• Sertificētas fizioterapeites Baibas Narvilas atziņas par peldēšanu ziemā

    Veselīgs dzīvesveids
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    7. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Baiba Narvila
    Foto: No Baibas Narvilas personiskā arhīva
    Baiba Narvila
    Šobrīd to jau varētu saukt par jauno trendu: prieku un enerģiju meklēt āliņģī. Sertificēta fizioterapeite Baiba Narvila dalās piecās atziņās par peldēm ziemā.

     «Savas pirmās rīta kafijas devu ar āliņģi vai ledainu dušu labprāt aizvietoju divas, trīs reizes nedēļā – esmu piebiedrojusies gan Bābelītes ezera, gan Lucavsalas roņiem. Klausos savās sajūtās: ja organisms prasa izgulēties – jāguļ, ja jūtu, ka vajag sapurināties,  – dodos uz āliņģi.

    Dažkārt cilvēki aplami domā, ka tiem, kas peld āliņģī, pēc tam ikdienā nesalst. Salst tāpat!

    Man pašai nepatīk aukstums, bet esmu sapratusi ziemas peldes bonusus. Efekts ir nevis sēdēšana ledainā ūdenī, bet tas, kas notiek pēc tam: pēc aukstuma šoka asinsrite atjaunojas un pārņem ķermeni kā karstuma vilnis. Tieši šīs pēcgaršas dēļ cilvēks ir gatavs atkal doties āliņģī!»

    1. Cilvēkam, kurš diendienā tuntulējas un salst, būtu neprāts uzreiz mesties ledainā ūdenī. Labāk norūdīties pamazām, piemēram, ar vēsu dušu vai peldēm jau kopš vasaras. Svarīgi āliņģī doties lēnām: nevis nomest mēteli un tūliņ gremdēties ūdenī, bet gan mierīgi noģērbties, nogaidīt, līdz ķermenis pāris minūtes aprod ar aukstumu, un tikai tad iet ūdenī.
    2. Aukstuma kontrasts ķermenim noder tādēļ, lai tam mācītu mobilizēties un pieņemt citādus apstākļus. Ziemas peldēs tiek pamodināta ķermeņa izdzīvošanas funkcija – atgādinājums, ka organisms ir spējīgs pielāgoties: jā, ir auksti, bet tam var pielāgoties.
    3. Cilvēkiem bieži ir aizspriedumi pret aukstumu, un arī mediķu viedokļi par peldēm ziemā atšķiras. Zinu ziemas peldes sajūtas, tāpēc esmu pozitīvi noskaņota – āliņģi drīzāk ieteiktu, nevis aizliegtu. Tomēr sievietēm, kam ir augsts asinsspiediens, ginekoloģiskas slimības, pazemināta imunitāte, artrīts vai radikulīts, līst āliņģī tomēr nevajag. Ja ir kāda cita hroniska kaite, arī pirms tam labāk pakonsultēties ar dakteri.
    4. Ziemas peldes jābauda, tām nepretojoties un nesasprindzinot ķermeni. Āliņģis nepašaubāmi ir šoks ķermenim: no pārsteiguma, aizturot elpu, tiek nodarīts pāri sirds asinsvadu sistēmai. Tāpēc ūdenī vai sniegā nedrīkst pārsalt – brīdis aukstuma, bet tad – sausas drēbes un kustības, lai atjaunotos asinsrite. Esmu pret nevajadzīgi pacietīgu salšanu un rekordiem.
    5. Ziemas peldēm ir lielisks psiholoģisks efekts: cilvēks uzzina, ka viņš spēj daudz vairāk, nekā sākotnēji licies. Šī apziņa var pēc tam palīdzēt dažādās dzīves situācijās – pirms grūtībām kontrolēti pielāgoties, mobilizēties un tās mierīgi izdzīvot.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē