• Sākta balsu vākšana iniciatīvai Par teātra mākslas pieejamību klātienē

    Kultūra
    19. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Režisors un drāmas terapeits Viesturs Roziņš vietnē Manabalss.lv izveidojis iniciatīvu Par teātra mākslas pieejamību klātienē.

    Teātra māksla ir būtiska daļa no sabiedrības garīgās veselības. It īpaši krīzes apstākļos caur mākslas darba vērošanu notiek emociju ventilēšanas process, kas palīdz atjaunoties pēc fiziskas vai emocionālas slodzes, ar ko šobrīd saskaras gandrīz ikviens sabiedrības pārstāvis, kuru skārusi Covid-19 izraisītā krīze, teikts iniciatīvas pieteikumā.

    "Teātra māksla ir izdzīvojusi dažādus laikus – teātra procesu nav apstādinājis ne karš, ne dažādās ekonomiskās un politiskās krīzes kopš antīkajiem laikiem. Šobrīd, ņemot vērā pulcēšanās ierobežojumus, teātris klātienē skatītājiem nav pieejams nekādā formā – pat ne vienam izolētam skatītājam vai mājsaimniecībai, ne arī ārtelpās vai izveidojot speciālu arhitektūru, kur skatītāji ir izvietoti pa atsevišķām istabām (kā tas šobrīd notiek Japānā). Iniciatīvas mērķis ir, ievērojot visas nepieciešamās drošības prasības, atļaut profesionālajiem teātriem iespēju atrast pielāgotu un drošu formu, kā atvērt teātra durvis skatītājiem.

    Teātra mākslinieku galvenais uzdevums visos laikos ir bijis pielāgoties, meklēt jaunas formas, veicināt pārmaiņas, sarunāties ar sabiedrību aktuālos un nozīmīgos brīžos, īpaši krīzes situācijās. Latvijas teātra mākslas formas ir konkurētspējīgas pasaulē, un arī šobrīd teātri būtu spējīgi izstrādāt drošu klātienes teātra vērošanas pieredzi, lai ievērotu visas nepieciešamās epidemioloģiskās prasības, turklāt vienlaikus attīstot inovācijas fiziskās distancēšanās iespējām.

    Īstenojot šo iniciatīvu, sabiedrībā mazināsies spriedze un pandēmijas izraisītā emocionālā krīze. Ir jādomā par krīzes pārvarēšanu ilgtermiņā. Šādi tiks attīstīta atbildīga teātra skatīšanās pieredze jaunos apstākļos."

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē