• Sievietes intīmā veselība. Ļauj atkal uzplaukt savām ziedlapiņām

    Veselība
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    14. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja ir veselības problēmas, kas slikti ietekmē pašsajūtu, esam gatavas tās steidzami risināt. Taču attiecībā uz savu intīmo zonu mēdzam rīkoties pavisam citādi – pieciest diskomfortu, slēpt nepilnības. Jo šķiet: no tā taču nav atkarīga ne mana veselība, ne dzīvība – gan jau… Mīļā, nav vērts upurēt lielisku pašsajūtu dažu kompleksu dēļ! Konsultē IEVA LĀCE, Aesthetica plastikas ķirurģe, un IEVA BRIEDĪTE, Capital Clinic Riga ginekoloģe, dzemdību speciāliste.

    Dažkārt sievišķie dzimumorgāni to četru lapiņu dēļ (divas iekšējās, mazās kaunuma lūpas, un divas ārējās – lielās kaunuma lūpas) tiek salīdzināti ar ziedu. Un arī maksts mums gluži kā zieda vidiņš – drīksna un irbulis. Tāpat kā ziedu dabā var saburzīt, savainot slikti laikapstākļi, arī mums var traucēt gan iedzimti, gan laika gaitā iegūti defekti. Labā ziņa ir tā, ka sievišķo ziedu atšķirībā no tā, kas dabā, var atjaunot un uzfrišināt, uzlabojot gan pašsajūtu, gan veselību, gan skaistumu. Turklāt tavas ziedlapiņas un pat zieda vidiņš ir sakārtojami un atjaunojami diezgan viegli un ātri!

    Ja par garu mazās ziedlapiņas

    Visbiežāk ikdienas un arī seksuālo dzīvi traucē mazo, iekšējo ziedlapiņu defekti. Jā, mums katrai ziedlapiņu forma un izvietojums ir citāds, nav tāda pareizi vai nepareizi, skaisti vai neglīti.Visu nosaka tas, kā tu jūties gan fiziski, gan emocionāli.

    Neērtības var sagādāt tas, ka mazās kaunuma lūpas (tās, kas atrodas tava zieda iekšpusē) ir pagarinātas. Šāds defekts var būt gan iedzimts, gan veidoties dzīves laikā.

    Var gadīties, ka kaunuma lūpu defektu radījusi kāda trauma, piemēram, kritiens no velosipēda, spēcīgi sasitot iekšējās ziedlapiņas.

    Uz tām veidojas hematoma, asinsizplūdums, un audi tāpēc izstiepjas. Ziedlapiņu izskatu, formu var ietekmēt arī dzemdības. Tāpat var gadīties, ka viena ziedlapiņa no dabas ir krietni garāka nekā otra. Bieži vien šāds defekts izraisa īstas mocības – mazās ziedlapiņas ir tik garas, ka traucē ikdienas gaitās: uzvilkt peldkostīmu (ziedlapiņas burtiski jāierullē uz iekšu), nēsāt apakšbiksītes, zeķbikses, traucē nodarboties ar sportu, bet smagākos gadījumos pat traucē staigāt (ziedlapiņas regulāri noberžas pat līdz asinīm).

    Šādā gadījumā risinājums ir operācija labioplastika – ar to mazās kaunuma lūpas iespējams padarīt īsākas. «Kaunuma lūpas tiek šūtas divos slāņos – vispirms iekšējais, tad ārējais,» skaidro ķirurģe Ieva Lāce. Galvenais uzdevums – tās padarīt pēc iespējas simetriskas, raugoties, lai veidojas estētiska kopaina. Vienlaikus jāpanāk, ka anatomiski nekas daudz netiek mainīts – kaunuma lūpām jānosedz ieeja makstī.»

    Šī operācija parasti notiek pilnā narkozē, un – kā jau pēc visām operācijām – sajūtas pēc pamošanās nav ļoti patīkamas. Sūrst. Diezgan stipri sūrst. Labā ziņa ir tā, ka tūlīt pēc operācijas var doties mājās, un pacientei līdzi iedod atbilstošus pretsāpju un pretiekaisuma medikamentus, kas nepatīkamās sajūtas mazinās. Jāņem vērā, ka pēc būs tūska, kas traucēs kustēties, sēdēt. Taču tas nav ilgstoši – otrajā nedēļā pēc operācijas tiek izņemti diegi, un tad arī zūd tūska. Var būt arī neliela asiņošana, taču tas nav nekas bīstams, tā vienkārši var būt. Teorētiski uz darbu, savās ikdienas gaitās varētu doties jau nākamajā dienā pēc operācijas.

    Bet! Tā kā sēžot tikko atjaunotās ziedlapiņas tiek nospiestas, pēc operācijas ieteicams izvairīties no ilgstošas sēdēšanas. Ja tomēr jāsēž, ieteicams ik pa brīdim paliekties te uz vienu, te otru sānu, šad tad piecelties, tādējādi atslogojot ziedlapiņas. Pirmās trīs dienas pēc katra tualetes apmeklējuma jāapmazgājas ar ūdeni, ceturtajā jau var atgriezties pie ierastajiem higiēnas rituāliem. Divas nedēļas pēc operācijas sevi jāsaudzē – nedrīkst sportot, karsēties, mērcēties vannā. Diemžēl arī mīlēties nedrīkst. Mēneša laikā ziedlapiņām jābūt sadzijušām un jāizskatās tā, it kā tās nekad nebūtu operētas.

    Ņem vērā!

    Pirms operācijas jāveic asinsanalīzes, Covid-19 tests, kā arī jābūt ginekologa izziņai par to, ka esi vesela un tev šādu operāciju vispār drīkst veikt. Ja esi vecāka par 45 gadiem, nepieciešama arī kardiogramma.

    Lielo ziedlapiņu uzfrišināšana

    Var gadīties, ka mazās kaunuma lūpas ir vidēja izmēra, bet, samazinoties lielo ziedlapiņu apjomam, mainās proporcija, un tās gan vizuāli, gan fiziski šķiet garākas, traucējošākas. Kāpēc mainās lielo kaunuma lūpu apjoms? Tāpēc, ka gadi un hormonālās izmaiņas dara savu. Gluži tāpat kā sejas āda, arī ziedlapiņu āda ar gadiem zaudē apjomu, tvirtumu. Kaunuma lūpu apjoms lielākoties veidojas no taukaudu šūnām, līdz ar to arī svara samazināšana var veicināt to, ka ārējās ziedlapiņas izskatās tādas kā savītušas, sakritušās.

    Risinājums ir samērā vienkāršs – hialuronskābes vai tauku injekcijas, kas vienkārši piepilda lielās ziedlapiņas, atkal padarot tās sulīgākas, pufīgākas un līdz ar to arī gludākas. Injekcijas efekts ir tūlītējs – speciālists ar aci redz, cik daudz hialuronskābes kurā vietā vēl nepieciešams injicēt (no hialuronskābes daudzuma arī būs atkarīga procedūras cena). Ja injekcijas tiek veiktas reizē ar mazo kaunuma lūpu operāciju, tās notiek vispārējā anestēzijā. Ja nepieciešamas tikai injekcijas, tās veic lokālajā anestēzijā.

    Tūlīt pēc procedūras sajūtas ir dīvainas – lielās ziedlapiņas ir pietūkušas, turklāt tajās jūtama (sen aizmirsta vai līdz šim nebijusi) pilnuma sajūta, tādēļ staigāšana ir mazliet apgrūtināta. Var būt arī kāds neliels zilumiņš. Taču aptuveni divu nedēļu laikā tūska pakāpeniski zūd un pilnībā atklājas procedūras efekts. Proti, ziedlapiņas atkal ir tvirtas, piepildītas un stingrākas. Jāpiebilst, ka pēc procedūras var atklāties kāds nelīdzenums uz ziedlapiņas – tāda kā bedrīte vai pacēlums. Par to nav jāuztraucas – gluži kā tādu mīklu ziedlapiņu ar pirkstiem vari pati palīdzināt.

    Pēc injekcijas nav nekādu ierobežojumu intīmā ziņā. Tomēr daktere Lāce iesaka no mīlēšanās dažas dienas atturēties – tā kā hialuronskābe ir plastiska viela, spiediens uz ziedlapiņām var tās mazliet deformēt. Tātad pāris dienu jāļauj visam nostāties savās vietās, un tikai tad var aicināt mīļoto savā dārziņā. Atkārtoti veikt injekciju nepieciešams pēc gada vai diviem (hialuronskābe dabiski uzsūcas organismā), un periodiski to iespējams papildināt līdz pat mūža beigām. Bet tikpat labi injekcijas var atkārtoti vairs neveikt – injekcijas procesus ziedlapiņās nekādi neietekmē, vienkārši būs redzama dabiskā ziedlapiņu vīšana. 

    Ja pēc hialuronskābes injekcijas sieviete konstatē – nē, tas nav man, nepatīk! – procedūru iespējams dzēst.

    Proti, hialuronskābei ir antidots (viela, kas to šķīdina), un, ievadot vēl vienu injekciju, hialuronidāze izšķīdina viskozo vielu, kas injicēta iepriekš, un tā uzsūcas, izzūd.

    Labsajūtai – G punkta injekcija

    Lai gan zinātnieki joprojām diskutē, vai mītiskais G punkts eksistē, vairums sieviešu, kurām veikta šī injekcija, apgalvo – tā uzlabojusi seksuālo dzīvi, devusi iespēju mīlējoties nonākt vēl nepiedzīvotas baudas virsotnēs. Arī mīļotajam bauda esot vēl lielāka.

    Kā tas notiek? Pēc teorētiskā kartējuma makstī atrod vietu, kur varētu atrasties G punkts, un šajā vietā veido hialuronskābes depozītu, palielina audu apjomu. Šim punktam kļūstot lielākam, mīlējoties pieaug kontaktvirsma un G punkta iesaiste dzimumaktā.

    Šī procedūra īpaši noder tām sievietēm, kurām jutīgāki ir nevis ārējie dzimumorgāni, bet tieši zieda iekšpusīte.

    Nekādu īpašu sajūtu procedūras laikā un pēc tās nav.

    Maksts tvirtuma atjaunošana

    Šī nav lieta, ko mēdz apspriest ar draudzenēm, taču ar ārstu gan nevajadzētu kautrēties par to parunāt – lai rastu risinājumu. Daudzām sievietēm pēc grūtniecības un dzemdībām (neatkarīgi no tā, vai bijis ķeizargrieziens vai dabiskas dzemdības) ir sūdzības par maksts atslābumu. Reizēm tas kombinējas ar urīna nesaturēšanu. Ja maksts priekšējā sieniņa, virs kuras atrodas urīnizvadkanāls, noslīd, arī tas nedaudz maina leņķi. Līdz ar to lēkājot un strauji kustoties, biksītes slapjas…

    To var mazliet koriģēt ar speciāliem vingrojumiem, taču diemžēl novērst maksts atslābumu ar vingrojumiem vien nevar.

    Kā konstatēt maksts atslābumu? To vienkārši nevar nepamanīt – mīlējoties tu vairs īsti nejūti dzimumlocekli, tāda sajūta, ka tas brīvi staigā, tevi tā īsti nemaz neskarot. Vēl viena pazīme – mīlējoties ir dzirdama kaitinoša skaņa, ko rada gaisa plūsma makstī. Tāpat var gadīties, ka, piemēram, pēc peldēšanās vai vannas makstī sakrājas ūdens un ejot vienkārši tek laukā…

    Ko darīt? Palīdzēt var procedūra ar frakcionēto CO2 lāzeru. Paciente savā īpašumā iegūst speciālu uzgali, procedūras laikā tas tiek ievietots makstī, cirkulāri griežas un apstrādā maksts sieniņu ar tādiem kā maziem – var teikt, mikroskopiskiem – lāzeršāvieniem. Ikvienā vietā, kur palikuši lāzera punktiņi, notiek maksts gļotādas reģenerācija. Turklāt mainās arī urinīzvadkanāla leņķis, lai mazinātu urīna nesaturēšanu. Lai gan procedūra izklausās nepatīkama, viss, ko var just tās laikā, ir siltums. Jā, var būt arī neliela durstīšana, taču lāzers tiek noregulēts atkarībā no katras jutīguma sliekšņa. Kā skaidro ārste Ieva Briedīte, katra sieviete, raksturojot savu pašsajūtu, procedūras laikā pati palīdz kalibrēt lāzera iedarbību.

    Vizīte kopā ar procedūru aizņem aptuveni pusstundu, procedūra nekādi neietekmē pašsajūtu pēc tās. Ir vienīgi nelieli ierobežojumi – dažas dienas, kamēr norit maksts sieniņas atjaunošanās process, nedrīkst mīlēties, jāt un braukt ar riteni.

    Lai tiktu sasniegts maksimālais efekts, nepieciešamas trīs procedūras – pa vienai reizi mēnesī. Efekta saglabāšanai procedūru būtu ieteicams atkārtot reizi gadā.

    Ņem vērā!

    Lāzerprocedūru drīkst veikt tikai veselām sievietēm, tāpēc pirms tās nepieciešama ginekoloģiskā ultrasonogrāfija, jāveic dzemdes kakla citoloģiskā analīze un maksts mikrofloras uztriepes analīze. Vajadzīga arī urīna analīze, lai pārliecinātos, vai nav urīnceļu iekaisuma.

    Nost ar sausumu!

    Ja tuvojas vai jau pilnā sparā norit lielo pārmaiņu laiks menopauze, jārēķinās ar hormonālām izmaiņām, maksts gļotādas sausumu, iespējams, atrofiju. Tad noderīgas var būt hialuronskābes injekcijas – ar tām iespējams atjaunot gan mitrumu, gan tonusu. Vēl viens variants ir asins plazmas injekcijas – plazma iegūta no sievietes pašas asinīm. Tas nozīmē, ka no sievietes venozajām asinīm, tās centrifugējot, tiek atdalīta vērtīgā, ar trombocītiem bagātinātā plazma (PRP) vai ar trombocītiem bagātinātais fibrīns (PRF). Atdalītā frakcija ar injekciju palīdzību tiek ievadīta problemātiskajās zonās. Vietā, kur šo materiālu injicē, notiek audu reģenerācija, atjaunojas mitrums.

    Jā, šī procedūra gan saistīta ar zināmu diskomfortu. Pirmkārt, jāņem venozās asinis. Otrkārt, šīs procedūras laikā nav ieteicams lietot atsāpinātāju lidokaīnu, jo tas var nedaudz mazināt efektu. Ja sieviete var izturēt dūrienus ar ļoti smalkām adatiņām, viss kārtībā. Ja ne, procedūra tiek veikta ar atsāpināšanu, tomēr brīdinot, ka efekts var nebūt pilnīgs. Pēc procedūras var būt tūska, tāda kā durstoša sajūta. Reizēm labs efekts tiek iegūts jau ar vienu procedūru, bet reizēm jāveic divas trīs ar pāris nedēļu intervālu.

    Cik tas maksā?

    * Hialuronskābes injekcijas lielajās kaunuma lūpās – 380–1000 eiro.

    * Mazo kaunuma lūpu rekonstrukcija – no 980 eiro.

    * G punkta injekcija – no 380 eiro.

    * Maksts sieniņas lāzera reģenerācija – pirmā reize 250 eiro (iekļauta uzgaļa cena), katra nākamā 200 eiro.

    * PRF/PRP injekcijas – 250–280 eiro.

     

    Pieredze

    Gunta (52):

    «Kopš šķiršanās ar vīru esmu bijusi viena, un līdz ar to man nebija nekādas seksuālās dzīves. Taču pirms gada iepazinos ar savu draugu. Biju gan priecīga, gan nelaimīga vienlaikus. Jutu, ka TUR neesmu vairs tāda kā agrāk – krunkas un sausums diemžēl parādās ne tikai sejā… Pirtiņā pēc baseina sievietes nekautrējoties runāja par šīm tēmām, un es ieklausījos. Pēc tam atradu informāciju internetā un aizgāju uz konsultāciju. Man tika kombinētas divas metodes – lāzerprocedūras un hialuronskābes injekcija. Jā, pēc injekcijas bija tāda sajūta, it kā starp kājām atrastos bumba, taču tas ātri pārgāja. Tagad varu teikt tā – mūsu mīlēšanās bija un joprojām ir brīnišķīga. Un es pat nezinu, vai tas ir tieši pašu procedūru dēļ. Mitrums gan ir atjaunojies, tiesa. Bet man tomēr šķiet, ka lielāka nozīme ir manai psiholoģiskajai pārliecībai, ka arī TUR, lejā, jūtos skaista.»

    Inese (30):

    «Uzskatu, ka sekss ir viena no dzīves svarīgākajām sastāvdaļām. Nekad neesmu kautrējusies atzīties, ka izmantoju seksa rotaļlietas, un arī G punkta injekciju uztvēru kā rotaļas sastāvdaļu. Zināmas šaubas jau bija – kā tas būs, vai nesāpēs. Nekas patīkams tas nav, taču procedūra notiek ļoti ātri. Līdz tam vairāk izjutu klitorālu orgasmu, bet tagad, šķiet, spēju orgasmu izjust dziļāk, spilgtāk. Tā kā injekciju veicu diezgan nesen, vēl nezinu, cik ilgs būs iegūtais efekts. Taču varu apgalvot – bija vērts.»


     
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē