• 6 noderīgi ieteikumi, kā izveidot sarunu. Ardievas neveikliem brīžiem!

    Psiholoģija
    Anna Peipiņa
    Anna Peipiņa
    1. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Nav jābūt kautrīgam cilvēkam vai dziļam introvertam, lai ik pa brīdim sabiedrībā piedzīvotu mulsuma brīžus. Ko darīt, ja neizdodas uzturēt sarunu? Kā rīkoties, ja tevi kritizē? Ko iesākt, ja nepatīk būt uzmanības centrā? Dažkārt var līdzēt pavisam vienkārši ieteikumi.
    1. Ja īsti nezini, par ko runāt, ļauj sarunu biedram stāstīt par sevi vai par viņam interesantām tēmām.
      Mēs dzīvojam laikā, kad teju katrs grib par sevi, visumīļo, parunāt, bet tikai retais gatavs klausīties. Taču, kā zināms, katram cilvēkam vissvarīgākais dzīvē ir viņš pats un gandrīz katram patīk izbaudīt uzmanību un patiesi ieinteresētu klausīšanos. Turklāt atslēgas vārds šeit ir patiesi. Tas nozīmē rūpīgi sekot sarunas gaitai, saturam un intonācijām, uzdodot trāpīgus, bet arī pietiekami taktiskus, uzvedinošus jautājumus. Laba frāze šajā situācijā ir: Vai es pareizi sapratu, ka… Tā liecina, ka esi uzmanīgi klausījies un gribi iedziļināties vēl vairāk.
    2. Ja zini, ka sanāksmē kāds no kolēģiem tev vai tavu projektu gatavojas kritizēt, apsēdies viņam tieši blakus.
      Pārsteidzoši, taču ķermeniskais tuvums mēdz bremzēt šā cilvēka kritizēšanas degsmi. Savukārt aktīvas diskusijas laikā labāk ir stāvēt nevis otram pretī, bet blakus – arī tas pazemina diskusijas grādus un neļauj tai pāraugt ķīviņā.
    3. Uz pasākumu, kurā, kā šķiet, nejutīsies pietiekami brīvi, vislabāk ierasties ar nelielu laika rezervi (vai arī ar lielāku novēlošanos – protams, ja vien tas pieļaujams).
      Pirmajā gadījumā ir iespēja neuzkrītoši visu izlūkot, ieņemt ērtākas vietas, varbūt iemalkot pirmo vīna glāzi. Otrajā gadījumā pasākums jau rit pilnā sparā, un var viegli iekļauties tā plūsmā. Visvairāk uzmanības parasti izpelnās tie, kuri nedaudz nokavē – tas ir kā uziet uz skatuves skatītāju pilnā zālē.
    4. Ir cilvēki, kuri pamanās tik prasmīgi ik pa brīdim lūgt kādu pakalpojumu (padomu, palīdzību), ka viņiem grūti atteikt. Ja to tiešām neizdodas izdarīt, var sākt savukārt viņiem regulāri kaut ko lūgt izdarīt vai nokārtot. Nereti tas palīdz.
    5. Ja pasākumā gaidāms daudz iepazīšanos ar svešiem cilvēkiem, tās var pārvērsties formālā rituālā un atstāt par tevi paviršu iespaidu. Lai tā nenotiktu, katrā sasveicināšanās reizē uzdot sev uzdevumu – noteikt otra cilvēka acu krāsu. Tas liks vismaz pāris sekundes uzmanīgi ieskatīties otra cilvēka acīs un atstās patīkamu, sirsnīgu iespaidu.
    6. Ja kāds ir par tevi izteicis nejauku joku vai devis aizskarošu mājienu, vienkārši palūdz viņam to precizēt vai izskaidrot. Nav nekā nesmieklīgāka un nožēlojamāka kā joks, kuru tā stāstītājs mēģina skaidrot.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē