• Jūties labi jau šodien!

    Labsajūta
    Elva Karičkina
    Ieva
    Ieva
    20. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai sajustos labi, nevajag veikt kardinālas pārmaiņas. Pietiek ar ikdienas ieradumiem, kurus ieviešot tu jau pēc mēneša jutīsi pozitīvas pārmaiņas un enerģijas pieplūdumu!

    Esi šeit un tagad

    Budistu ieteiktā metode «būt šeit un tagad» patiesībā nozīmē atrasties šābrīža situācijā un emocionālajā stāvoklī, no tā nebēgot prom. Kad jūtamies slikti, ko mēs visbiežāk darām? Uzliekam plāksterus – skrienam pie friziera, veikalu ķemmēšanas tūrēs, uz masāžām un sporta zālēm, nevis ārstējam pašu brūci.

    Apzinātība ir atrašanās pašreizējā brīdī, arī savā ikdienas rutīnā. Pēc apzināšanās nevajag braukt uz Indiju, jo sākt šo ceļu var jau šodien un tūlīt maziem solīšiem. Pazīstamais dzenbudisma skolotājs Thičs Nhats Hanhs iesaka pavisam vienkāršu vingrinājumu, ko var pildīt, mazgājot traukus! Viss, kas jādara, – šis process jāizbauda līdz mazākajam sīkumam.

    Sajūti, kā siltais ūdens tek uz tavām rokām, kā smaržo trauku mazgājamais līdzeklis, kā tas uz sūklīša veido putas, skaties, kā ūdens skalojas pa trauka virsmu, līdz šķīvis kļūst tīrs un spožs. Tu esi pilnībā sakoncentrējusies uz procesu, tavs prāts atpūšas, un tu esi šajā mirklī!

    Pasaki paldies

    Spēcīga prakse ir pateicība. Katras dienas izskaņā pieraksti piecas lietas, par ko šodien esi bijusi pateicīga. Varbūt iepriecinājusi siltā saule, kolēģa pateiktais kompliments vai kāds cits patīkams sīkums. Protams, var rakstīt pateicību arī par lielākām lietām.

    Pēc mēneša pārskati savu pateicību sarakstu, un redzēsi, ka tava dzīve ir vērtīgu lietu un labu notikumu pilna. Tā mazināsies vēlme mūžīgi salīdzināt savu ikdienu ar citu sieviešu šķietamo perfekto dzīvi.

    Dodies pie miera un celies vienā laikā

    Lai mūsu organisms funkcionētu veiksmīgi, ir nepieciešams kvalitatīvs astoņu stundu miegs. Turklāt nepieciešams ieviest gulēšanas režīmu – iet gulēt un celties vienā un tajā pašā laikā. Šeit vari ņemt palīgā modernās tehnoloģijas. Piemēram, lejupielādē bezmaksas lietotni Sleep Cycle, kas novēros un analizēs miega ciklus un ieteiks, kā uzlabot gulēšanas kvalitāti.

    Sporto ar draudzeni

    Nav noslēpums, ka fiziskās aktivitātes ikdienā ir vitāli nepieciešamas. Pat ja ar sportu nedraudzējamies, ir iespēja atrast tieši to izkustēšanos, kas sniegs prieku un labsajūtu. Ir tik daudz iespēju – nūjot, jogot, zumbot, skrituļot, peldēt, skriet!

    Lai apņemšanos izdotos realizēt ilgtermiņā, atrodi draudzeni vai kaimiņieni, ar kuru sportot kopā, – tas dos lielāku garantiju, ka aiziesi uz treniņiem. Ideāli, ja izkustēsies svaigā gaisā, tad labs garastāvoklis un lieliska pašsajūta ir garantēti!

    Sešas glāzes ūdens

    Kafija, sula, limonāde, piens – to visu ķermenis uztver kā ēdienu, turklāt šie dzērieni var saturēt daudz cukura. Organisms var padzerties un atjaunoties tikai no negāzēta ūdens.

    Ievies ieradumu katru dienu izdzert ne mazāk kā sešas glāzes ūdens.

    Pievieno tam citronu, ogas, piparmētru lapiņas, kas piedos garšu. Sameklē vizuāli pievilcīgu ūdens krūzi vai glāzi, ko ikdienā turēt acu priekšā kā regulāru atgādinājumu, kā arī iegādājies stilīgu ūdens pudeli, kuru vari ņemt visur līdzi. Turklāt ūdeni papildus var mēģināt arī apēst kā greipfrūtu (satur 91% ūdens), arbūzu (92%), tomātu (94%), seleriju (95%), brokoli (91%), sarkano papriku (92%).

    Izgaršo nevis aprij

    Ieturi maltīti, sēžot pie galda bez datora, viedtālruņa vai telefona klātbūtnes. Lēni sakošļā katru kumosu aptuveni 30 reižu. Speciālisti iesaka šādu triku: pamēģini ēst ar otru – nedominējošo – roku vai arī irbulīšiem dakšas vietā, lai ēšanas procesu apzināti palēninātu! Neēd stāvus.

    Ja neēdam apzināti, bieži vien neatceramies, ko vispār esam ielikuši mutē, un sliktāk sajūtam sātu.

    Tu vari atļauties 15 minūtes veltīt tam, lai paēstu, sakoncentrētos uz šķīvi sev priekšā. Izbaudi ēdiena aromātus, garšas un tekstūru. Japāņu pētnieki apgalvo, ka lēnēdājiem ir trīs reizes mazāka iespēja aptaukoties nekā tiem, kas ēd steidzīgi.

    Krāsainā šķīvja metode

    Izvairies no diētām, kur jāuzņem mazāk par 1350–1500 kalorijām dienā. Lai kļūtu slaida un vesela, nav jāēd mazāk vai jābadojas – ir vienkārši jāizvēlas pareizie produkti. Noteikums: lai uz šķīvja ir maksimāli daudz dažādu krāsu dārzeņu. Turklāt neizvairies no labajiem taukiem, ko satur tādi dārzeņi kā avokado, olīveļļa, linsēklas, sojas pupiņas, olīvas.

    Nē cukuram!

    Pierādīts, ka mūsu smadzenes uz cukuru reaģē līdzīgi kā uz kokaīna lietošanu, aktivizējot baudas centrus. Likumsakarīgi – jo vairāk cukura ēdam, jo lielāka veidojas mūsu atkarība no saldumiem, balto miltu izstrādājumiem, fritētajām ātrās ēdināšanas uzkodām.

    Tie ir ātrie ogļhidrāti, kas asinīs strauji paaugstina glikozes līmeni. Pēc laika tas krītas, un šīs svārstības liek vēlēties ēst atkārtoti, turklāt arvien vairāk un neveselīgāk. Pierādīts, ka, stabilizējot cukura līmeni asinīs, arī izsalkums kļūst samērīgs un ir vieglāk izvēlēties veselīgu maltīti.

    Ievies apņemšanos ēst tikai dabisku cukuru un saldinātājus, piemēram, augļus.

    Variē ar dažādiem saldenajiem augļiem un ogām. Dažus no tiem var arī sasaldēt – saldēts banāns, mango vai vīnogas uzreiz atgādina desertu un atsvaidzinās karstā vasaras dienā. Parasto makaronu vietā izvēlies pilngraudu, lēcu, griķu makaronus, brūnos rīsus balto rīsu vietā, baltmaizes vietā rupjmaizi. Pieraksti visu, ko dienas laikā apēd!

    Informācijas detokss

    Visi zinām atteikšanos no neveselīga ēdiena, no ikvakara vīna glāzes baudīšanas vai no ikdienas kafijas dzeršanas rituāla. Zinām par dažādām detoksikācijas jeb organisma attīrīšanās procedūrām. Pamēģini arī detoksu no negatīvās informācijas gūzmas ziņās un aktīvas dalīšanās sociālajos tīklos.

    Vienkārši nosaki sev mērķi – šodien sociālajos tīklos ieskatīšos tikai vienu reizi uz 15 minūtēm un iztikšu vispār bez ziņu portāliem.

    Bieži vien it kā šķietami nekaitīga informācija pavisam nemanāmi paceļ iekšējās trauksmes līmeni. Izaicinājums sev pašai – vai pēc tam ir iespējams novērot lielāku iekšējo mieru, apmierinātību ar ikdienu?

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē