• Kā sakopt ādu pēc saules?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    25. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Saule šovasar mūs pārāk nelutina – te ir, te nav –, un varbūt tāpēc saulainajās dienās nereti aizmirstam par piesardzību un apsvilināt saulē ādu gadās arī prātīgajām. Ārsti konstatē – varētu domāt, ka šovasar saulainajās dienās saule spīd ar dubultu jaudu. Meklējam atbildes, kā pareizi aprūpēt ādu – gan acumirklī pēc sauļošanās, gan arī vēlāk. Konsultē Dermatoloģijas klīnikas dermatoloģe ANDA APINE.

    Pirmā palīdzība, ja saules bijis par daudz

    Ja, uzturoties saulē, ādā jūtama kņudināšana, tā kā durstītu ar sīkām adatiņām (vienalga – seju, pieri, muguru vai jebkuru citu ķermeņa daļu), tas ir signāls, ka āda deg. Rīkojies nekavējoties!

    Pirmais solis: tūdaļ pārtrauc uzturēties tiešā saulē un dodies ēnā. Ideālā variantā atvēsini ādu – ja vari, iemeties ūdenī, ja ne, noskalojies vēsā dušā. Peldei nevajadzētu būt ilgai. Lai pārtrauktu sildošo efektu, pietiek pat ar pāris sekundēm – ilgstoša uzturēšanās ūdenī ādu sausina vēl vairāk.

    Ja pēc peldes karstuma sajūta nemitējas, turpini atvēsināt ādu ar vēsām kompresēm (labi der dvielītī ietīta saldētu zaļo zirnīšu paka, to gan uzliek uz īsu mirkli, lai neapsaldē ādu; der arī auksta melnā vai kumelīšu tēja). Ādas atvēsināšanai var lietot arī izsmidzināmu termālo ūdeni. Tas ātri iesūcas ādā, rada patīkamu sajūtu, īpaši noderīgs sejas un dekoltē rajonā, uz rokām un pleciem. 

    Otrais solis: maigi, bez berzēšanas uzklāj vai uzsmidzini mitrinošu līdzekli, kas veldzē un nomierina ādu.

    Nekādā gadījumā neliec uz sakarsušās ādas krējumu, eļļu vai citus produktus, kas satur taukvielas!

    Zem taukainā pārklājuma karsēšanās turpinās – efekts ir tieši tāds pats kā uz karstas pannas, tauki vada un notur siltumu, pastiprina termālo iedarbību. Pārsauļotu ādu nedrīkst arī apslacīt ar stipru alkoholu. Tas gan it kā uz brīdi noņem dedzinošo sajūtu, tomēr spēcīgi izsausina ādu. Mitrinošajam līdzeklim vajadzētu būt veidotam uz ūdens bāzes, tas var būt gels, losjons vai pieniņš.  Labāk uzticēties profesionāļu veidotajiem ādas kopšanas līdzekļiem.  

    Trešais solis: iekšķīgs atbalsts. Saules apdegums ir iekaisuma reakcija, tādēļ pirmajās stundās var lietot nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus (ibuprofēns, aspirīns, paracetamols), kas uzreiz mazina dedzinošo sajūtu un iekaisuma reakciju. Papildus ļoti daudz jādzer, jo caur apdedzināto vietu viss ķermenis zaudē daudz šķidruma un dehidratizējas.

    Ja saules bijis daudz par daudz un apsārtums (kas patiesībā ir apdegums) ir ļoti izteikts un arī tad, ja uz ādas veidojas tūska un pūslīši, ir nekavējoties jāvēršas pie ģimenes ārsta vai dermatologa. Te nepieciešami recepšu medikamenti, piemēram, steroīdie pretiekaisuma līdzekļi. Kortikosteroīdu krēms palīdz mazināt tūsku, apsārtumu, iekaisuma reakciju un novērš šūnu bojājumu. Saulē pēc tam rādīties nedrīkst, ļaujot ādai sadzīt!

    Ievēro: kad apsārtums mazinājies un āda sāk lobīties, to nevajadzētu plēst, jo tas paildzinās dzīšanas procesu un var pat izraisīt rētošanos.

    Vai var lietot pantenolu?

    Viegla un mērena saules apdeguma gadījumā, ja āda ir tikai apsārtusi, pantenols aerosola formā kalpo kā pirmā palīdzība. Tas ir vieglas konsistences, izsmidzināts uz ādas, sniedz vēsuma sajūtu, mitrina un nomierina ādu, rada vieglu pretiekaisuma darbību. Tas noteikti neder, ja uz ādas veidojas pūšļi vai ir jau dziļāks bojājums.

    Pantenols un dekspantenols (bepantēns) ir ādas mitrinātāji un veicina dabisku ādas atjaunošanos. 

    Bepantēna ziede taukainības dēļ labāk derēs vēlāk.   

    Kā izvēlēties pēcsauļošanās krēmu?

    Visās kosmētiskajās sauļošanās sērijās ir speciāli līdzekļi, kas labi palīdz tikt galā ar pārsauļošanās sekām. Tie atvēsina, mitrina un baro ādu, atjauno tās dabisko pH līmeni, mazina UV staru nodarītos bojājumus. Tomēr to lietošana ir atkarīga gan no tā sastāva, gan konkrētās situācijas.

    Ja āda ir sarkana, ieteicams lietot vieglus, seruma vai gelveida produktus, kas veidoti uz ūdens bāzes, ar alveju, ārstniecības augu ekstraktiem, glicerīnu utt. Krēmu, kas rada uz ādas viegli taukainu sajūtu, pirmajā dienā nevajadzētu likt, labāk nākamajā.

    Kad pirmais karstuma vilnis ir pārvarēts, ir svarīgi ādu mitrināt. Pēcsaules līdzekļi satur dziedējošas sastāvdaļas, populārākā ir alvejas sula, arī aļģes, lakrica, hialuronskābe, dažādi augu ekstrakti – kumelīte, piparmētra, salvija –, pantenols, A un E vitamīni, kas mazina kairinājumu un apsārtumu. 

    Vai pēcsauļošanās krēmus ir vērts lietot arī tad, ja nav apdeguma? 

    Var lietot arī mitrinošu krēmu, bet pēcsaules līdzekļi darbojas efektīvāk. Saule dehidratizē ādu, tāpēc tā vienmēr kļūst sausāka un izžūst, arī tad, ja neesam apdeguši, turklāt saules staru ietekmē šūnu bojājums rodas visiem – gan cilvēkiem ar pavisam gaišu ādu, kas tūlīt apdeg, gan tiem, kuri iegūst skaisti brūnu ādas toni. Visiem ieteicams divreiz dienā lietot mitrinošus līdzekļus.

    Speciālie pēcsaules līdzekļi vienlaikus palīdz izcelt un nostiprināt iedegumu, piešķirot ādai vasarīgu starojumu. Šiem produktiem pievieno gaismu atstarojošus pigmentus, bēta karotīnu, burkānu ekstraktu, karameli, kas palīdz uzturēt ādas svaigumu un viegli brūnu, mirdzošu toni.  

    Sejas aprūpei pēc saules ļoti noderīga ir kosmētika ar antioksidantiem, kas aizsargā ādu, palīdz ātrāk mazināt iekaisuma reakciju, novērst šūnu bojājumu un stimulēt ādas atjaunošanos. Tieši sejai paredzēto līdzekļu klāstā var atrast labus krēmus ar dziļi mitrinošām un pretnovecošanas formulām, kas stiprina un aizsargā ādas šūnas pret UV staru bojājumiem, pigmenta plankumiem. Jutīgai, alerģiskai un problemātiskai ādai ražotāji piedāvā personalizētus risinājumus, ko vislabāk meklēt aptieku klāstā.

    Noderīgi atradumi

    Nomierina un mitrina

    LA ROCHE POSAY Posthelios pēcsaules gels/losjons ar termālo ūdeni ķermenim un sejai. Sakopj saules dehidratizētu ādu, mazinot ādas karstuma sajūtu un apsārtumu. Hipoalerģisks. 200 ml – 16 €, aptiekās

     

    VICHY Ideal Soleil nomierinošs losjons/pieniņš ar Vichy termālo ūdeni un hialuronskābi. Augu lipīdu koncentrāts atjauno ādas dabisko hidrolipīdu slāni. Lietojot sauļošanās laikā, iedegums ir noturīgāks. Piemērots arī ikdienas lietošanai. 300 ml – 18 €, aptiekās

     

    BABĒ alvejas gels (pH 5,5).  Atsvaidzina, mitrina, mazina niezi, iekaisumu, palīdz sadziedēt brūces. Ieteicams pēc sauļošanās, apdegumiem, kukaiņu kodumiem, vaksācijas u. c. Ātri iesūcas ādā, nav taukains. 300 ml – 23 €, aptiekās

     

    SVR Sun Secure līdzeklis pēc sauļošanās nomierina, mitrina un novērš saules radītos šūnu bojājumus. Īpaši smalkas perlamutra daļiņas un liegs vasaras aromāts piešķir ādai zīdainu maigumu un izceļ iedegumu. Nav taukains. 200 ml – 20 €, Azeta.lv, Benu aptieka

     

    URTEKRAM alvejas želeja no ekoloģiski tīra lapu mīkstuma, dabiskā hialuronskābe un heksapeptīdi veicina kolagēna un elastīna veidošanos. Alvejai piemīt remdējošas īpašības. 6,40 €, Biotēka

     

     

     

    Ar noslieci uz alerģijām

    EUCERIN After Sun Sensitive Relief želejveida krēms jutīgai ādai un ādai ar noslieci uz saules izraisītām alerģijām. Nomierina un atvēsina, spēcīgs antioksidantu komplekss stiprina ādu, lakricas saknes ekstraktam ir pretiekaisuma īpašības. 13 €, aptiekās

    Labsajūtai un atjaunotnei

    MADARA Custom Actives atjaunojošs koncentrāts ar augu izcelsmes likopēnu, kas iegūts no tomātu ekstrakta. Likopēns nodrošina atjaunojošu un pretnovecošanas iedarbību. Der ādas kopšanai pēc sauļošanās, pievienojot 1–3 pilienus sejas vai ķermeņa krēmam. 17,5 ml – 12,95 € Madara

     

    FILORGA UV Bronze After Sun nomierinoša želeja iedeguma pastiprināšanai. Intensīvi baro un mitrina ādu ar četru eļļu (argāna, aprikožu, mandeļu un avokado) kombināciju un hialuronskābi. 200 ml – 33 €, azeta.lv, Benu aptieka, Euro aptieka, Douglas, Stockmann

     

    EISENBERG After Sun Anti-Ageing Face Care atjaunojošs krēms sejai pēc saules ar zelta jūraszāļu lipīdu ekstraktu, kam piemīt pretiekaisuma īpašības. Pastiprina iedegumu, tonizē un aizsargā ādu, saglabā tās elastību un mirdzumu. Antioksidējošās vielas aizkavē grumbiņu parādīšanos. 100 ml – 34,99 €, Douglas

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē