• Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu dienā durvis vēruši 156 balsošanas iecirkņi

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    29. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: santa.lv
    Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu dienā durvis vēruši 156 balsošanas iecirkņi. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa aģentūrai LETA sacīja, ka iecirkņi darbu sākuši veiksmīgi. Nav ziņu par kādiem incidentiem. Iecirkņi ir gatavi darbam, viņa uzsvēra.

    Šodien vēlēšanas notiks no plkst.7 līdz 22, informēja CVK pārstāve Laura Zaharova.

    Pirms tam no 26. līdz 28.augustam norisinājās iepriekšējā balsošana.

    Rīgas domes vēlēšanās var balsot jebkurā no vēlēšanu iecirkņiem, taču, ja tas nebūs iecirknis, kurā vēlētājs reģistrēts, tad balsotājam ir jāieplāno laiks, kamēr izvēlētā iecirkņa pārstāvis sazināsies ar tā iecirkņa darbinieku, kura sarakstā vēlētājs sākotnēji ticis iekļauts.

    Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiek likts, un principa «viens vēlētājs – viena balss» nodrošināšanai tiek lietoti vēlētāju saraksti.

    Ja vēlētājs nebūs reģistrēts attiecīgā iecirkņa vēlētāju sarakstā, vēlēšanu iecirkņa komisija parādīs, pie kura reģistratora ir iespējams veikt iecirkņa maiņu. Attiecīgais iecirkņa darbinieks tiešsaistes sistēmā pārliecināsies, ka persona ir vēlētājs un veiks vēlētāju sarakstā iekļauto ziņu elektronisku apmaiņu ar vēlēšanu iecirkni, kura sarakstā vēlētājs ir reģistrēts. Saņemot atbildi, ka vēlētājs nav nobalsojis savā iecirknī, vēlētājs tiks iekļauts izvēlētā iecirkņa sarakstā, ierakstīts atsevišķā balsotāju saraksta veidlapā un varēs balsot, skaidro CVK.

    Savukārt iecirkņa komisija, kuras vēlētāju sarakstā vēlētājs sākotnēji bija reģistrēts, svītros vēlētāju no šī iecirkņa vēlētāju saraksta. Ja iecirkņa komisija, veicot ziņu elektronisku apmaiņu, saņems informāciju, ka vēlētājs jau ir nobalsojis, balsošana tiks atteikta, norāda vēlēšanu komisijā.

    Lai balsošana būtu raitāka, CVK iesaka līdzi uz iecirkni ņemt arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes atsūtīto vēstuli, kurā ir vēlētāja kārtas numurs iecirkņa sarakstā. Tomēr noskaidrot savu kārtas numuru iecirkņa sarakstā būs iespējams arī vēlēšanu iecirknī.

    Saņemot balsošanas materiālus vēlētājam jāpārliecinās, vai uz vēlēšanu aploksnes ir attiecīgā iecirkņa zīmogs un vai vēlētājam ir izsniegtas visas Rīgas domes vēlēšanās pieteikto kandidātu sarakstu zīmes. Iepriekšējā balsošanā uz vēlēšanu aploksnes būs arī zīmogs «Iepriekšējā balsošana».

    Par vēlēšanu materiālu saņemšanu balsotājam būs jāparakstās vēlētāju sarakstā. Rīgas domes vēlēšanās deputātu kandidātu saraksti nav numurēti, bet kārtība, kādā sakārtojamas zīmes iecirkņos, tika noteikta izlozē. Vēlēšanu zīmi var atstāt negrozītu vai atzīmēt ar plusu kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta, un izsvītrot tos, kurus neatbalsta.

    CVK aicina vēlētājus lietot mutes un deguna aizsegu, kas gan būs uz brīdi jānoņem, uzrādot pasi vai personas apliecību.

    Tiesības piedalīties Rīgas domes vēlēšanās ir Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgas administratīvajā teritorijā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas – šā gada 31.maijā vai kuriem Rīgas administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums, ja viņi izmantojuši iespēju reģistrēties vēlēšanām līdz 15.augustam.

    Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus vēlētāji aicināti lieto mutes un deguna aizsegu. Vienreizlietojamās sejas maskas būs iespēja saņemt arī vēlēšanu iecirknī. Uzturoties iecirknī, vēlētājiem būs jāievēro divu metru distance un jādezinficē rokas. Tāpat vēlētāji vēlēšanu iecirknī aicināti izmantot savu pildspalvu. Pildspalvas būs iespēja saņemt arī iecirknī. Ja epidemioloģiskā situācija valstī būtiski pasliktināsies, tad, konsultējoties ar Slimību profilakses un kontroles centru un citām atbildīgajām iestādēm, drošības pasākumi var tikt pastiprināti un masku lietošana var tikt noteikta par obligātu.

    Rīgas domes vēlēšanās vēlētāji var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī, vai kuriem ir elpceļu saslimšanas pazīmes un vēlēšanu laikā viņi atradīsies Rīgā. Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā var arī vēlētāji, kuri atrodas pašizolācijā vai karantīnā saistībā ar Covid-19 vīrusa infekciju, kā arī slimojošu personu aprūpētāji, ja viņi ir Rīgas pašvaldības vēlētāji un balsošanas laikā atradīsies aprūpējamā dzīvesvietā, un aizdomās turētās un apsūdzētās personas, kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, ja tās ir iekļautas Rīgas vēlētāju sarakstā un atrodas apcietinājuma vietā Rīgā.

    Ja tiks pieteikta balsošanu vēlētāja atrašanās vietā šodien pēc plkst.12, tad jāņem vērā, ka šajā gadījumā vēlēšanu komisija izbrauks pie vēlētāja, ja varēs paspēt ierasties vēlētāja atrašanās vietā līdz balsošanas beigām, plkst.22.

    Savu vēlēšanu iecirkni vēlētāji var noskaidrot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes vēstulē, kas tika nosūtīta pa pastu, vai e-pakalpojumā «Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana». Tāpat informāciju par savu vēlēšanu iecirkni var noskaidrot arī, zvanot CVK uzziņu tālrunim 67049999, kas šodien darbosies no plkst.7 līdz 24.

    Ja kādu iemeslu dēļ tiešsaistes datu apmaiņa starp iecirkņiem nebūs iespējama, vēlētāji varēs nobalsot reģistrācijas aploksnē. Iecirkņa komisija vēlētāju reģistrēs atsevišķā balsotāju sarakstā, vēlētājam izsniegs ar attiecīgās iecirkņa komisijas zīmogu apzīmogotu reģistrācijas aploksni (uz kuras norādīs vēlētāja vārdu, uzvārdu, balsotāju saraksta lapas numuru un vēlētāja kārtas numuru lapā), vēlēšanu aploksni un vēlēšanu zīmju komplektu, skaidrots CVK sagatavotajā informācijā.

    Vēlētājam nobalsojot, vēlēšanu aploksne būs jāievieto reģistrācijas aploksnē, tā jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē. Sistēmas darbībai atjaunojoties, iecirkņa komisija sistēmā pārliecināsies, vai vēlētājs jau nav reģistrēts citā iecirknī, veiks iecirkņa maiņu un atzīmēs, ka vēlētāja balss ir līdzskaitāma. Ja vēlētājs pa šo laiku, kamēr sistēma nedarbojas, būs nobalsojis un piereģistrēts citā iecirknī, tad balss, ko vēlētājs būs nodevis reģistrācijas aploksnē, tiks anulēta un netiks līdzskaitīta, norāda CVK.

    CVK aicina vēlētājus pēc iespējas balsot savā vēlēšanu iecirknī. Savukārt, ja tomēr balsošanai piemērotāks ir cits iecirknis, tad ieplānot balsošanai vairāk laika, kas būs jāpavada iecirknī, kamēr notiks vēlētāja pārreģistrācija uz jauno iecirkni.

    Vēlētāji, kuriem ir augstāks risks saslimšanai ar Covid-19, ir aicināti iespēju robežās izvēlēties balsot laikos, kad vēlēšanu iecirkņos ir gaidāma mazāka aktivitāte, norādījusi CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa. Vēlēšanu dienā tās varētu būt rīta stundas un vēlāks vakars.

    Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas vadītājs Juris Kokins aicināja iedzīvotājus, kuri tomēr neizmantos iespēju balsot dzīvesvietā un ieradīsies vēlēšanu iecirknī ar elpceļu saslimšanas pazīmēm, ņemt vērā vēlēšanu iecirkņa darbinieku norādes, ka šādā gadījumā sejas un deguna aizsegs būs jālieto obligāti. Kokins arī norādīja, ka šādos gadījumos kā izņēmums varētu tikt veikta arī vēlētāju temperatūras mērīšana no attāluma, bet ierastā situācijā temperatūras mērīšana paredzēta tikai iecirkņu darbiniekiem. Ja balsotāji vēlēsies izmantot cimdus, viņiem tādi tiks piešķirti, pastāstīja Kokins.

    CVK arī vērš uzmanību, ka, ja kāds prettiesiskā veidā vēlas ietekmēt balsojumu, jāzvana Valsts policijai pa tālruni 110 vai jānodod personas rīcībā esošā informācija Valsts drošības dienestam, tālrunis 67208964, e-pasts «[email protected]». Ja iespējams, pārkāpums jādokumentē, to ierakstot, nofotografējot vai nofilmējot.

    Par pamanītajiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, tai skaitā, iespējamo slēpto aģitāciju, jāinformē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, sūtot e-pastu uz «[email protected]», zvanot uz tālruni 80002070, kā arī mobilajā lietotnē «Ziņo KNAB». Par aģitācijas pārkāpumu vēlēšanu iecirknī vai 50 metrus no ieejas iecirknī jāinformē attiecīgās vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs, pavēstīja Zaharova.

    Par personas datu aizsardzības pārkāpumiem jāziņo Datu valsts inspekcijai, zvanot uz tālruni 67686031. Par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos jāziņo Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, zvanot pa tālruni 67221848, rakstot uz epasta adresi «[email protected]» vai izmantojot sūdzību iesniegšanas platformu mājaslapā – «www.neplpadome.lv», norāda Centrālajā vēlēšanu komisijā.

    Paredzēts, ka rezultāti par partiju sarakstu saņemto atbalstu no mazākajiem iecirkņiem sāks ienākt naktī uz 30.augustu ap plkst.1, bet liela daļa no rezultātiem varētu iezīmēties ap plkst.3 vai 4. Pēdējo iecirkņu dati varētu tikt apkopoti ap plkst.6 vai 7 svētdienas rītā. Iepriekš ticis pieļauts, ka, ņemot vērā iecirkņu vēlēšanu komisiju noslodzi, pēc partiju saņemto balsu apkopošanas un zīmju ieskenēšanas komisijas varētu iet pārtraukumā un vēlētāju izdarītās atzīmes par kandidātiem skaitīt vēlāk svētdienā. Nav gan tieši zināms, vai šāds pārtraukums tiks ņemts.

    «No vēlētājiem nereti dzirdam, ka viņi vēlēšanās nepiedalīsies, jo neredz tam jēgu, tomēr vēlos atgādināt, ka ikvienai balsij ir nozīme, pat viena balss var izšķirt vēlēšanu rezultātu un, vēlēšanām beidzoties, katra vēlētāja balss nosaka to, kāds būs jaunievēlētās domes sastāvs. Līdz ar to aicinu vēlētājus Rīgā izmantot savu ietekmi un piedalīties vēlēšanās,» uzsver Bērziņa.

    Rīgas domes vēlēšanām iesniegti 15 kandidātu saraksti, un uz iekļūšanu Rīgas domē kopumā pretendē 707 kandidāti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē