• Scenogrāfam Andrim Freibergam piešķirta Krievijas teātra balvas Zelta maska īpašā Goda prēmija

    Kultūra
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    23. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Andris Freibergs
    Foto: LETA
    Andris Freibergs
    Izcilajam Latvijas scenogrāfam Andrim Freibergam piešķirta Krievijas teātra balvas Zelta maska īpašā Goda prēmija par ieguldījumu teātra mākslas attīstībā.

    Freibergam piešķirta Goda prēmija Par izcilu ieguldījumu teātra mākslas attīstībā ārzemju teātra darbiniekam.

    Andris Freibergs ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, Krievijas Mākslas akadēmijas goda loceklis.

    1957. gadā beidzis mācības Rīgas lietišķās mākslas vidusskolā, 1965. gadā absolvējis Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu.  Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs (no 1971. gada), profesors (no 1996. gada), sākot ar 1994. gadu divas desmitgades vadīja Scenogrāfijas katedru.

    Andris Freibergs strādājis dažādos Latvijas teātros: no 1965. līdz 1973. gadam Latvijas PSR Drāmas teātrī kā mākslinieks inscenētājs, no 1973. līdz 1992. gadam —  Jaunatnes teātrī kā galvenais mākslinieks, kopš 1993. gada ir goda scenogrāfs Latvijas Nacionālajā operā.

    Freibergs ir bijis vairāk nekā 200 iestudējumu scenogrāfiju autors, veidojis scenogrāfiju teātra un operas izrādēm arī citu valstu teātros – Igaunijā, Lietuvā, Krievijā, Armēnijā, Polijā, Vācijā, Itālijā un Venecuēlā.

    Saņēmis virkni apbalvojumu, tai skaitā Prāgas Scenogrāfijas un teātra arhitektūras kvadriennāles sudraba medaļu par scenogrāfiju baletam Credo ar K. Penderecka un J.S. Baha mūziku teātrī Estonia (1995), Lielo mūzikas balvu par G. F. Hendeļa operas Alčīna iestudējumu (1998), Igaunijas labākā scenogrāfa balvu (2003), septiņas Spēlmaņu nakts balvas par labāko scenogrāfiju un vienu par labākajiem kostīmiem, divas zelta medaļas par studentu ekspozīcijām Prāgas kvadriennālē (2007, 2011), Itālijas augstāko teātra balvu Il Premio Ubu (2010), Izcilības balvu kultūrā (2015) un citas. Organizējis savu darbu personālizstādes Rīgā, Krakovā un Maskavā. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē