• Pieci praktiski soļi, kā būt par sevi pārliecinātam

    Psiholoģija
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    23. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Par sevi pārliecināts cilvēks ir veselāks un dzīvo laimīgāk. Ja tava pašapziņa ir sašķobījusies, tev ir visas iespējas likt tai atkal augt.

     1. solis

    Pārliecināti cilvēki sevi pazīst. Būt pārliecinātam par sevi nozīmē nevis pārvērtēt sevi, savas spējas, bet būt šajā vērtējumā reālistiskam – spēt atzīt savas kļūdas un nepilnības un redzēt savas stiprās puses. Un tur, kur ir nepilnības, veidot plānu – kā es to novērsīšu, ko sevī attīstīšu, kā pilnveidošos, ko mācīšos, lai justu, ka mana kompetence augusi.

    2. solis

    Svinēt mazas uzvaras un panākumus. Cilvēki ar zemu pašapziņu bieži vien uzskata – tas, ko es izdarīju, jau nebija nekas īpašs. Bet ar to cilvēks nodara sev pāri, jo mazu uzvaru pamanīšana un svinēšana iedarbina mūsu smadzenēs to daļu, kas atbild par atzinību un motivāciju, – izdalās testosterons, kas ietekmē pārliecību par sevi un vēlmi atkal sevi izaicināt. Tā tu motivē sevi virzīties uz priekšu.

    Piemēram, var sākt ar to, ka katru dienu uz lapas saraksti darbiņus, kas šodien jādara. Kad tie izdarīti, kaut vai iekšēji pasaki sev paldies, paslavē sevi – re, kāds es malacis! Izdarīju! Tas baros atkal nākamo tavu motivāciju darīt.

    3. solis

    Nesalīdzini sevi ar citiem! Neskaties – re, kā tiem citiem darbā labāks novērtējums, labākas attiecības ar vadību, viņi vairāk zinoši utt. Vienmēr kāds būs par tevi kaut kādā ziņā pārāks. Līdz ar to tu nekad nevarēsi justies gana labi. Cilvēki ar labu, stabilu pašvērtējumu salīdzina sevi nevis ar citiem, bet ar sevi pirms kāda laika. Viņi izaicina un sacenšas paši ar sevi. Tikai tā var ieraudzīt objektīvo realitāti un savu personīgo izaugsmi. Tagad ir sācies jauns gads, padomā – ko darīji (varēji, zināji utt.) pirms gada, kāds biji tad un kā esi mainījies, kurā jomā esi audzis? Piefiksē pārmaiņas un atkal nosvini tās!

    Un atceries – brīžos, kad mums šķiet, ka kādam citam veicas labāk, tā ir tikai mūsu interpretācija. Mēs nekad nezinām, ko otrs iekšēji ir pārdzīvojis. Labāk koncentrēties uz sevi, uz savu attīstību.

    4. solis

    Draudzējies ar fiziskām aktivitātēm! Pētījumos parādīts, ka cilvēki, kuriem ikdienā ir fiziskās aktivitātes, jūtas par sevi pārliecinātāki gan sociālajos kontaktos, gan akadēmiskos panākumos un tīri fiziski. Un arī vērtējums par savu ķermeni ir augstāks, jo kustības stimulē endorfīna izdalīšanos, kas uzlabo garastāvokli un apmierinātību ar dzīvi kopumā. Ja cilvēks ir apmierināts ar dzīvi, pieaug arī apmierinājums ar sevi.

    5. solis

    Būt izvēlīgam, kādus cilvēkus pulcināt sev apkārt. Un atteikties no tiem, kas grauj manu pašvērtējumu.

    Ja darba devējs mani nepārtraukti kritizē un apšauba manu darba sniegumu, lai gan esmu centusies, ja kolēģi mēģina likt sprunguļus manā ceļā un neizturas koleģiāli, tas nenoliedzami grauj manu pašvērtējumu. Tāpēc vēlamāk sev apkārt izvēlēties tādus vadītājus, tādus kolēģus, draugus un dzīves partneri, kuri drīzāk ceļ manu pašapziņu, nevis to pazemina. Kuri pamana varbūt sīkumiņu, bet to labo, ko esmu izdarījis, nevis par katru nieku kritizē.

    ! Reizēm pašpārliecinātība tiek asociēta ar agresīvu, dominējošu uzvedību. Bet tā nav pašapziņa, tā tiešām ir agresija. Cilvēks kļūst agresīvs tad, kad ir par sevi nepārliecināts un jūtas apdraudētas un kā vienīgo iespēju sevi aizstāvēt saskata uzbrukumu otram. 

    Pašpārliecinātu cilvēku raksturo cieņa pret citiem, cieņa pret atšķirīgu viedokli, nevis dominēšana un sava viedokļa uzspiešana.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē