• Raivo Vilcāns: Nekad nevajag apstāties ceļā uz savu tiesību aizstāvību!

    Viedokļi
    Raivo Vilcāns
    5. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Raivo Vilcāns
    Foto: Publicitātes foto
    Raivo Vilcāns
    Noziegumos cietušie ne vienmēr zina, kur vērsties, lai aizstāvētu savas tiesības un daudzos gadījumos vainīgais paliek nesodīts, jo klusē ne vien pats cietušais, bet arī līdzcilvēki, kuri neziņo par noziegumu.

    Noziegumos cietušo aizsardzība Latvijā ir attīstījusies tikai pēdējos gados. Pamazām tiek ieviestas dažādas likumdošanas izmaiņas, taču viena no būtiskākajām problēmām joprojām ir tā, ka sabiedrība Latvijā ir pārlieku iecietīga pret vardarbību. Cilvēki salīdzinoši maz iesaistās noziegumu novēršanā, ja tas neskar viņus tieši. Trūkst arī starpinstitucionālas sadarbības starp dažādām valsts institūcijām un nevalstiskajām organizācijām.

    Taču nule notikusī Eiropas diena noziegumos cietušajiem, kas pulcēja vairāk kā 800 dalībnieku, vieš cerību, ka dialogs dažādu institūciju un organizāciju starpā, kā arī attiecībās ar iedzīvotājiem uzlabosies.

    Šī gada 22. februārī kopiena cietušajiem.lv organizēja tiešsaistes semināru, kurā vienkopus tikās gan valsts un nevalstisko organizāciju speciālisti, gan iedzīvotāji. Šis bija valstī pirmais tik plaša mēroga pasākums gan dalībnieku skaita ziņā, gan tēmu vispusības ziņā.

    Semināra tika pārrunātas tādas tēmas kā vardarbība ģimenē, kaitējuma atlīdzība/izlīgums, cilvēktiesības,  darba vides noziegumi, noziegumi internetā, ekonomiskie noziegumi, kā arī personīgie un vides noziegumi. Klausītāji ļoti atzinīgi novērtēja semināra programmu, jo beidzot bija iespējams gūt pārskatu ne vien par kādu šauru problēmu, bet jomu kopumā.

    Semināra ierakstu joprojām iespējams noklausīties ierakstā.

    Kibernoziegumi, bosings un citi netipiskie noziegumu veidi

    Viens no semināra mērķiem bija izglītot sabiedrību par to, cik dažādi ir mūsdienās veiktie noziegumi. Lai mēs varētu par tiem ziņot, vispirms mums tie ir jāpamana un jāsaprot, ka, piemēram, kliegšana un darbinieku pazemošana nav tikai autoritārs vadības stils, bet gan bosings, kas var tikt traktēts kā tiesiskās vienlīdzības pārkāpums vai goda un cieņas aizskaršana. Arī jebkura diskriminācija, kas saistīta ar cilvēka reliģisko, seksuālo vai cita veida piederību, ir uzskatāma par noziegumu. Tāpat arī naida runa internetā, baumu izplatīšana vai draudu izteikšana ir krimināli sodāma rīcība.

    Kriminālatbildība par emocionālo vardarbību

    Vēl dažus gadus atpakaļ par emocionālo vardarbību varēja piemērot tikai administratīvu sodu, bet tagad par to draud jau kriminālatbildība. Emocionālā vardarbība tiek pielīdzināta smagiem un vidēji smagiem miesas bojājumiem, ko konstatē ar tiesu ekspertīzi. Svarīgi arī uzsvērt, ka emocionālas vardarbības gadījumā cietušajam ir tiesības saņemt pagaidu aizsardzību un rehabilitāciju, tāpēc, saskaroties ar emocionālu vardarbību vai redzot līdzcilvēku ciešanas, nevajadzētu klusēt, bet ziņot policijai.

    Kursi vardarbības mazināšanai

    Pēdējā laikā arvien lielāks akcents tiek likts ne vien uz to, lai sodītu vardarbīgās personas, bet arī uz to, lai palīdzētu varmākām apzināties un mainīt savu uzvedību. Labklājības ministrija šobrīd piedāvā brīvprātīgi iziet vardarbības mazināšanas kursus, taču tiek plānots, ka nākotnē šādi kursi būs obligāti visām varmākām, un bez tiem nebūs iespējams arī uzsākt mediācijas procesu, kuru varmāka, neapzinoties savu vardarbīgo uzvedību, var ļaunprātīgi izmantot pret cietušo.

    Saudzīgāka bērnu pratināšana

    Pozitīvas izmaiņas plānotas attiecībā uz cietušo bērnu pratināšanu. Īpaši traumējoši tas bija no smagas vardarbības cietušajiem bērniem, kam traģiskajām atmiņām bija jāiet cauri atkal un atkal.  Paredzēts, ka bērnus varēs pratināt tikai vienreiz, turklāt tas notiks īpaši izveidotā „bērnu mājā” – emocionāli drošā vidē, kur bērnu pratinās viens cilvēks, bet aiz melna stikla atradīsies visi pārējie procesā iesaistītie speciālisti.

    Atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem

    Atgādinām, ka noziegumos cietušajiem ir pieejams atbalsta tālrunis 116006. Tā mērķis ir sniegt bezmaksas psiholoģisko, emocionālo un informatīvo palīdzību personām, kuras cietušas no noziedzīgiem nodarījumiem. Uz šo tālruni var zvanīt arī tad, ja esat cietušā tuvinieks vai nozieguma liecinieks.

    Tālruņa konsultanti uzklausīs arī tajos gadījumos, ja kāda iestāde cilvēka prasību ir atraidījusi un viņš nezina, kur tālāk meklēt palīdzību. Svarīgākais ir nepadoties, bet cīnīties par savām tiesībām, izmantojot visus pieejamos resursus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē