• Neturi tomātu sejā! Kā cīnīties ar kuperozi

    Skaistumkopšana
    19. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tautā to sauc par kuperozu ādu, medicīnā – par rozāciju. Tomēr dzīvē tas ir viens un tas pats – ādas slimība, kuras redzamākā izpausme ir ādas apsārtums. Ar to nav jāsamierinās! Konsultē dermatoloģe Kristīne Zabludovska (Lāzermedicīnas klīnika).

    Tas, kāpēc cilvēkus vispār piemeklē rozācija, līdz galam nav skaidrs. Rozācijas galvenā bēda ir sejas ādas palielinātie asinsvadiņi, kas tad arī piešķir degunam, vaigiem un zodam sārto toni. Un tā nav vienīgā bēda: no palielinātajiem asinsvadiņiem pastiprināti iztvaiko ūdens – āda kļūst sausa, parādās velkoša vai durstoša sajūta. Teikums, kas raksturo rozācijas pacientus, – es jūtu savu ādu. Veselu ādu cilvēkam nevajadzētu just. Rozācijas dēļ nereti palielinās arī poras – tauku dziedzeri cenšas kompensēt radušos sausumu.

    Rozācijas galvenā bēda ir sejas ādas palielinātie asinsvadiņi, kas tad arī piešķir degunam, vaigiem un zodam sārto toni.

    Šī ādas slimība parasti piemeklē no 30 līdz 60 gadu vecumam, bet tā var sākties arī agrāk. Sākumā seja ir tik vien kā viegli apsārtusi, ar laiku apsārtums kļūst aizvien uzstājīgāks, pievienojas arī sausuma vai velkoša sajūta. Pēcāk var sākties nākamā – iekaisīgā – stadija, kuru raksturo sarkanas, strutainas pumpas. Rozācijas trešās stadijas, ko medicīniski sauc par fimatozo stadiju, galvenā pazīme ir palielināti tauku dziedzeri, un tāpēc pietūkst deguns.

    Ko darīt?

    Diemžēl rozāciju izārstēt pilnībā nav iespējams. Labā ziņa – to iespējams ļoti labi apārstēt un panākt tādu ādas stāvokli, ka no malas nekas nav redzams un, galvenais, āda jūtas komfortabli.

    Rozācijas ārstēšanā ir vairāki stūrakmeņi.

    1.  Pirmais ieteicamais solis ir lāzerterapija, jo neviens krēms vai tablete asinsvadu tīklojumu no sejas īsti noņemt nespēs. Sākumā ar lāzerterapiju jāstrādā intensīvāk, vēlāk – tikai lai uzturētu jau panākto efektu. Kādam tas būs vienu reizi gadā, citam – divas. Lāzerterapija nav dārga, tā ir ātra (aizņem dažas minūtes), nav sāpīga un nav nepieciešams atlabšanas laiks.
    2.  Ja rozācija ir ielaista un paspējusi attīstīties jau līdz otrajai stadijai, iespējams, būs nepieciešams lietot arī iekšējos vai ārējos antibiotiķus, lai atbrīvotos no iekaisuma.
    3.  Ikdienas kopšanai jāizvēlas krēmi ar UV aizsargfiltru. Tas ir svarīgi jebkurai ādai, bet rozācijas skartai – īpaši. Jau no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim vajadzētu lietot krēmus ar SPF 50.
    4. Jāizvēlas tieši kuperozai vai jutīgai ādai paredzēti krēmus un kopšanas līdzekļi. Tiem pievieno nevis sastāvdaļas, kas krēmus gan padara jaudīgākus, bet var arī kairināt ādu (piemēram, C vitamīnu), bet nomierinošu vielu kompleksu.

    Kuperozas ādas galvenais ienaidnieks ir ultravioletais starojums, tāpēc nekad nevajadzētu sauļoties bez kārtīga aizsargkrēma slāņa.

    Lai izvairītos no rozācijas uzliesmojumiem, labi zināt apstākļus, kas var nepatikt rozācijas skartai ādai:

    • Rozāciju pastiprina sauss gaiss. Ideāli, ja istabā pieejams gaisa mitrinātājs. Ja ne – dienas laikā jāatjauno mitrinošā krēma kārtiņa.
    • Kuperozas ādas galvenais ienaidnieks ir ultravioletais starojums, tāpēc nekad nevajadzētu sauļoties bez kārtīga aizsargkrēma slāņa. UV stari iekļūst dziļi ādā, kur asinsvadiem liek palielināties vēl vairāk, un ātrāk aug jauni, sīki kapilāri. Pastāv mīts, ka pēc sauļošanās sejas rozācija samazinās, tomēr tas ir tikai iedeguma efekts, kas paslēpj sarkanos asinsvadus. Kad iedegums noiet, sarkanie vaidziņi un deguni kļūs tikai sārtāki.
    • Aukstā laikā nepieciešams izvēlēties treknāku krēmu, un tas jāuzklāj vismaz 20 minūtes pirms došanās salā.
    • Jāizvairās no asiem ēdieniem – tajos esošās vielas stimulē nervu galus, atstājot nelabvēlīgu ietekmi uz tā jau satraukto ādu.
    • Nevajadzētu aizrauties ar pirtī iešanu un sēdēšanu karstās vannās.
    • Rozāciju var pastiprināt arī stress vai hormonālās izmaiņas.
    • Jāatsakās no sarkanvīna, labāka izvēle ir baltvīns, jo sarkanvīnā esošie enzīmi stimulē slimības attīstību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē