• Daina Gāga-Ēķe iedrošina sievietes aiziet no vardarbīgām attiecībām: Man tas bija vispareizākais lēmums

    Psiholoģija
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    “Negribu jums izdalīt kabatlakatiņus – tagad manis dēļ raudiet," saka Latvijas Kultūras koledžas Dizaina un modes specializācijas vadītāja Daina Gāga-Ēķe, kura savā pirmajā laulībā desmit gadus dzīvojusi, ciešot no vardarbības. Lēmumu aiziet viņa uzskata par visgrūtāko lēmumu savā dzīvē un vienlaikus par vispareizāko. Lai kādai, iespējams, palīdzētu spert šo izšķirošo soli, sieviete savu dzīvesstāstu uzticēja Latvijas Televīzijai. 

    Viss sākās skaisti – izsapņotas attiecības ar mākslinieku, romantiski piedzīvojumi. Daudz skarbāks ir attiecību turpinājums, par ko Daina Gāga-Ēķe gatava dalīties tikai tāpēc, lai kādam, kas ir līdzīgās attiecībās, liktu aizdomāties. Viņa stāsta, ka sitiens sāpējis mazāk nekā uzskats, ka viņas viedoklis ir nevērtīgs. Ja viedoklis atšķīries, tas izraisījis konfliktus un agresiju.

    «Bija kaut kādi gadījumi, es negribu detaļās. Nu, ko piebilst, zila acs, nu, spļāviens sejā. Tu sāc to noliegt, respektīvi, tev ir kauns par to, tu vispār par to negribi runāt, negribi par to diskutēt. Un tad liekas, ka tu tā kā attālinies no sevis. Tu īstenībā nedzīvo savu dzīvi, tu gribi patverties kaut kādā ilūziju saliņā» stāsta sieviete.

    Laulībā ar bijušo dzīvesbiedru viņa nodzīvoja desmit gadus; tā tika šķirta 2011. gadā. Un arī no brīža, kad parādījusies pirmā apjausma, ka attiecībās viņa cieš un, iespējams, būtu jāiet prom, pagājuši tieši desmit gadi 

    «Par ko es esmu gatava runāt ar tiem cilvēkiem, kuri ir šajā situācijā, jo es zinu, cik grūti tas ir un cik neviennozīmīgi tas ir. Tā situācija nav tāda – visu dienu tevi nesit, visu dienu tevi nelamā, ir kaut kādi posmi. Cilvēks ir tendēts uz pozitīvo, un gribas noticēt tam, pat ja tas ir kaut kāds īss mirklis un tu zini, ka tas turpināsies, tev gribas tam noticēt, cilvēks tā ir radīts,» stāsta Gāga-Ēķe. 

    Taču labāk nekļuva. Un Daina saprata, ka lielākie cietēji šajā situācijā ir bērni — viņi redz šo vardarbību. Tāpēc no viņas lēmuma atkarīga bērnu nākotne. 

    «Ja man jāvērtē sava dzīve, tad es varu pateikt simtprocentīgi, ka tas ir visgrūtākais, ko es vispār savas dzīves laikā esmu izdarījusi – savākt bērnus un aizbraukt no mājām. Tas nav tā, kā tu brauc prom, nu tā – tu brauc prom no ienaidnieka. Īstenībā jau tu esi dalījies ar to cilvēku ļoti ilgu savu dzīves laiku,» uzsver sieviete.

    Vai lēmums bija pareizs? Tūkstoškārt jā, atbild Daina. Pat ja no trīsstāvu mājas nācās pārcelties uz īrētu vienu istabu, kur jāguļ uz grīdas. 

    «Man liekas vismuļķīgākais tiešām sēdēt mājās un gaidīt, ka kaut kas mainīsies, jo simt punkti – nekas nemainīsies. Nebūs tā, ka tas vīrietis pēkšņi kļūs par citu cilvēku, pēkšņi viņš novērtēs to, ka tu esi tik daudz ieguldījusi,» uzsver Gāga-Ēķe.

    Daina jau laikus sāka gatavoties, lai iegūtu finansiālo patstāvību, lai, sākot dzīvot atsevišķi, būtu darbs. Būtisks bijis arī  tuvinieku atbalsts. Grūtākais bijis noticēt sev, ka tas ir iespējams.

    «Es domāju, ka ir jābūt vēlēšanās - es gribu savādāk, es gribu, lai vīrs mani mīl, lai vīrs mani atbalsta visā, ko es daru, lai viņš uzskata mani par līdzvērtīgu cilvēku sev blakus. Tā bija mana vēlēšanās, un tā es tagad dzīvoju,» uzsver Gāga-Ēķe, kura šobrīd ir laulībā ar režisoru Andreju Ēķi.

    Dainas bijušais vīrs atteicās komentēt abu attiecības. 

    Daina nav vienīgā, kurai lēmuma pieņemšana prasīja ļoti ilgu laiku. Cerība uz vardarbības beigšanos smagākajos gadījumos ir beigusies ar cietušā smagu sakropļošanu, pat nāvi. Tāpēc arī speciālisti iesaka – šī ir vienīgā dzīve un tā nav jāpavada ciešanās.

    «Ja mēs strādātu tikai ar mūsu prātu un paļautos tikai uz mūsu racionālo pusi, dzīve būtu ļoti vienkārša no vienas puses, bet diemžēl mums nāk līdzi mūsu emocionālā bagāža, kaut kāda mūsu emocionālā pieredze,» norāda Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas klīnikas ārsts psihoterapeits Artūrs Miksons

    «Nevajag palikt kopā, ja ir nemitīgi strīdi un ja vecāki nespēj strīdos savaldīt savas emocijas. Viens ceļš ir meklēt veidu, kā mēs varam aiziet atpakaļ viens pie otra, bet ir skaidrs, ja tur ienāk vardarbība, tad droši vien veselīgāk ir šķirties un uzturēt attiecības kā vecākiem, nevis kā partneriem. Ņemot vērā, ka tas atstās negatīvas sekas uz bērnu,» piebilst centra Dardedze psiholoģe Līga Rēdliha.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē