• Perfekcionistes lāsts un pārāk augstā cena, kas par to jāmaksā

    Dzīvesveids
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    9. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daudzi perfekcionismu joprojām uzskata par drīzāk pozitīvu, nevis negatīvu personības iezīmi. Perfekcionistam viss izdodas uz ūsiņu, ar viņu var rēķināties. Jā, ļoti iespējams, tā arī ir, taču perfekcionisma cena ir pārlieku augsta. Ja gribi dzīvot vieglāk un elpot brīvāk, mēģini savas perfekcionisma noslieces enerģiski apkarot.

    Kas nav perfekcionisms

    • Perfekcionisms nav rakstura iezīme – tas ir veids, kā cilvēks uzlūko sevi un savu dzīvi. Perfekcionists ir pārliecināts – ja es neesmu ideāls, tad man nav jēgas.
    • Perfekcionista standarti nav pašcieņas vai sevis mīlestības izpausme. Perfekcionists (ar dažiem izņēmumiem) ir paša lielākais kritiķis. Visvairāk par visu perfekcionists baidās izgāzties un netikt apbrīnots
    • Būt perfekcionistam nenozīmē būt veiksmīgam. Lieta tāda, ka perfekcionisms patiesībā nav tiekšanās pēc sasniegumiem – tas ir mūris, aiz kura paslēpt savu nedrošību. Perfekcionistu motivē nevis tieksme pēc sasniegumiem, bet bailes no izgāšanās
    • Perfekcionisti necīnās. Pretēji populārajam uzskatam, ka perfekcionisti nekad nepadodas, patiesībā ir tieši pretēji, perfekcionists nespēj sagremot neizdošanos, zaudējumu vai pat viduvējību, tāpēc drīzāk padodas – profesionālajos sasniegumos, savu sapņu sasniegšanā un arī attiecībās ar citiem.

    Ievēro atšķirību!

    Veselīgi: kā es varu pilnveidoties?

    Neveselīgi: kā es varu būt vislabākā?

     

    Ir triju veidu perfekcionistes. Vai jūti sevī vienu no tām?

    1. Uz sevi vērsta perfekcioniste.
      Viņa sev ir uzlikusi ļoti augstu latiņu – visam viņas dzīvē jābūt ideāli, atlaižu nav. Vienmēr ir kas uzlabojams, vienmēr varētu labāk. Viņa tiecas būt nevainojama sieva un māte, kolēģe un darbiniece, saimniece un pilsone – ja ne pa īstam, tad vismaz ārēji noteikti. Tā ir sieviete, kas cenšas ārēji uzturēt spēcīgas sievietes fasādi, taču iekšēji nokaujas ar nedrošību un šaubām. Viņai nepatīk uzticēt lietas citiem – viņai ir jākontrolē katrs process, katra detaļa. Nereti šīs perfekcionistes nomoka pārgurums, emocionāls izsīkums, neirozes.
    2. Sociāla perfekcioniste.
      Būt perfektai ir viņas misija – tikai tā viņa spēj iederēties sabiedrībā. Viņa ir pārliecināta, ka apkārtējiem tas ir ļoti svarīgi. Būtībā viņa tiecas būt ideāla, lai izpatiktu citiem, lai pierādītu, ka viņa ir tā vērta. Par sociāli tendētām perfekcionistēm parasti kļūst tās, kuras ir audzinātas stingru prasību un kritikas gaisotnē. Arī šī būtne neprot deleģēt – tas nozīmētu kapitulēšanu, un to viņa nedrīkst pieļaut.
    3. Uz citiem vērsta perfekcioniste.
      Šī ir īpaša dāma – jā, viņai ir augstas prasības pret sevi, vismaz viņa pati par to ir pārliecināta. Taču viņas prasību lupa (vai drīzāk mikroskops) ir vērsta uz citiem. Vājumam un kļūdām nav vietas šīs sievietes pasaulē, un trūkties dabū pilnīgi visi. Ģimene ir viņas zaldātiņu armija, darbavieta – viņas galms. Viņa pieprasa, viņa kritizē – un nicina tos, kas nav perfekti. Tiklīdz tu izrādi mazākās vājuma pazīmes vai liec šai karalienei vilties – tā tu esi izslēgts no spēles. Nedod Dievs, ja tāda trāpās par tavu bosu!

     

    Jūti sevī perfekcionisti? Uzveic viņu, pirms viņa ir uzveikusi tevi!

    1. Nevis rezultāts, bet process
      Uzsākot jebkuru jaunu darbu vai izvirot mērķi, mēģini novērst savas uzmanības lāzerus no sasniedzamā mērķa! Piespied sevi izcelt vismaz piecas lietas, kas tev sagādā baudu procesa gaitā, un centies tās izgaršot. Teiksim, ja esi misijā uz ideālām auguma aprisēm, mēģini atrast fiziskas nodarbes, kas tev patiešām patīk, nevis liek sporta zālē ilgoties pēc nāves. Spīdzinošu diētu vietā ēd tikai to, kas ir veselīgs, bet arī ļoti garšo. Neskaiti kalorijas, bet velti enerģiju kustībām un aktīvam dzīvesveidam.
    2. Iemācies teikt paldies
      Skumjākais ir tas, ka perfekcionistam patiesībā dzīve nesagādā tādu īstu prieku – perfekcionists nepārtraukti koncentrējas uz to, kas vēl nav sasniegts, tāpēc nespēj novērtēt to, kas viņam jau ir. Ja arī tevi nomoka sajūta, ka viss jau būtu labi, tikai… (un te seko nosacījumi un iespējami uzlabojumi), izmēģini, kāds spēks piemīt vārdiņam paldies! Teiksim, ik vakaru atrodi vismaz trīs lietas, par ko aizgājušajā dienā vari būt pateicīga!
    3. Svarīgāko paturi prātā
      Ja tev piemīt ieradums ik dienas sastādīt nebeidzamu darbu un pienākumu sarakstus – tik garus, ka brīžiem jūti, ka slīksti – izmēģini šādu taktiku: sastādi ierasto sarakstu, un tiklīdz tas izdarīts, pārlasi, saplēs un izmet. Svarīgāko tu spēsi paturēt prātā tāpat, bet pārējais nav tava laika un stresošanas vērts. Izmēģini, un jau pēc nedēļas jutīsi, cik vienkāršāka un rāmāka kļūs tava dzīve.
    4. Omm…
      Perfekcionisti nereti nomoka sevi ar pārlieku domāšanu – viņi analizē situācijas, sastāda  iespējamus scenārijus, mēģina paredzēt sekas, līdz bezmiegam un kūpošai galvai. Ja arī tavā galvā nekad nav miera, ikdienā vismaz desmit minūtes centies atvēlēt meditēšanai! Tās nebūs ātras zāles, taču ar laiku tu iemācīsies neskriet savu domu pavadā.
    5. Sāc tagad!
      Perfekcioniste bieži vien sev liedz dažādas pieredzes, jo baidās izgāzties. Es vēl neesmu gatava, nogaidīšu, kad situācija būs labvēlīgāka, viņa sev iestāsta. Taču īstais brīdis var nekad arī nepienākt. Pieņem, ka pa īstam «gatava» tu nebūsi nekad – neviens nav! Taču paveikts tagad vienmēr ir vērtīgāks nekā – izcils nenosakāmā nākotnē.
    6. Pastāvēs, kas mainīsies.
      Neturies akli pie nospraustā mērķa, ja tas zaudējis aktualitāti. Mērķi nav akmenī cirsti – tos mainīt, ja mainījusies situācija, ir tavā varā. Un nē, tas nebūt nenozīmē, ka tu padodies vai nolaid latiņu! Spēja pielāgoties ir uzvarētāju īpašība. Dzīve mainās un plūst kā upe – tikai ļaujoties tās plūdumam, iespējams noturēties virs ūdens.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē