• Kā pareizi sodīt kaķi?

    Psiholoģija
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    8. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šis raksts nav domāts praktizējošiem sadistiem, bet gan mīlošiem saimniekiem, kas dažkārt audzināšanas nolūkos izmanto tādu elementu kā sods.

    Kaķi ir visai savdabīgi dzīvnieki, tāpēc, lai tiktu ievēroti tevis noteiktie likumi, ar viņiem jābūt ne tikai mīļiem, bet nereti arī stingriem. Jebkura audzināšana ietver sevī sodīšanu, taču ļoti svarīgi, lai sods būtu pareizs, īstajā brīdī un nebūtu rupjš.

    Dažkārt, lai kaķis pārstātu veikt tās vai citas darbības, jāsaprot, ko dzīvnieks vēlas, un viņam tas jāiedod. Piemēram, diezgan bieži dzīvnieki slikti uzvedas, lai tikai pievērstu saimnieka uzmanību, – regulāri apgāž vāzi vai izkašņā puķupodu. Bieži vien kaķi konfliktsituāciju uztver kā rotaļu. Ja reiz mīlulis izdarījis kaut ko pretlikumīgu, saimnieks meties viņam pakaļ, bet noķerot vien nedaudz papurinājis, vēlāk sākot vēl kaķi žēlot (tā, starp citu, dara ļoti daudzi), nākamajā reizē mīlulis nedarbus pastrādās tikai tāpēc, lai izraisītu šādu reakciju.

    Ja kaķis sācis izmantot stūrus, mēbeles un apavus tualetes vietā, iespējams, viņš tev atriebjas par kaut ko. Vēl šādi uzvedas dzīvnieki, kas iezīmē savu teritoriju, ja mājā parādījies vēl kāds mājdzīvnieks. Gadās arī, ka šāda uzvedība liecina par veselības problēmām.

    Tā vai citādi, pirms bārt dzīvnieku, tev jāsaprot, kāpēc viņš tā rīkojies.

    Kad sodīt?

    Visus uzvedības noteikumus kaķim vajag izskaidrot jau bērnībā un gadu gaitā tos nemainīt. Piemēram, mājā ilgus gadus stāvēja vecs dīvāns, ko kaķis izmantoja kā nagu asināmo, un neviens viņu par to nebāra, bet pēc tam tika iegādātas jaunas mēbeles. Šādā situācijā dzīvnieks nesapratīs, kāpēc asināt nagus vairs nedrīkst, jo vienmēr taču tas ticis ļauts. Sodīt viņu par šādu rīcību ir bezjēdzīgi un cietsirdīgi.

    Saņemot, kaķaprāt, nepelnītu sodu, viņš nolems, ka saimnieks kļuvis pret viņu agresīvs un dusmīgs.

    Gadījumos, kad audzināšana tomēr prasa arī sodīšanu, sods būs efektīvs tikai tad, ja tas būs veikt uzreiz pēc nozieguma pastrādāšanas. Proti, ja kaķis tiks noķers notikuma vietā. Pretējā gadījumā dzīvnieks vienkārši nesapratīs, par ko dabūjis pa ādu. Lai arī cik dusmīgs tu justos, atrodot sačurātas iemīļotās kurpes vai nagu asināšanas pēdas uz jaunā ādas dīvāna, sodīt dzīvnieku ir bezjēdzīgi, ja viņš pēc pastrādātā jau sen saldi guļ. Tas var būt arī bīstami, jo kaķi ir ļaunatminīgi. Šādā situācijā attiecības ar dzīvnieku tiks sabojātas, nemaz nerunājot par to, ka kaķis var sākt atriebties.

    Kliegšana nelīdzēs

    Kaķi, lai arī nesaprot cilvēku valodu, lieliski uztver mūsu intonāciju un pateiktā emocionālo nokrāsu. Dzīvnieks vienmēr ļoti precīzi uztvers izmaiņas balsī, pārmaiņas no mierīgas intonācijas uz neapmierinātu. Turklāt dzīvnieki lieliski saprot arī žestus un jo īpaši saimnieka mīmiku. Tāpēc, lai brīdinātu mīluli par savu neapmierinātību, pietiek vien nedaudz paaugstināt balsi. Bet nopietnākā situācijā – piedraudēt ar pirkstu. Kliegt uz kaķi nav vērts, tas viņu tikai satracinās.

    Pat brīžos, kad mīlulis slikti uzvedas, kliedzienam nebūs vajadzīgā pedagoģiskā efekta. Dzīvnieks vienkārši nobīsies, bet neaptvers, kas noticis.

    Savukārt stingri un paaugstinātā tonī izteikts kaķa vārds var dot labu rezultātu. To var pastiprināt ar žestiem, piemēram, piedraudot kaķim ar pirkstu vai pakratot uz augšu paceltu dūri. Apvienojot stingro toni un žestus, tu ļausi dzīvniekam saprast, ar ko esi neapmierināts. Nākamajā reizē pietiks vien ar žestu, lai kaķis saprastu, ko saimnieks ar to domā.

    Ja dzīvnieks veic vienu un to pašu nedarbu un pat pēc paaugstināta toņa un draudošiem žestiem nepārstāj to darīt, viņam var uzšņākt – līdzīgi kā to dara paši kaķi. Viņu valodā tas nozīmē brīdinājumu, tāpēc mīlulis uzreiz sapratīs, ka, turpinot veikt savas darbības, viņš var izraisīt saimniekā īstu dusmu lēkmi. Tiesa, pārlieku bieži izmantot šo paņēmienu gan nevajadzētu, jo kaķis var sākt uztvert tevi kā potenciālo ienaidnieku.

    Sist nedrīkst!

    Dzīvnieku audzināšanā NEKĀDĀ GADĪJUMĀ nav pieļaujama fiziska izrēķināšanās. Sist kaķi kategoriski nedrīkst! Pirmkārt, šādas darbības nedos nekādu labumu, tikai sagādās dzīvniekam sāpes un bailes. Dzīvnieks, izjūtot sāpes, sāks uztvert saimnieku kā briesmu avotu, un nav droši, ka sasaistīs savu slikto uzvedību ar šādu sodu. Turklāt cilvēka sitiena spēks ir pārāk liels nelielajam kaķa organismam, un saimnieks dusmu lēkmē spēku var vienkārši neaprēķināt.

    Iesitot dzīvniekam ar savu lielo (pēc kaķa mērauklas) plaukstu, cilvēks dzīvniekam var nodarīt nopietnus veselības traucējumus.

    Nekādā gadījumā nedrīkst kaķi sist pa muguru, īpaši astes rajonā. Tur izvietots kaut kas līdzīgs mūsu saules pinumam, proti – liels nervu galu sakopojums. Trāpot šajā rajonā, tu radīsi dzīvniekam lielas sāpes. Dusmu lēkmē saimnieki sit savus bēgošos mīluļus ar čību vai kādu citu pa rokai gadījušos priekšmetu tieši pa šo vietu, mēģinot kaķim uzšaut pa pakaļu.

    Mēs gan neaicinām pilnībā atteikties no fiziskas ietekmes uz dzīvnieku, galvenais ir darīt to pareizi un ļoti uzmanīgi. Ja paaugstināts tonis un žests nedod vēlamo rezultātu, pie kaķa purna var pavicināt pirkstu. Šādas manipulācijas kaķiem ir ļoti nepatīkamas, un, ja pēc katra kaķa nedarba, tu tā darīsi, viņam izveidosies skaidra sasaiste starp izdarīto un tam sekojošo nepatīkamu vicināšanos gar viņa degunu.

    Vēl ietekmīgāks sods ir viegls knipis pa pieri vai degunu. Kaķiem ārkārtīgi nepatīk, kad pie viņu purna kāds pieskaras, vēl vairāk, ja to dara ļoti asi.

    Starp citu, tieši šādā veidā kaķēnus vislabāk atradināt no košanas rokās un dabisko vajadzību nokārtošanas tam neparedzētās vietās.

    Sodīšana ar virtuves dvieli

    Labs aizvietojums knipjiem ir fiziska ietekme ar neliela un viegla virtuves dvieļa palīdzību. Ja tavs mīlulis pastrādājis nedarbu, paņem dvieli un, nesarullējot to, viegli iepliķē ar to kaķi. Šāds sitiens nenodarīs viņam nekādu fizisku kaitējumu un sāpes, taču radīs nepatīkamu biedējošu ietekmi. Kombinācijā ar tavu stingro toni un draudīgo izskatu, dzīvnieks sapratīs, ka tas ir sods par padarīto. Nākamreiz pietiks, ka tu kaķim parādīsi dvieli, lai viņš saprastu, ka izdarījis kaut ko nepareizi.

    Ir vēl viens veids, kā ietekmēt kaķi ar virtuves dvieļa palīdzību, šoreiz bez tieša kontakta. Nepieciešams vienkārši strauji nopurināt dvieli blakus kaķim, lai rastos skaņa, kas nedaudz līdzinās pātagas sitienam. Atceries, ka tas jādara UZREIZ pēc izdarītā nedarba, citādi panāksi tikai kaķa izbīli.

    Sodīšana ar ūdeni

    Visbargākais soda veids kaķim ir ūdens. Tā, var teikt, ir smagā artilērija. Šādu sodu var izmantot tikai tad, ja pārējie veidi jau nav devuši rezultātu. Lai to veiktu, būs nepieciešams pulverizators. Ja mājās šāda priekšmeta nav, apšļakstīt mīluli vari arī ar pirkstu palīdzību, taču, to darot, ir risks, ka kāda lielāka šļakata trāpīs kaķim acī, tāpēc labāk tomēr izmantot speciālu ūdens smidzinātāju.

    Šādam sodam ir ļoti spēcīga ietekme uz dzīvnieku, un, ja vien viņš sasaistīs apsmidzināšanu ar savu rīcību, – tā vairs nekad nedarīs.

    Secinājumi

    Ļoti svarīgi ir saprast, ka sodīt kaķi var tikai uzreiz pēc pastrādātā nedarba, nevis pēc vairākām stundām. Sist kaķi un bļaut uz viņa kategoriski nedrīkst, toties paaugstināt balsi un pielietot fizisku ietekmi uz viņu audzināšanas nolūkos šad un tad ir pieļaujams. Izmantot bargus soda mērus var tikai tad, kad citi vairs nedod rezultātu. Un – pats galvenais – atceries, ka audzināšana ir ne tikai sodīšana, bet arī piedošana.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē