• Vai aizliegt dēlam draudzēties ar nevēlamiem bērniem?

    Psiholoģija
    Inese Putniece
    22. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Dēlam ir 11 gadu. Normāli mācās, mums ir daudzmaz labs kontakts. Taču mani uztrauc viņa draudzība ar kādu zēnu no tiešām nelabvēlīgas ģimenes. Ar bērna mammu cenšamies nebūt aizspriedumaini, taču uztrauc gan tā zēna uzvedība, gan runas stils. Cik var noprast, viņš redzējis daudz…

    Skaidrs, ka ar varu jau aizliegt draudzēties nevar, taču jūtam, ka arī mūsējais sāk pārvērsties un ne uz labo pusi. Kā ar viņu par to runāt?

    – Oskars

    ATBILD – Inese Putniece, psihoterapeite:

    Laikam jau nebūšu oriģināla, sakot, ka piekrītu uzdotajā jautājumā paustajam – galvenais nebūt aizspriedumainam. Un tomēr. Ja man kā vecākam ar bērnu ir labas attiecības, tad man nebūs grūtību ar viņu runāt par visām tēmām, arī draudzības nozīmi cilvēka dzīvē un vērtībām. Saprotams, ka doma nav aizliegt draudzēties, tomēr es varu savam bērnam pastiprināti skaidrot mūsu ģimenē esošo vērtību sistēmu, uzskatus un to nozīmi cilvēku savstarpējās attiecībās. Tādējādi es varu pastiprināt savā bērnā kritisku izpratni par lietām, ko piedāvā viņa draugs. Pilnībā pasargāt bērnu no negatīvas ietekmes – tā ir tāda iluzora izpratne par bērna audzināšanu sterilos apstākļos.

    Savā ziņā draudzība ar šādu zēnu viņam var iemācīt labāk izšķirt, kas labs, kas – slikts, kas atļauts, kas – neatļauts.

    Tomēr nenoliedzami, ka 11 gadu ir sākums pusaudžu vecumposmam, – tas nozīmē, ka bērns pamazām uzsāk dabisko adekvātas separācijas ceļu no vecākiem. No labiem vecākiem separēties ir daudz grūtāk, tieši tāpēc jau mēs katrs pusaudžu vecumā piedzīvojam posmu – pieaugušie neko nesaprot, vecāki mani neatbalsta. Tas nenozīmē, ka bērns nav jāpatur savā redzeslokā, jo 11 gados cilvēkam patiešām ir pamaz pieredzes, tāpēc jābūt blakus, reizēm jāatbalsta, reizēm jāpiebremzē, reizēm jānorāj, lai bērnā veidotos stabila izpratne par to, ko un kā darīt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē