• Padomi un knifiņi skaistu bižu sapīšanai

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    29. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Bizes piestāv vasaras pasākumiem, jo tēlam piešķir rotaļīgu vieglumu. Absolūtā klasika – viena vai divas bizes, stingras, gludas un spīdīgas. Tās var savīt copēs un dekoratīvos mezglos, bet uz nakti sapītas bizītes nākamajai dienai garantēs kuplus matus! Konsultē VIVITA JANSONE, radošās mājas Reineearts friziere un grima meistare.

    Kā pīt: pinumu un tehniku veidu ir daudz, izdomai nav robežu. Bizes var veidot no divām, trijām un vairāk šķipsnām.

    • Pīto valnīti uz galvas veido jebkurā virzienā, pinot pīni no divām šķipsnām un katru reizi apakšējai šķipsnai pieņemot klāt nedaudz brīvu matu no lejas, kas neļauj pīnei atvīties vaļā un izkustēties no vietas.
    • Arī klasisko bizi var pīti divējādi: ja pīsi no virspuses, iegūsi parasto franču bizi, ja no apakšas, izskatīsies, ka bize ir virspusē, to dēvē par dāņu bizi.
    • Efektīgi izskatās biezas, platas bizes, mazliet vai pat ļoti paspūrušas, ko nevērīgi pārmet pār plecu.
    • Var pīt skujiņu, ņemot šķipsnas tikai no ārējām malām, var veidot ūdenskrituma efektu, atbrīvojot pa šķipsnai vienā/zemākajā pusē.
    • Var vienā frizūrā apvienot vairākus pinumu paņēmienus. Ļoti dekoratīvi izskatās, ja bizes ārējās malas pavelk uz sāniem/ ārpusi, tad bize kļūst plakanāka un izskatās lielāka. Šādas bizes var glīti uzpīt pāri gludi izlaistiem matiem tikai virsējā kārtā.

    Bižu pīšanas knifiņi

    • Lai mati neiet pa gaisu un neelektrizējas, lieto kopjošo kosmētiku, kas nogludina matu struktūru un padara tos smagnējākus – der matu maska, serums un kondicionieris, kas nav jāizmazgā. Pirms pīšanas iesmidzini matos mazliet ūdens vai pin ar mitrām rokām. Lai iegūtu izteikti gludu efektu, vari lietot matu krēmu, vasku vai izsmidzināmo kondicionieri. Eļļa matus var padarīt pārāk smagus.
    • Lai iegūtu gludas klasiskās bizes no trim šķipsnām, katru reizi pārliekot nākamo šķipsnu, iegriez to kā vērpi uz ārpusi un tikai tad iepin. Tādā veidā vieglāk iepīt nevienādos galus, un bize izskatīsies reljefaināka un būs stingrāka.
    • Bizi, kas pūkojas vai spurojas, apstrādā ar vieglas fiksācijas želeju vai krēmu, tas piešķirs matiem papildu spīdumu.
    • Putas nekad nelieto pīšanas laikā, jo izžūstot tās sacietē, un mati kļūs graboši kā salmi. Apjomu piešķirs maigās (soft), mīkstās putas ar zemu fiksējošo faktoru. Tās lieto uzreiz pēc mazgāšanas mitros, ar dvieli nosusinātos, matos, lai fēnojot padarītu matus pakļāvīgus tālākai veidošanai – pīšanai – un aizsargātu no karsto instrumentu (gofrētāja, lokšķēru u. c.) iedarbības.
    • Ja patīk draiskās un spurainās bizes, matus var apstrādāt ar gofrētāju – taisnotājam līdzīga ierīce, kas palīdz veidot matu faktūru un apjomu. Šis paņēmiens labi der smalkiem un plāniem matiem – gofrētā bize izskatās trīsreiz biezāka. Gofrējot un fēnojot matus, obligāti lieto līdzekli ar karstuma aizsardzību! Pirms pīšanas iestrādā matos pie saknēm apjoma pūderi vai sauso šampūnu.
    • Ja nevēlies, lai gofrējumu redz, tomēr gribi apjomīgāku bizi, gofrē katru otro šķipsnu – vienu izlaižot vai tamborēšanas tehnikā.
    • Ja veidošanas instrumentam ir regulējama uzkaršanas temperatūra, labāk nepārsniedz 180 grādus, lai saudzētu matu struktūru.
    • Lai piegludinātu mazos ataugušos matiņus, beigās nofiksē bizes ar laku.

    Copes un matu mezgli

    Ja uzskati, ka bizes domātas tikai jaunkundzēm, vari izmantot bizes elementus copē, savijot dekoratīvu mezglu.

    Cope ir lieliska iespēja izveidot aktuālu frizūru arī tad, kad matiem ir zudis pirmais svaigums un tie vairs nepakļaujas ieveidošanai.

    Veidošanas knifiņi

    • Ja vēlies apjomu, nevis pie galvas cieši pieglaustus matus, vari vispirms matus pie saknēm iegofrēt vai iestrādāt apjoma pūderi/sauso šampūnu. No virspuses nopūt matus ar laku, lai mazie matiņi neveido pūku.
    • Lai izveidotu stingru, ilgnoturīgu copi, vispirms matus saņem astē ar gumiju. Apkārt astes pamatnei riņķa līnijā saspraud sprādzes. Asti vari salokot, sagofrēt, sapīt vai savīt. Tad, sākot no astes pamatnes, kārto matus pa riņķa līniju apkārt centram (astes pamatnei), stiprinot tos ar matadatām, aizķerot zem iepriekš saspraustajām sprādzēm. Šādi soli pa solim var sastiprināt arī šķietami vaļīgu copi, ko veido no lokām. Matadatas tieši pirms iespraušanas vari nopūst ar matu laku, lai tās kļūtu lipīgas, piefiksētos matos un neslīdētu ārā. Pret matadatu izslīdēšanu papildus var nodrošināties, atlokot tām kājiņu.

    Ātrās lokas – tautas metodes

    Ja kārojas lokainu matu, bet spraigā mēģinājuma grafika dēļ esi laika trūkumā, izmēģini paņēmienu no vecmāmiņas jaunības laika: pirms gulētiešanas sapin mazliet mitrus matus daudzās bizītēs. No rīta mati būs ieguvuši vērā ņemamu apjomu, it kā būtu ielikti ilgviļņi. Jo vairāk bizīšu, jo tās smalkākas, jo kuplāks būs efekts. Tā ietaupīsi laiku miegam rīta agrumā, nevajadzēs gofrēt!

    Ja gribi lokainus matus vakara koncertam, dari tā: savirpini matu šķipsnas pa visu galvu nelielās rozetēs, nostiprinot katru krusteniski ar sprādzītēm, un paslēp šo konstrukciju zem galvassegas – lakata, aubes, platmales. Lai pūles nebūtu veltas, ieteicams pirms šķipsnas savirpināšanas lietot maigas putas vai loku veidošanai paredzētu spreju. Vakarā atraisot rozetes, mati būs lokaini. Nostiprini lokas ar matulaku.

    Laba izvēle*

    RICH Pure Luxury sprejs matu biezumam, kuplumam, paceļ matus no pašām saknēm un piešķir ilgnoturīgu tekstūru un fiksāciju. 12,99 € Douglas

    DOUGLAS Hair nogludinošs matu krēms. Aizsargā nepaklausīgus matus no žāvēšanas ar fēnu un atvieglo ieveidošanu. 150 ml – 12,99 € Douglas

    WELLA Professionals EIMI izsmidzināms līdzeklis karstuma aizsardzībai (līdz pat 220 °C). Nogludina matus, sniedz mirdzošu rezultātu. 150 ml – 15,24 € Stockmann, Kolonna

    KADUS Professional Curls in putas loku veidošanai. Elastīgas lokas 24 stundu garumā. 150 ml – 15,62 € Stockmann

    SYSTEM PROFESSIONAL putas apjomam ar noturīgu fiksāciju smalkiem un normāliem matiem. Aizsardzība pret karstumu. 200 ml – 34,60 € Kolonna

    SCHWARZKOPF Professional OSiS+ BOHO REBEL pigmentēts sausais šampūns. Nemanāmi saplūst ar matu krāsu. Piemērots visu veidu matiem. 100 ml – 7,65 € Stockmann, Kolonna, Frizieru serviss, SalonLine

    INDOLA īpaši spēcīga želeja matu veidošanai. Ūdensnoturīga, nelīp, aizsargā pret UV stariem, nodrošina izteiktu mirdzumu. 150 ml – 9,95 € Beautyfor, Frizieru serviss

    Noturīgam skaistumam 

    Vasarā laikapstākļi mēdz būt ekstrēmi – stipra saule, spēcīgs lietus un vējš. Un, ja to visu vēl papildina fiziska slodze, tad bez speciāliem grima veidošanas līdzekļiem neiztikt!

    • Krēms ar saules aizsargfiltriem. Der pārbaudīts dienas krēms, kam SPF ir vismaz 30, jutīgai ādai 50+ vai jaunākās paaudzes bāze (primer) ar augstu SPF. Tas ir labs pamats, uz kā veidot svētku grimu.
    • Ūdensnoturīga skropstu tuša pasargās no satraukuma par izsmērēšanos un pandas lokiem, ja piepeši sāks līt, karstumā notecēs kāda sviedru lāse vai emocionālākā brīdī – aizkustinājuma asara.
    • Lai lūpukrāsa ilgāk turētos, vispirms ar lūpu kontūrzīmuli iezīmē un izkrāso lūpas un tikai pēc tam klāj lūpukrāsu.
    • Tonālo krēmu ieteicams izvēlēties ar matētu efektu, jo karstums agrāk vai vēlāk seju padarīs vismaz nedaudz spīdīgu.
    • Matējošās salvetes-zīdlapiņas ideāli noder, kad jānosusina taukainais spīdums/mitrums ap degunu, uz zoda vai pieres. Tās lieliski aizstāj lieku pūderēšanās reizi, tā nenoslogojot seju ar lieku pūdera kārtu.

    Zināšanai! Atturies no krēmveida acu ēnām un ļoti trekniem acu kontūrzīmuļiem, jo karstā, mitrā laikā krāsai ir tendence sakrāties plakstiņu krokās. Izvēlies sausās ēnas un ūdensnoturīgos acu zīmuļus, ko tūdaļ pēc uzklāšanas var veiksmīgi iztušēt, izēnot.

    * Cenas ir aptuvenas un var mainīties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē