• Interejera dizaineres Santas Meikulānes stila noslēpumi

    Aktuāli
    Zane Blanka
    Zane Blanka
    7. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Interjera dizainerei Santai Meikulānei patīk individualitāte, laba gaume, komforts un līdzsvars. Lietas savai garderobei viņa izvēlas pēc būtības, nevis ārišķīgu iemeslu dēļ, un tic, ka īstena elegance nav iespējama bez skatīšanās iekšpus.
    • Par eleganci, manuprāt, varam runāt tad, kad cilvēka izskats pilnībā saskan ar viņa iekšējo būtību, un, ja tā ir, to var ļoti labi pamanīt. Man patīk vārds dāma, es to mēdzu lietot arī sadzīvē, jo mēs visas kaut kādā mērā esam šā vārda cienīgas. Man šķiet neatbilstoši sievietes četrdesmit, piecdesmit gadu vecumā saukt par meitenēm vai meitenītēm. Bet dāma var būt arī astoņpadsmit un simt gados, bet dāmiņa – jau piecu sešu gadu vecumā.


    Runājot par personībām, manuprāt, latviešu elegances un inteliģences simbols ir Aina Nagobads-Ābola

    • Domāju, ka latviešu sievietēm piemīt savs elegances gēns. Mūsu elegance ir vairāk etniska, jo aristokrātiskā līnija vēsturiski nav bijusi tik izteikta, toties sievietes vienmēr pratušas kaut ko veidot pašas, ar savām rokām. Kad uzvelkam tautastērpu un uzliekam galvā ziedu vainagu, tajā ir mums vien raksturīga elegance – mežonīga un vienlaikus ļoti sievišķīga.
    • Elegance sevī noteikti ietver inteliģenci kombinācijā ar zināšanām. Prasmi sajust sevi, konfrontēt savu ārējo tēlu ar savām iekšējām izjūtām. Un to var iemācīties. Manuprāt, šajā mācību procesā svarīgi vispirms mācīties sekot kanoniem. Mums ir ļoti daudz brīnišķīgu stilistu un modes mākslinieku, kas šajā ziņā var lieliski palīdzēt.

      Un vēl, manuprāt, svarīgi saprast, ka mēs neesam tikai ķermenis, svarīgi sevi iepazīt un izzināt. Man palīdz joga, esmu tajā jau vairāk nekā desmit gadu. Ir periodi, kad jogas manā ikdienā ir mazāk, bet tieši patlaban eju atpakaļ aktīvākā ritmā. Redzu un novērtēju rezultātus, ko man joga sniedz, – protu sevi sajust.
    • Domājot par to, kam jābūt manā garderobē, nonāku pie superkonservatīvas klasikas. Vispirms tās noteikti ir mazās, melnās vakarkleitas, jo tas ir apģērbs, ko, izmantojot dažādus aksesuārus, var pielāgot ļoti atšķirīgām situācijām. Man ir sešas vai septiņas mazās melnās vakarkleitas. Un ir dažādu veidu apmetņi, šalles, varētu teikt – efektīgi apjomi, ar kuriem spēlēties un dažādot tērpu.
    • Tā kā daudz ceļoju, man ir arī ideālās ceļojumu kleitas, kuras var vilkt jebkuros laikapstākļos, tās neburzās un ir universālas. Man ir viena tāda kleita, ko es pati saucu par kleitu – lupatiņu, jo pirmajā brīdī kleita tā izskatās, bet, uzvilkta mugurā un kopā ar attiecīgiem aksesuāriem, der gandrīz jebkurai situācijai. Esmu šajā kleitā Šrilankā lietū ar tuktuku braukusi uz augļu tirgu un esmu gājusi arī uz dažādiem pietiekami respektabliem pasākumiem. Ļoti novērtēju šādas universālas lietas.

    • No ikdienišķāka apģērba man vienmēr plauktā ir džinsi, vairākas kašmira lietas, jo tās ir mīkstas, ērtas, siltas.
    • Apģērba izvēle un stils man mēdz noritēt periodos – ir, piemēram, džinsu periodi, ir kleitu periodi. Citreiz periodu iezīmē kāda noteikta krāsa – man ir bēšie periodi vai spilgtāku krāsu periodi. Kopumā man patīk, ja ķermenim ir ērti un forši.  Bet ir arī brīži, kad gribas un vajag akcentēt savu sievišķību.
    • Lai arī manā garderobē ir dažādas krāsas, viena no mīļākajām man ir krēmkrāsa, visi pienīgie toņi. Zinu, ka man tie piestāv, un tajos jūtos labi. Ik pa brīdim nopērku arī kaut ko košāku – sarkanu, citrondzeltenu, tumši zilu –, bet šo apģērbu velku retāk. Izņemot melnās kleitas, melnās krāsas man apģērbā ir maz. Nejūtu to kā savu.
    • Ar gadiem arvien vairāk novērtēju visu dabisko – man patīk, ja apģērbs ir maksimāli mīksts, ērts. Manā skapī ir ļoti maz sintētikas. Tāpat arvien mazāk ir sīko detaļu – rišiņu, volānu. Arī ciku caku mežģīnes nav īsti mans formāts. Un, lai gan man patīk reizēm uzvilkt lielus, mīkstus džemperus, tomēr arī maisveida apģērbu man ir maz. Domāju, tas saistīts arī ar to, ka labi jūtos ar savu augumu, un man to reizēm patīk izcelt.

    Kad pērku jaunas lietas, vienmēr domāju komplektos. Tas man tā ir gadu gaitā automātiski izstrādājies, un citādi nemaz vairs nevaru. Esmu secinājusi, ka ikdienā paralēli valkāju vien dažus komplektus, bet tad ilgi. Ja man kāda lieta iepatīkas, esmu tai uzticīga.

    • Man raksturīga vēlme brīdi pa brīdim atrast kaut ko pilnīgi jaunu. Tā ir mana būtība visās jomās, arī apģērbā. Ir lietas, kas iet pa apli un pie kā vienmēr atgriežos, tātad – pamatlietas, bet man vajag arī eksperimentēt un atrast kaut ko pilnīgi jaunu, kaut ko, kas līdz šim nav ienācis prātā. Agrāk, kad daudz ko nevarēja nopirkt, šuvu sev apģērbu pati. Arī adīju. Domāju, ka tad, kad dzīves temps palēnināsies, varēšu atkal pie tā atgriezties. Tas mums ir dzimtā. Mana tante fenomenāli ada, turklāt ļoti modernas lietas!
    • Man patīk iepirkties ceļojot, visvairāk – Berlīnē, Itālijas pilsētās un arī citur. Piemēram, man ir sanācis izpirkt tukšu nelielu grieķu dizaineres veikalu, kad biju ciemos pie draudzenes Grieķijā. Kad braucu uz Lietuvu, vienmēr sev nopērku kaut ko no lietuviešu trikotāžas zīmola LeMuse. Esmu arī atklājusi brīnišķīgu zīmolu Stambulā – ļoti rietumniecisks, izstrādājumu kvalitāte ir tāda, ka tikai to dēļ vien būtu vērts atkal aizbraukt uz Stambulu. Man patīk ceļojot atrast kaut ko no vietējiem, arī kaut ko etnisku. Tās lietas man trāpa un pašas pie manis atnāk.

    Santas stila elementi

    • SAMTA ŽAKETE ir man mīļš apģērbs, un to manā garderobē ir diezgan daudz. Uznāk periodi, kad samta žaketes tikai karājas skapī, bet prom nedodu, jo zinu, ka atkal kādā brīdī pie tām atgriezīšos.
    • PĒRLES dažādos izpildījumos starp maniem aksesuāriem var atrast vienmēr, lai arī ik pa brīdim iestājas periodi, kad aksesuārus negribas vispār. Šobrīd man arī ir mazo auskaru periods. Ik pa laikam valkāju rokassprādzes, tās parasti atvedu no ceļojumiem.
    • SPORTISKA JAKA no franču zīmola Maje. Šis man ir ļoti mīļš zīmols. Patīk tā dažādība un piemērotība visiem vecumiem. Un man ļoti svarīgi, ka tas ļauj eksperimentēt. Šī bluzonveida jaka man atgādina kādu agrāko laiku komplektu. Mammai jaunībā bija čehu sporta tērps, es čiepu tā jaku un vilku kopā ar melniem mežģīņu svārkiem.
    • KEDAS man ir ikdienas apavi, kas piestāv dinamiskajam ritman. Bet, protams, man ļoti patīk un vienmēr patiks arī augstpapēžu kurpes, un priecājos par reizēm, kad varu tās uzvilkt. Tad izvēlos augstus vai ļoti augstus papēžus.
    • SMARŽAS – jau gadiem izvēlos spāņu smaržu zīmola Ramon Monegal divus aromātus. Viņš ir spāņu karaļnama iemīļots parfimērs, un aromāti ir interesanti, citādi. Cienu šādus zīmolus, kas gadu gaitā saglabā savu vērtību.
    • MAZAS SOMIŅAS izvēlos gan ikdienā, gan ceļojumos. Man patīk, ka tajās var kompakti ielikt visu nepieciešamo un līdzi nav nekā lieka.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē