• Cik ilgi var lietot kosmētikas līdzekļus?

    Skaistumkopšana
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    4. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ik pa laikam vērts pārskatīt savus kosmētikas krājumus, lai pārliecinātos, ka derīguma termiņi ir vēl spēkā.

    Derīguma termiņš ir svarīgs jebkuram kosmētiskajam līdzeklim, ko lietojam, – gan ikdienas kopjošajai, gan dekoratīvajai, gan ārstnieciskajai kosmētikai.

    Patiesībā uz etiķetes tie tiek norādīti divi.

    1. Pirmais – minimālais derīguma jeb glabāšanas termiņš līdz kosmētikas līdzekļa atvēršanai; ar norādi: ieteicams līdz… gada beigām vai konkrēts datums. Ir arī izņēmumi – derīguma termiņu drīkst nenorādīt tiem kosmētikas līdzekļiem, kuru minimālais derīguma/glabāšanas termiņš pārsniedz 30 mēnešus. Tad ir jāievēro termiņš pēc līdzekļa atvēršanas.
    2. Otrais – derīguma termiņš no līdzekļa atvēršanas brīža, ko marķējumā norāda atvērtas krēma burciņas simbols ar cipariem uz tā vai blakus, piemēram, 6M. Tas vēsta, ka pēc atvēršanas līdzekli vari droši lietot sešus mēnešus.

     

    Derīguma termiņš ir norāde, kas palīdz pasargāt sevi no liekām nepatikšanām. Kosmētiskajiem līdzekļiem tiek pievienoti konservanti, tie ir būtiski nepieciešami, lai stabilizētu aktīvās vielas un tās spētu sniegt solīto iedarbību. Konservanti darbojas tikai kādu noteiktu laiku – tas ir laboratorijās izrēķināts un pārbaudīts ar dažādiem ķīmiskiem un fizikāliem parametriem.

    Kad konservantu darbības laiks beidzas:

    • zūd aktīvo vielu iedarbība. Tipisks piemērs ir saules aizsarglīdzekļi ar aizsargfiltriem, ko apzīmē ar SPF. Ja līdzekli atver pavasarī, tad līdz rudenim tas ir jāizlieto, nākamajā vasarā tas vairs neder, jo SPF iedarbība ir beigusies. Mēs varam to uzklāt, tomēr apdegam saulē, jo līdzeklis vairs nesniedz vajadzīgo aizsardzību.
    • izmainās līdzekļa ķīmiskais sastāvs, un tas var izraisīt dažādas ādas problēmas. Tās gan parasti nav dzīvībai bīstamas, tomēr var sagādāt nepatīkamus brīžus. 

    Kas var notikt, lietojot kopjošo kosmētiku, kurai beidzies termiņš?

    Vecas kosmētikas lietošana var izraisīt ādas kairinājumu – apsārtumu, izsitumus, niezi. Var būt arī nātrenes veida tūska, smagākos gadījumos veidojas pūslīši un ekzēma vai attīstās ādas iekaisums, kam var pievienoties arī infekcija. Visjutīgākā ir acu zona, tur visbiežāk mēdz veidoties iekaisīgi procesi. Vainojamas ir oksidēšanās procesā radušās vielas – baktērijas, pelējums, sēnītes un citi mikroorganismi. Tās rodas, nepareizi vai pārāk ilgi glabājot kosmētiku.

    Ja jūti, ka nav labi, pēc iespējas ātri nomazgā līdzekli ar siltu ūdeni un maigām ziepēm!

    Dekoratīvajai kosmētikai derīguma un lietošanas termiņš ir garāks nekā kopjošajai kosmētikai, bet tā var saturēt agresīvākas sastāvdaļas, tāpēc ieteicams rūpīgāk ievērot termiņus. Jo īpaši tad, ja tev bieži mēdz būt dažādas alerģiskas reakcijas.

    Kam pievērst uzmanību? 

    1. Smarža. Ja izmainās kosmētiskā līdzekļa ķīmiskais sastāvs un/vai tam pievienojas baktērijas, noteikti mainās līdzekļa aromāts. Ja nelāgi vai dīvaini ož, labāk izmet.
    2. Krāsa. Izmaiņas līdzekļa sastāvā var mainīt arī tā krāsu. Īpaši svarīgi tas ir krēmiem un dekoratīvajai kosmētikai. Labs piemērs ir C vitamīnu saturošie krēmi, kam ir labs pretnovecošanas efekts. Ja C vitamīns oksidējas, tas kļūst dzeltens. Pievērs uzmanību – daži kosmētikas ražotāji C vitamīna krēmus taisa oranžus, lai lietotājs nepamanītu to brīdi, kad krēms oksidējas. Mēs to turpinām lietot, pat nezinot, ka krēms vairs nesniedz vajadzīgo pretnovecošanas iedarbību. 
    3. Konsistence. Nelieto līdzekli, ja tas ir mainījis sākotnējo izskatu, kļuvis graudains, ūdeņains. Piemēram, ļoti efektīvi pretnovecošanas krēmi, kad tiem beidzas derīguma termiņš, kļūst kā biezpiens un saiet kunkuļos, jo ir mainījies ķīmiskais sastāvs. Ja ir vēlme lietot kosmētikā īpaši aktīvas vielas, ieteicams iegādāties līdzekli mazā tilpumā un tad to pilnvērtīgi izlietot.

     

    Kā glabāt?

    Ja atlaižu laikā esi iepirkusi krājumus ilgākam laikam, neturi tos ledusskapī, ja vien tas nav norādīts uz etiķetes. Kosmētiku nedrīkst pakļaut tiešiem saules stariem, jo gaisma un siltums virs 20–25 grādiem paātrina kosmētikas konservantu un citu vielu sadalīšanos, kas izraisa līdzekļa bojāšanos. Ja uz iesaiņojuma nav īpašas norādes, glabā kosmētiku sausā, tumšā, vēsā vietā.

    Cik ilgi var lietot?   

    • Krēmi un želejas. Ilgāk savu efektivitāti saglabā krēmi, kas iepildīti flakonā ar dozatoru, jo tā tiek novērsta saskare ar gaisu un baktērijām. Nepērc sejas krēmu lielā iepakojumā. Neliels tilpums tikai pirmajā mirklī šķiet neizdevīgs, jo ir gluži pretēji – tev būs vienmēr svaigs līdzeklis, kam nevajadzēs sekot līdzi derīguma termiņam.

    Kā lietot: burciņā pildīto krēmu katru reizi vajadzētu paņemt ar špāteli – speciālu lāpstiņu. Ja tas nešķiet ērti, pirms uzklāt krēmu, vienmēr rūpīgi nomazgā rokas. Tas pasargās krēmu no baktērijām.

    Sejas krēma glabāšanas laiks ir 2–3 gadi, pēc atvēršanas tas jāizlieto 3–12 mēnešu laikā. 

    • Acu krēms, želeja, mitrinošie, pretgrumbu līdzekļi. Glabāšanas laiks 2–3 gadi. Ja tas ir ar dozatoru, vari lietot gadu, ja burciņā vai tūbiņā, tad 6–10 mēnešus. Šos līdzekļus glabā vēsā, no tiešiem saules stariem aizsargātā vietā, tie ir domāti īpaši jutīgai ādai, tāpēc ātrāk beidzas to glabāšanas termiņš. Visātrāk jāizlieto dārgie krēmi, kas satur liposomas u. c. bioloģiski aktīvas vielas.

    Vērīgi izpēti tieši sejas un acu zonas kopšanai paredzēto līdzekļu derīguma termiņu, jo veca kosmētika satur brīvos radikāļus, un tieši tie var strauji paātrināt ādas novecošanu. 

    • Sejas maskas neatvērtā veidā var glabāt 3–4 gadus, pēc atvēršanas jāizlieto 6 mēnešu līdz 2 gadu laikā. 
    • Serumi, koncentrāti un ādas balināšanas līdzekļi: var glabāt 3 gadus, pēc atvēršanas jāizlieto pusgada, gada laikā.
    • Skropstu tuša. Glabāšanas laiks 3–4 gadi. Svaiga tuša ir maiga, mīksta, plūstoša, krēmīga ar patīkamu smaržu. To vēlams izlietot 3–6 mēnešu laikā pēc atvēršanas. Tušā ļoti ātri savairojas baktērijas, tā kļūst biezāka, cietāka, sarec, maina smaržu. Lai pagarinātu tušas kalpošanas laiku, vienmēr to cieši aizver. 
    • Pūderi. Acu un vaigu ēnas un birstošos pūderus var uzglabāt trīs gadus un ilgāk, jo to sastāvā nav ūdens. Pēc atvēršanas tos vajadzētu izlietot 3–6 mēnešu laikā, bet kompakto pūderi 2–3 mēnešu laikā. Pūdera spilventiņu vienmēr turi atsevišķā trauciņā. Ja to liek atpakaļ pūdernīcā, baktērijas, kas mīt uz sejas ādas, nonākot uz pūdera, turpina vairoties un ķīmiski izmaina pūdera sastāvu.
    • Lūpukrāsa un spīdums. Var uzglabāt 2–3 gadus. Pēc atvēršanas vēlams izlietot pusgada, gada laikā. Ja kvalitāte nemainās, var arī ilgāk, tāpēc vienmēr uzticies savām sajūtām. Ja lūpu kosmētika kļūst sausa, specifiski, nepatīkami smaržo, neslīd uz lūpu virsmas vai savelk lūpu ādu pēc uzklāšanas, izmet to, pat neiedziļinoties, lietošanas termiņš ir vai nav beidzies. Lūpukrāsa kalpo ilgāk, ja to glabā istabas temperatūrā un vienmēr aizvērtu. 
    • Nagulaka. Neatvērtu to var glabāt ilgi, tomēr perfektu kvalitāti ražotāji garantē divus gadus. Pēc atvēršanas tā jāizlieto gada laikā. Laka ilgāk kalpo, ja to glabā tālāk no sildierīcēm un saules stariem. Vienmēr cieši aiztaisi lakas vāciņu un seko, lai pudelītes kakliņš ir tīrs, tas pasargās laku no izžūšanas, ko rada gaisa piekļuve.
    • Sauļošanās līdzekļi. Neatvērtā veidā tos var glabāt vienu gadu. Lai arī kāds būtu uz iepakojuma norādīts lietošanas ilgums, ja līdzeklis ir atvērts, izlieto to vienas sezonas laikā. Nākamajā gadā tā aizsardzības spējas būs samazinājušās vai pat pilnībā zudušas.
    • Bronzējošie un pašiedeguma līdzekļi jāizlieto 6 mēnešu laikā pēc to atvēršanas. 
    • Matu kopšanas līdzekļi. Tiem ir visgarākais glabāšanas termiņš – 3–5 gadi, bet pēc atvēršanas jāizlieto gada laikā. Vienmēr rūpīgi aiztaisi vāciņu, lai netiek klāt ne ūdens, ne gaiss. Tad var tos glabāt arī vannasistabā. Ilgi plauktā aizķērušos matu līdzekli pirms lietošanas pasmaržo. Ja tam ir sasmacis aromāts, iespējams, tajā ir savairojušies mikrobi. Uzticies degunam un sajūtām!  
    • Dušas želeja un vannas putas, šķidrās ziepes. Glabāšanas laiks 2–3 gadi. Var droši turēt vannasistabā, jo par to noturību pret temperatūras un mitruma svārstībām gādā aktīvas mazgāšanas sastāvdaļas – tenzīdi, kam piemīt antibakteriālas īpašības. Atvērtu līdzekli ieteicams izlietot gada laikā. Vannas pienam gan izlasi etiķeti!
    • Līdzekļi intīmajai higiēnai. Glabāšanas laiks 1–2 gadi, atverot jāizlieto 2–3 mēnešu laikā.
    • Eļļas ķermeņa kopšanai. Glabāšanas laiks 2–3 gadi, atverot jāizlieto pusgada gada laikā. Ir svarīgi turēt tumšā vietā, cieši aizvērtu, lai kavētu gaisa piekļuvi. 
    • Losjoni un toniki, līdzekļi dekoratīvās kosmētikas noņemšanai ap acīm. Glabāšanas laiks 3–4 gadi, pēc atvēršanas jāizlieto gada vai pusgada laikā, bet iepakotu flakonā ar dozatoru var lietot ilgāk.
    • Smaržas, smaržūdens un tualetes ūdens. Glabāšanas laiks tualetes ūdenim (EDT) ir 3 gadi. Smaržas var glabāt ilgi. Pēc atvēršanas izlieto 3 gadu laikā. Ja neplāno aromātu lietot tūlīt, labāk atstāj to iepakojumā neatvērtu. Smaržas turi tumšā vietā, tālāk prom no sildierīcēm, jo saules gaismas un siltuma ietekmē var mainīties smaržu krāsa, noturība, specifiskās aromātu nianses un citas īpašības. Neuzglabā tās ledusskapī, jo straujas temperatūras svārstības maina patīkamā aromāta struktūru.
    • Acu ēnas. Uzglabāšanas termiņš ir 3–5 gadi, pēc atvēršanas šķidrās un krēmveida ēnas izlieto 3–6 mēnešu laikā, birstošās – 3 gadu laikā. Ja acu ēnām beidzies derīguma termiņš, tās kļūst pārāk taukainas vai sadrūp.
    • Kontūrzīmuļi acīm un lūpām. Glabāšanas termiņš 3 gadi, lietošanas – no 6 mēnešiem līdz 2 gadiem. Ja zīmulis ir kļuvis grūti asināms, sauss un drūp – izmet. 
    • Tonālie līdzekļi. Glabāšanas laiks 3 gadi, lietošanas – no pusgada līdz gadam, ar dozatoru – līdz 2 gadiem. Nelieto, ja tam ir mainījusies konsistence: ūdens ir atdalījies no eļļas un/vai parādījusies nepatīkama smarža.
    • Ekokosmētika. Parasti tai derīguma termiņš ir ievērojami īsāks, jo ekokosmētika nesatur ķīmiskos konservantus.   
    • Paštaisīta kosmētika. Lūpu balzami un ķermeņa krēmi ir izmantojami pusgadu. Ja to sastāvā ir tikai augu eļļas un sviesti, tos var glabāt un lietot 4–6 mēnešus. Ja krēma sastāvā ir arī ūdens, augu novārījumi, augu un piena pulveri, to derīguma termiņš samazinās līdz 4–5 nedēļām un tie jāglabā ledusskapī.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē