes, kā arī analizē iegūto informāciju par iespējamiem riska faktoriem un to kopsakarību.  Tiek rūpīgi vērtēta jauno saslimšanas gadījumu epidemioloģiskā saistība ar pirmajiem saslimšanas gadījumiem.

    Notiek pastāvīga informācijas apmaiņa starp NMPD, PVD, ārstniecības iestādēm, laboratorijām un Siguldas pašvaldību.

    Šobrīd zarnu infekcijas simptomi konstatēti bērniem un darbiniekiem piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, bet apstiprinātie STEC infekcijas gadījumi un HUS gadījumi konstatēti trijās. Vismaz viens bērns, kuram atklāti zarnu infekcijas simptomi, nav apmeklējis pirmskolas izglītības iestādi. Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās pastiprinātā režīmā.

    SKPC norāda – ja jūsu bērnam nav saslimšanas pazīmes, bērns var apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi.

    Lūdzam izvērtēt un atbildīgi sniegt atbildes nosūtītajās SPKC aptaujas anketās, tas palīdzēs epidemioloģiskas izmeklēšanas veikšanu. Ir svarīgi apzināt un laboratoriski izmeklēt visus bērnus ar zarnu infekcijas simptomiem, kas varētu būt saistīti ar esošo uzliesmojumu Siguldā, nepieciešamības gadījumā vērsties pie ģimenes ārsta.

    Laboratoriskā izmeklēšana palīdzētu izslēgt STEC infekciju tiem saslimušiem, kuriem akūtas zarnu infekcijas simptomus izsaucis kāds cits izraisītājs, līdz ar to noteikt pareizu ārstēšanas un novērošanas taktiku, kā arī iegūtu patiesu informāciju par infekcijas slimības izplatību un uzliesmojuma cēloni.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē