• Saulesbrilles ziemā – pat svarīgākas nekā vasarā

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lietot saulesbrilles ziemā ir tik pat, ja ne vēl svarīgāk, kā vasarā. Aukstajā gadalaikā ultravioletos starus, kas var būt kaitīgi gan redzei, gan ādai, izstaro ne tikai saule, bet kā spogulis tos atstaro arī ledus un sniegs.

    Ziemā, kad saules gaismu redzam daudz retāk nekā vasarā, aizmirstam par nepieciešamību lietot saulesbrilles. Tās nav tikai aksesuārs, kas papildina mūsu koptēlu. Tām ir svarīga nozīme mūsu redzes veselībai, par ko aizmirst nevajadzētu arī gada aukstajā laikā. «UV starojumu mēs saņemam ne tikai no saules, bet arī no sniega un ledus, kas saules starus atstaro,» saka optometriste Ilze Eriksone

    Saulesbrilles sargā redzi 

    Saulesbrilles nodrošina virkni redzes aizsargfunkciju, tostarp pasargā acis no kaitīgā saules UV starojuma. Lai gan sākotnēji var neizjust nekādas izmaiņas, ar laiku pārmērīgi saņemtais UV starojums var radīt nopietnu acu slimību un redzes traucējumu veidošanos, piemēram, kataraktu, vecuma makulas deģenerāciju un citas.

    Nereti, ja gaisma ir pārāk spoža, bez saulesbrillēm mēdzam samiegt acis. Tomēr jābūt uzmanīgiem, jo bieža acu samiegšana var rezultēties ar acu vai galvas sāpēm. Tāpēc, dodoties ārā, vajadzētu atcerēties par saulesbrillēm, kas padarīs gaismas līmeni optimālu, nodrošinot acīm labāku komfortu un kopumā veicinās mūsu labsajūtu.

    Saulesbrilles aizkavē novecošanos, grumbu rašanos

    Saulesbrilles ne vien pasargā no iespējamu redzes defektu rašanās, bet arī aizsargā ādu ap acīm, novēršot priekšlaicīgu novecošanos: grumbu un brūnā pigmenta plankumu rašanos, kā arī – neļauj apžilbt un ievērojami samazina gaismas daudzumu, kas nonāk acīs. Mūsu acu zīlītes reaģē uz gaismas intensitāti – redzot spilgtu gaismu, zīlītes sašaurinās, lai tādā veidā samazinātu gaismas daudzumu, kas nonāk acīs.

    Saulesbrilles autovadītājiem – arī ziemā

    Saules stari labi atspīd uz ūdens, ledus un sniega virsmas. Nereti tieši šis radītais saules atspīdums rada spožu gaismu, apžilbinot un apgrūtinot mūsu redzamību. Tāpēc, lai ziemas saulainajās dienās neizjustu diskomfortu, jālieto saulesbrilles. Tās noteikti ieteiktu lietot, vadot auto, jo vējstikls nenodrošina 100% aizsardzību pret saules stariem. 

    Autovadītājiem vispiemērotākās būs polarizētās saulesbrilles, jo tās samazina atspīdumu no ceļa, uzlabo redzamību un kontrastu, padarot braukšanu drošāku kā sev, tā apkārtējiem.

    «Must have» ziemas aktīvās atpūtas piekritējiem

    Daudzas ziemas sporta aktivitātes parasti notiek kalnos lielā augstumā, kur UV starojums ir vēl spēcīgāks.

    Uz katriem 300m virs jūras līmeņa saules UV starojums palielinās par aptuveni 5%.

    Tāpēc aktīvā dzīvesveida piekritējiem, slēpojot, slidojot vai snovojot, vai braucot ar sniega motociklu, noteikti nevajadzētu aizmirst par saulesbrillēm, kas var veikt šo svarīgo aizsargfunkciju. Vislabāk būtu izmantot speciālas šim nolūkam domātas sporta saulesbrilles, jo tieši tās vislabāk nodrošinās aizsardzību, kā arī uzlabos redzamību.

    Salīdzinājumā ar ikdienā lietojamām saulesbrillēm, tās būs lielākas, ar speciālu konstrukciju, nodrošinot labu piegulēšanu sejai, labi pasargās no vēja un sniega. Sporta saulesbrilles vēlams iegādāties ar maināmajam lēcām, lai to lietošanu var pielāgot dažādām, individuālām vajadzībām un gaismas intensitātes apstākļiem.

    Kā un kādas saulesbrilles ziemai iegādāties?

    Lai saulesbrilles nodrošinātu nepieciešamās redzes aizsardzības funkcijas, tām jābūt ērtām, piemeklētām atbilstoši dzīvesveidam un plānotajām aktivitātēm. Izvēloties brilles, tām ir labi jāpieguļ sejai, lai nodrošinātu maksimālu aizsardzību pret saules stariem, vēja, putekļiem un citiem gružiem, kas var iekļūt acīs.

    Uzmanība jāpievērš briļļu lēcu tonim un gaismas caurlaidības kategorijai (no 0 līdz 4).

    Ziemā piemērotākās būs trešās un ceturtās kategorijas saulesbrilles, jo tās nodrošina optimālu aizsardzību no saules, aizturot 75% līdz 90% redzamās gaismas. Tomēr jāatzīmē, ka izvēloties ceturtās kategorijas saulesbrilles, tās piemērotākas būs aktīvai atpūtai, jo ar šīm brillēm, piemēram, nedrīkst vadīt automašīnu.

    Pelēkas un pelēkzaļas lēcas samazinās acīs nonākušo gaismas daudzumu, bet neietekmēs kontrastu un krāsu uztveri. Savukārt, brūnas, dzintara un dzeltenas krāsas lēcas uzlabos krāsu kontrastu – šāda veida saulesbrilles ieteicams lietot mākoņainā laikā.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē