• Seja bez pelēkiem rudens mākoņiem

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    Ieva
    Ieva
    25. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ir sievietes, kuru sejas āda burtiski staro no iekšienes. Taču, pirms bēdāties, ka tev tāds mirdzums nu gan nav dabas vai veselīga dzīvesveida dots, atceries, ka vispār jau lielākajai daļai sieviešu rudenī skaistums nenāk no iekšām, bet gan no kosmētikas veikala plaukta. Un tā nosaukums ir – labs tonālais krēms. Tas ir kā burvju nūjiņa pret pelēcīgajiem rudens mākoņiem, kas atspoguļojas sejā. Konsultē stiliste un grima meistare Una Bernatoviča, imidža studijskola Unastyle, vizāžiste un stiliste Elīna Pakalne, Neroli.

    Arī grima mākslinieki un modeles tonālo krēmu vienprātīgi atzīst par pirmo absolūti nepieciešamo dekoratīvās kosmētikas produktu, kas vajadzīgs labam izskatam. Vēl labs tonālais mitrina, baro, kā arī ir kā neredzama maska, kas pasargā ādu no vides piesārņojuma, līdz ar to aizkavējot novecošanu.

    Tipiska rudens problēma

    Iespējams, vasarā lietotais tonālais līdzeklis vairs lāgā neder, jo, mainoties gadalaikiem, ir mainījies arī sejas ādas stāvoklis. Ja āda kļuvusi sausāka, raupjāka, pelēcīgāka un ir daudz smalku krunciņu, tonālais vairs negrib klāties, seja to burtiski atgrūž. Tas nozīmē, ka vispirms ir jāveic intensīva sejas kopšanas kūre – ādas attīrīšana ar pīlingu, mitrināšana ar serumu un/vai masku un krēmu.

    Lai tonālais līdzeklis uzklātos un izskatītos labi, ādai ir jāmurrā labsajūtā – jābūt samitrinātai un nogludinātai.

    Rudenī sejas ādai ir nepieciešams papildu mitrums, tāpēc sausai ādai un nobriedušai ādai ieteicams lietot šķidrākus fluīdveida vai seruma konsistences tonālos līdzekļus. Tos var viegli uzklāt plānā kārtiņā, tie nerada ne sausuma, ne smaguma sajūtu. Vieglie fluīdi gan nenosedz problēmzonas (kapilāru tīklojumu, negludumus, pumpiņas utt.), bet uztur ādas tonusu un piešķir tai svaigu mirdzumu. Tām, kurām netīk lietot tonālos līdzekļus, labi der dienas krēms ar toni, BB krēms jeb skaistuma balzams – mitrinošs krēms ar toni.  

    Ko un kā izvēlēties?

    Pat visdārgākais tonālais krēms uz tavas sejas neizskatīsies labi, ja tas nebūs piemērots tieši tev un tavam dzīvesveidam. Lūk, daži svarīgākie ieteikumi.

    • Vieglo vai smago artilēriju?

    Piemeklē tonālo līdzekli atbilstoši savam ādas tipam un pašreizējam stāvoklim. Ja nevari pati novērtēt, vai ir problēmas, lūdz padomu kosmētiķei vai dermatologam.

    Tas patiešām ir svarīgi, jo sausai un normālai ādai labāk der viegls, mitrinošs tonālais līdzeklis, bet taukainai un arī kombinētai ādai piemērots ir līdzeklis ar matējošu efektu, jo tas kontrolē sebuma izdalīšanos un novērš sejas spīdumu visu dienu, – tas satur vielas, kas uzsūc liekos taukus un matē ādu. Matējošo krēmu var likt gan biezākā kārtā, gan plānākā kārtā, tas arī nosaka vēlamo efektu – sedzošu vai caurspīdīgu.

    Rudenī tonālā līdzekļa atslēgas vārds ir mitrinošs, tas nozīmē, ka tā sastāvā ir mitrinošas un ārstnieciskas vielas, kas novērš sausuma radītu ādas lobīšanos, veicinot ādas spēju pašai nodrošināt savu mitrināšanu.

    • Maskēšanās gudrības

    Ir klājošāki krēmi, kas uzreiz nomaskē ādas nepilnības, un nav papildus jālieto speciālie korektori. Ļoti noderīgas ir tā sauktās bāzes, ko klāj zem tonālā krēma, arī CC krēmi. Tie ir dažādos toņos, kas pielāgojas sejas ādas tonim un paveic savu uzdevumu. Piemēram, CC krēms vai bāze ar zaļganu toni ir ideāli piemēroti sarkano vaigu un sārto plankumu maskēšanai.

    Zaļais pigments neitralizē apsārtumu, tas uz ādas iegūst brūnu toni, nav papildus jālieto korektors.

    Gudro tonālo līdzekļu klāstā ir atrodami arī tādi, kas satur īpašus polimērus, kas piekļaujas ādai, izlīdzina raupjumu un poras un vienlaikus ļauj gaismai plūst cauri, piešķirot ādas dabiskajam tonim mirdzumu. Ir arī tādi, kas apvieno korektora/konsīlera/izgaismotāja un tonālā līdzekļa labākās īpašības. Tāpēc nekautrējies un prasi padomu pārdevējai vai konsultantei, ja pati netiec skaidrībā.

    • Tavs cīņubiedrs – liftings

    Nobriedušai ādai labākā izvēle ir tonālais līdzeklis ar liftinga efektu, kas vienlaikus gan savelk ādu un vizuāli izlīdzina krunciņas, gan piešķir tai veselīgu starojumu. Parasti to sastāvā ir laboratorijās izstrādātas anti-age formulas, kas vienlaikus gan efektīvi kopj un aizsargā ādu, gan perfekti pielāgojas jebkurai sejai.

    • Stresainai dzīvei

    Aktīvam dzīvesveidam, kā arī stresainām vai slapjām situācijām dažkārt ļoti noderīgi ir īpaši noturīgi vai ūdens noturīgi tonālie līdzekļi. Uzturoties ārā dienā, tam vajadzētu būt ar saules aizsargfiltru SPF.

    Svarīgi, lai tonālais līdzeklis saglabā noturību gan mainīgos laikapstākļos, gan fiziskas slodzes, stresa vai hormonu svārstību ietekmē, kad tā kļūst sārta, līst sviedri vai asaras.

    Aukstajos rudens vējos vai dodoties uz kalniem slēpot, labāk noderēs biezāks, ādu vairāk sedzošs krēms ar vaskiem un eļļām, kas aizsargā seju no nelabvēlīgiem laikapstākļiem. Ja brauc ķert sauli uz siltajām zemēm, tad gan ņem ko vieglāku.

    • Vakara zvaigzne

    Ikdienas tonālajam līdzeklim vajadzētu būt ļoti vieglam, gandrīz caurspīdīgam, bet vakara pasākumam, īpašiem izgājieniem, piemēram, uz teātri vai balli, tonālais krēms var būt mazliet vairāk sedzošs. Labs risinājums ir līdzeklis, kura klājumu var variēt – uzklāt gan plānā kārtiņā, gan biezākā.  

    • Ja jāfotografējas

    Īpašām situācijām, kad jāstājas kameras priekšā – foto un video sesijās, svētku reizēs, kad gaidāma fotografēšanās, u.tml.  –, radīti speciāli tonālie līdzekļi. To sastāvā ir caurspīdīgi gaismu atstarojoši pigmenti, kas aizpilda grumbiņas, izkliedē gaismu, optiski mazina grumbu aprises un ādas nepilnības. 

    Neņem tumšo! 

    Tonālais līdzeklis ir jāpārbauda uz savas ādas. Tests uz roku ādas neder, līdzekli vajadzētu uzziest žokļa daļā, virs ovāla līnijas un novērtēt, kā tas saskan ar kakla ādu, lai nebūtu izteikta kontrasta. Pārāk tumšs tonis ir biežākā kļūda, jo sievietes cer iegūt skaistu iedeguma toni, īpaši raksturīgi tas ir sievietēm, kurām ādā jau ir redzamas novecošanas pazīmes. Tas ir garām, turklāt tam ir paredzēti citi grima līdzekļi.

    Atceries, ka gaiša āda vienmēr izskatās jaunāka. Pārāk tumšs tonālais krēms seju padara vecāku.

    Lai to padarītu svaigāku, jauneklīgāku, ir svarīgi nevis noēnot seju, visu piesegt, bet gan iegūt gaišu, vienmērīgu sejas toni, uz kura izgaismot atsevišķas zonas, lai gaisma vizuāli rada apjomu, paceļ uz augšu vaigu kaulus, izgaismo acis utt.

    Ieteikums: ja pašai grūti izvēlēties piemērotu tonālo līdzekli, lūdz padomu grima konsultantiem, kas strādā lielajos kosmētikas veikalos pie dekoratīvās kosmētikas stendiem. Viņi tiešām var palīdzēt atrast īsto, parādīt, kā labāk to uzklāt, un ieteikt individuāli piemērotus grima knifiņus. 

    Mirdzuma un gaismas efekts

    Ļoti aktuāli pašlaik ir tonālie līdzekļi ar gaismu atstarojošiem pigmentiem. Tie piešķir ādai nevis spīdumu, bet gan veselīgu starojumu un vieglumu, radot dabisku zemādas mirdzuma efektu. Āda izskatās spirgta – kā pēc labas atpūtas. Tos droši var lietot arī sievietes gados, nav jāuztraucas, ka sejas āda izskatīsies nedabiska.

    Lai iegūtu dabisku gaismas efektu sejā un lai āda veselīgi mirdzētu izcils palīgs jauno grima līdzekļu klāstā ir speciālie izgaismotāji (highliteri). Ir daži noteikumi un knifiņi, ko ir vērts ņemt vērā, lai sejas vaibsti mirdzētu skaisti, nevis pārspīlēti spoži.

    • Kā izvēlēties: izgaismotāji ir krēmveida, gelveida, šķidrā un pūdera formā, dažādos toņos un tekstūrās. Tos ieteicams izvēlēties atkarībā no ādas toņa. Iedegušai ādai ar siltu toni vislabāk derēs zeltainie izgaismojošie līdzekļi, bet gaišai ādai ar vēsu toni piemērotāki ir rozīga toņa līdzekļi ar sudrabainu mirdzumu.
    • Ja nepatīk izteiktais mirdzuma efekts, kā arī tad, ja āda ir taukaina vai kombinēta, vaibstu izgaismošanai var izmantot arī matētu izgaismojošu līdzekli un korektoru, kas ir toni pusotra gaišāks par izmantojamo tonālo līdzekli.
    • Ar ko uzklāt: var izmantot tieši šim nolūkam paredzētās otas, var izmantot vēdekļa tipa otu, slīpu kabuki otu, otu ēnu plūdināšanai, arī sūklīti vai savu pirkstu galus – tas patiesībā ir katras pašas ziņā, kāds uzklāšanas paņēmiens šķiet ērtāks.

    Izgaismotājus var lietot dažādi. Serumveidīgo var piemaisīt klāt savam ikdienas mitrinošajam līdzeklim, lai panāktu vienmērīgu ādas mirdzumu, vai klāt pēc sava tonālā līdzekļa, lai izceltu zonas, kur dabiski krīt gaisma. 

    • Sākumā izgaismo acs iekšējos kaktiņus un plakstiņa vidusdaļu, lai acis vizuāli atvērtu, tad viegli uzklāj izgaismojošo līdzekli zem uzacu arkas, lai vizuāli paceltu uzacis un izceltu to formu.
    • Izgaismo vaigu kaulu augšpusi, plūdinot izgaismotāju līdz pat deniņiem.
    • Izgaismojošo līdzekli var klāt arī uz lūpām, uz tā sauktā kupidona loka un apakšlūpas vidū, lai panāktu vizuālu ilūziju par pilnīgākām lūpām
    • Uzklājot izgaismotāju uz deguna tilta, tas izskatīsies šaurāks.
    • Pavisam nedaudz izgaismotāju klāj arī pieres un zoda daļā, to centrā, kur dabiski krīt gaisma, lai, vienmērīgi izgaismojot seju, piešķirtu tai pareizas proporcijas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē