• Viss, kas tev jāzina par nakts kosmētiku

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    7. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā zināms, labākais skaistumkopšanas līdzeklis ir miegs, tomēr, ja rūpējamies par ādas atjaunošanu un kvalitātes saglabāšanu, noteikti vajadzētu lietot nakts kosmētiku.

    Sejas ādas kopšanai no rītiem visbiežāk nav īpaši daudz laika, tālab vakaros ādas aprūpei jāatvēl vairāk uzmanības. Mūsu organisms, arī āda, atjaunojas tieši naktī, kamēr mēs guļam.

    Bioritmu ietekmē uz rīta pusi organismā aktivizējas iekšējās sekrēcijas dziedzeri, kļūst aktīvāka asinsrite, kas piegādā ādai barības vielas un enerģiju, stimulējot ādas vielmaiņu un šūnu atjaunošanos. Ādas šūnu aktivitāte miegā ir daudz augstāka, jo to netraucē ne stress, ne dažādi blakus faktori, piemēram, dekoratīvā kosmētika un vides ietekme. Līdz ar to arī pirms naktsmiera lietotās kosmētikas iedarbība ir daudzkārt efektīvāka.  

    Turklāt maldīgs ir viedoklis, ka naktī ādai jāļauj atpūsties no jebkādas kosmētikas, lai tā pati tiktu galā ar atjaunošanos.

    Tā var darīt jaunībā, ja ir taukains ādas tips, reizēm arī vasarā, ja āda jūtas labi un apkārtējā vide tai nerada nekādus apgrūtinājumus. Ziemā un agrā pavasarī, kad sejas ādu nomocījis apkures sausais, siltais gaiss un skābekļa trūkums telpās, tai uz nakti noteikti vajadzīgs vismaz mitrinošs līdzeklis.

    Nakts krēma priekšrocības

    Jaunībā āda spēj atjaunoties pati, bet pērļu gados nakts krēms palīdz uzturēt ādu labā stāvoklī.

    Universālo krēmu piekritējām der zināt, ka starp dienas un nakts krēmu ir diezgan lielas atšķirības, jo katram no tiem ir savs uzdevums.

    Dienas kopjošās kosmētikas galvenais uzdevums ir aizsargāt ādu no vides kaitīgās iedarbības, tās sastāvā ir dažādas aktīvas vielas, kas mitrina ādu, padara to elastīgu, pārklāj ar neredzamu slānīti, kas nodrošina ādas aizsardzību. To obligāta sastāvdaļa ir saules aizsargfiltri, kas naktī jutīgākai ādai var radīt tikai lieku apgrūtinājumu.

    Nakts krēmi savukārt atbalsta ādas atjaunošanās funkcijas, tāpēc to sastāvā augstā koncentrācijā ir dažādi mitrinoši, barojoši un ārstnieciski komponenti: retinols jeb A vitamīns vai tā aizvietotāji, antioksidanti (E, C vitamīns), peptīdi, vērtīgu un labi pazīstamu ārstniecības augu ekstrakti, kolagēns, hialuronskābe, aļģu sastāvdaļas, lipīdi, vitamīni, minerālvielas, augļskābes, patentētas formulas ar dārgakmeņu un retu augu daļiņām un ekstraktiem, liposomas, fitoestrogēni, biostimulatori u.c. Šīs vielas dublē vai atbalsta ādas dabīgās funkcijas un palīdz aizkavēt novecošanās procesus. Daudzas šīs sastāvdaļas ir iekļautas arī dienas krēmos, tomēr daudz zemākā koncentrācijā.

    Izvēlies piemērotāko 

    Nakts krēma izvēle ir atkarīga ne tikai no pašas vēlmēm, bet arī pašreizējā ādas stāvokļa un problēmām. Nevajadzētu koncentrēties tikai uz pretnovecošanas programmu, iespējams, ādai nepieciešama konkrēta palīdzība. Piemēram, problemātiskai ādai vajadzīgi līdzekļi, kas nakts laikā dziedē iekaisumus, regulē tauku dziedzeru darbību, balina un atjauno ādu. Noteikti jāņem vērā arī ādas tips. Sausai ādai der biezākas, treknākas tekstūras nakts krēms, ko ieteicams lietot regulāri, jo tas labi mitrina ādu, atjauno ādas šūnas un kolagēnās šķiedras. Lietojot mitrinošo krēmu regulāri, sausas ādas kaprīzās izpausmes dienā ievērojami samazinās.

    Ja ir taukaina āda ar izteiktām porām, arī kombinēta āda ar taukainu T zonu, ja ir tendence uz akni vai citām iekaisuma izpausmēm, visos šajos gadījumos nakts krēma izvēlei un lietošanai jābūt ļoti uzmanīgai.

    Jebkura krēmveida konsistence liecina, ka krēmam klāt pievienotas arī barojošas sastāvdaļas, arī tad, ja uz etiķetes rakstīts – mitrinošs.

    Ja ādai ir tendence uz iekaisuma izpausmēm, nakts krēms tās var pastiprināt, jo krēma barojošās sastāvdaļas var pabarot arī mikrobus, kas iedzīvojušies ādā, un noslogot poras. Problemātiskai ādai vairāk piemēroti vieglākas tekstūras krēmi, tos ieteicams uzklāt vismaz stundu pirms gulētiešanas un visu lieko, kas nav paguvis iesūkties, ļoti uzmanīgi nosusināt ar salveti.

    Nakts krēmiem mēdz būt arī pretiekaisuma iedarbība, tie palīdz dziedēt ādu, jo dzīšanas un ādas atjaunošanās procesi naktī norisinās ātrāk. Ja īpašu problēmu nav, izvēle ir vienkārša: sausai ādai vairāk piemērots nakts krēms ar pretgrumbu efektu, taukainai – ar liftinga iedarbību.

    Nakts maska – spa procedūra ādai

    Nakts maskas, kas paredzētas lietošanai pirms naktsmiera un nav jānomazgā, neaizstāj nakts krēmus. Tās ir ļoti noderīgas pēc nogurdinošas dienas, kad no rīta jābūt formā, bet vairs nav ne laika, ne spēka kosmētiskā salona apmeklējumam. Uzklāj nakts masku, iekrīti gultā un pamosties no rīta skaista. Nakts masku tekstūra un sastāvs būtiski atšķiras no ierastajām ātrās iedarbības un parastajām maskām, kas jānotur 15–20 minūšu. Parastās maskas satur vairāk taukvielu un citu aktīvu un koncentrētu vielu, kas ir vērstas uz tūlītēju liftinga, izlīdzinošu vai nostiprinošu efektu, bet nakts maskas satur vairāk mitruma.

    Tās ir kā nakts spa procedūra sejai, turklāt mitrinošās vielas nepaliek spilvendrānā. Mitrums ātri iesūcas ādā un vairākās fāzēs pakāpeniski tiek izmantots nakts laikā ādas reģenerācijas procesā, kura norisēm vajag daudz mitruma.

    Nakts maska pilnībā nodrošina un līdzsvaro mitruma līmeni, tāpēc nākamajā rītā āda izskatās labi.

    Turklāt ādai no rīta vairs nav vajadzīga tik intensīva mitrināšana. Nav jābaidās, ka nakts maska varētu izdarīt sejas ādai kaut ko sliktu – savilkt, par daudz izbalināt, radīt nevēlamu apsārtumu (kā tas varētu gadīties, aizmiegot ar parasto masku uz sejas). Nakts masku droši var uzklāt arī dienā. Tās galvenais uzdevums ir pakāpeniski un ilgstoši mitrināt ādu, piesātināt to ar vērtīgām vielām, kas uztur ādas atjaunošanos. Nakts maskas ir labi piemērotas visiem ādas tipiem, bet vislabāk tās der sausai un jutīgai ādai.

    Ievēro: nekad neatstāj uz nakti sejas masku, kas tam nav paredzēta, jo tas var beigties ar satūkušu, savilktu vai pārsausinātu sejas ādu no rīta. Jebkura maska uz sejas jātur tieši tik ilgi, cik norādīts lietošanas pamācībā. 

    Nakts maska neaizstāj nakts krēmu, ko vajadzētu lietot regulāri. Tā ir kā glābiņš sagurušai, stresainai, sausai ādai pēc saspringtas dienas, pēc ilgstošas uzturēšanās sausā gaisā, pēc lidojuma u.tml. To var lietot nakts krēma vietā kādas divas trīs reizes nedēļā.

    Nakts serums

    Serumā aktīvo vielu koncentrācija ir vēl augstāka nekā nakts krēmā, jo parasti tam ir jāveic kāds īpašs uzdevums. Serums dažkārt ir labākais risinājums, kad nepieciešams ātri mazināt vai novērst estētiskas ādas problēmas. Tāpēc arī nakts serumu izvēlas pēc iedarbības veida, piemeklējot konkrētam mērķim, piemēram, ādas mitrināšanai, nomierināšanai, balināšanai, enerģizēšanai u.tml.

    Naktī aktīvās vielas iekļūst dziļāk ādā un iedarbojas daudz spēcīgāk.

    Serums ir labi piemērots tad,  ja ir jaukta tipa vai taukaina āda arī T zonā – tā parasti no rīta pēc pamošanās spīd.

    Var izmēģināt, kā āda jūtas labāk, – ierastā nakts krēma vietā kā vienīgo kopšanas līdzekli uz nakti lietot tikai ādas vajadzībām pielāgotu serumu. Ja āda nejūtas pietiekami komfortabli, kad serums iesūcies, papildus klāj nakts krēmu. Var kombinēt serumu ar krēmu, piemēram, T zonā lieto serumu, bet uz sausajiem vaigu galiem – nakts krēmu.

    Lietošanas knifiņi

    • Attīri ādu!
      Vakarā – labāk stundu pirms naktsmiera – attīri sejas, kakla un dekoltē ādu no dienas putekļiem un dekoratīvās kosmētikas. Tas kalpo kā signāls ādas šūnām – stresainā diena ir garām, vairs nav jāaizsargājas pret vides kaitīgo iedarbību, ir pienācis laiks atpūtai. 
    • Iemasē!
      Klāj krēmu, masku vai serumu vēl viegli mitrā ādā un maigi iemasē to, ievērojot kosmētiskās līnijas (virzienā uz sāniem un uz augšu).
    • Neskopojies!
      Nav vērts nopirkt labu nakts līdzekli un to taupīt. Klāj to arī uz kakla un dekoltē zonas.  
    • Lasi pamācību!
      Noteikti izlasi un ievēro norādes uz etiķetes, īpaši to, kas rakstīts par līdzekļa lietošanu acu zonā.
    • Novērtē ieguvumu!
      Ieraugot sevi spogulī no rīta, novērtē, kā āda ir atguvusies, tad veic ierasto kopšanas rituālu. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē