• Pirmajā centralizēto eksāmenu dienā uzdevumu prettiesiska izpaušana nav konstatēta

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Valsts policija kopā ar Valsts izglītības satura centru pirmajā centralizētā eksāmena norises dienā otrdien, 11. maijā, veica pārbaudi vairākās skolās, un eksāmenu satura “noplūdes" netika konstatētas.

    Lai novērstu centralizēto eksāmenu prettiesisku izpaušanu, pārbaudes tiks veiktas arī citu eksāmenu laikā, kā arī uzdevumos būs iestrādāti papildus drošības elementi, kas to “nopludināšanas” gadījumā ļaus vieglāk identificēt pārkāpēju. Valsts policija atgādina, ka par centralizēto eksāmenu darbu satura izpaušanu pirms to norises laika ir paredzēta kriminālatbildība.

    Otrdien, 11. maijā, skolēni kārtoja pirmo centralizēto eksāmenu, kas bija eksāmens angļu valodā. Tā laikā Valsts policija sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru (VISC) veica pārbaudi četrās skolās, un nekonstatēja indikācijas par eksāmena satura prettiesisku izpaušanu.

    Valsts policija kopā ar VISC pārstāvjiem izlases kārtībā eksāmenu dienu rītos apmeklēs dažādas Latvijas izglītības iestādes, lai pārbaudītu, kā tiek ievērotas prasības par eksāmenu darbu drošu uzglabāšanu un kā tiek ievērots aizliegums aploksnes atvērt pirms noteiktā laika. Pirms ierašanās izglītības iestādēs, to pārstāvji netiks brīdināti. Jāuzsver, ka komunikācija tiks veikta ar skolu vadību, un eksāmenu norise un skolēnu darbs nekādā veidā netiks traucēts. Tāpat tiks veikts arī interneta resursu monitorings, lai nekavējoties reaģētu uz iespējamo eksāmenu darbu prettiesisku izplatīšanu. Nepieciešamības gadījumā tiks lemts par eksāmenu darbu rezerves variantu izplatīšanu.

    Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka pat gadījumos, kad eksāmenu darbu satura izplatīšanai tiek izmantotas modernās komunikācijas tehnoloģijas (piemēram, dažādas ziņapmaiņas lietotnes, tostarp WhatsApp), noziedzīgā nodarījuma izdarītājus ir iespējams identificēt un saukt pie kriminālatbildības.

    2017. gadā par šādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret konkrētām personām tika nodoti divi kriminālprocesi; 2018. gadā – viens ; 2019. gadā – četri kriminālprocesi. Savukārt 2020. gadā eksāmenu darbu satura prettiesiska izpaušana netika konstatēta. 

    Par Krimināllikuma 200. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu personas var tikt sodītas gan ar brīvības atņemšanu, gan piespiedu darbu, gan soda naudu. Valsts policija atgādina, ka visos šādos gadījumos personas pēc tam uzskatāmas par krimināli sodītām, kas var nozīmīgi ietekmēt personu reputāciju un tālākās karjeras iespējas.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē