• Pavasaris – labākais laiks augu pavairošanai

    Augi
    Gunta Šenberga
    24. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Lai gan pavasarī ir daudz citu darbu, tas ir arī labākais laiks dažādu istabas puķu atjaunošanai un pavairošanai. Nav nemaz jāiet uz veikalu – no viena paša podiņa var saaudzēt jaunus gan sev, gan draugiem un kaimiņiem. Rāda Ingūna Gudrupa, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu un subtropu augu laboratorijas vadītāja.

    Nevajag mājās turēt nošņurkušu puķu podiņu ar gariem dzinumiem, kam augšpusē jau sāk brūnēt lapiņas un kas pamazām kļūst kails. Ir vērts katru gadu atjaunot puķu spilventiņu, lai tas arvien izskatās svaigs un jauns.

    Vajadzīgs

    • asas šķēres vai nazītis
    • jauns podiņš
    • puķu zeme
    • dažas stieples
    • polietilēna maisiņš

    Dara tā

    1. Sagatavo puķu zemi – botāniskajā dārzā izmanto pašu gatavotu kūdras substrātu, kurā vienādās daļās ir neitralizēta kūdra, smalka grants un komposts. Pirms spraudeņu spraušanas augsni salaista, lai tā viscaur vienmērīgi samitrinās.
    2. Podiņa dibenā ieber dažus centimetrus biezu drenāžas kārtu – rupju granti, sīkus olīšus, keramzītu. Podiņu piepilda ar auglīgu puķu zemi, jo spraudeņus pēc apsakņošanās nekur nepārstāda, tie turpinās augt turpat podiņā.
    3. Sagriež spraudeņus. Tādām puķēm kā fitonijas (Fittonia) un tradeskancijas (Tradescantia), kas vecajā podiņā kļuvušas neglītas, nogriež visus vai gandrīz visus dzinumus, atstājot tikai pāris centimetru garus stumbenīšus. Nogrieztos dzinumus sagriež spraudeņos. Katram spraudenim vajadzīgs vismaz viens lapu mezgls ar pāris centimetriem dzinuma zem tā. Vislabākie spraudeņi ir dzinumu galiņi. Lai gan spraudeņiem var izmantot arī dzinumu tālākos posmus, galiņi vienmēr izskatās labāk. Scindapšiem (Scindapsus) nogriež tik garu dzinuma gabalu, cik vēlas, jo tas parasti nemēdz kļūt tik neglīts.
    4. Lai spraužot netiktu ievainota spraudeņa miziņa, substrātā ar irbulīti izveido bedrīti. Spraudeņus slīpi sprauž jaunajā podiņā līdz pirmajam pumpuram. Ja augsnē iespraustais gabaliņš sanāk ļoti īss, lai neizgāžas, to var fiksēt ar stieples cemmīti. Šie augi lielākoties mēdz slikti zaroties, tāpēc tos podiņā nesprauž pa vienam, bet gan daudzus, tad podiņš izskatīsies pilns un kupls.
    5. Uzber zemi arī vecajam podiņam, lai mostas snaudošie pumpuri un aug jauni dzinumi.
    6. Podiņā iesprauž divus stieples lokus.
    7. Podiņu ieliek polietilēna maisiņā. Maisiņu neaizsien stingri, bet atstāj spraudziņu. Ja maisiņš tik un tā ir ļoti pierasojis, to atsien un kādu laiku atstāj vaļā. Šādi labi apsakņojas augi, kuriem patīk liels gaisa mitrums, piemēram, fitonijas, scindapši un nokarenie filodendri (Philodendron scandens). Turpretim tradeskancijām siltumnīca nav vajadzīga. Podiņu maisiņā droši var kādu nedēļu nelaistīt, mitruma pietiks.
    8. Kad redzams, ka augs jau sāk dzīt jaunos dzinumus, tas ir iesakņojies, un maisiņu var ņemt nost.

     

    Dižmeldrs

    Ar dižmeldriem (Cyperus) ir pavisam brīnišķīgi – pie vairākiem jauniem augiem var tikt no vienas pašas lapiņas. Atliek tikai to nogriezt lapu un ielikt ūdenī ačgārni – ar galvu uz leju. Jāizvēlas zupas šķīvis vai cits pietiekami plats un dziļš trauks, kurā pietiek vietas lapu pušķim un arī ūdenim. Lapu galus var arī apgriezt. Tomēr ūdens arvien jāpieskata, lai lapa nepaliktu sausumā. Botāniskajā dārzā dižmeldri aug līdzās karaliskās Viktorijas baseinam, un lapas pat nav jānogriež, pietiek, ja tās tikai noliec un iemērc ūdenī. Kad jaunie augi paaugušies, tos citu no cita atdala un iestāda podiņos. 

    Gvido Kajons

    Fitonijas pirms apgriešanas.

    Gvido Kajons

    Dzinumus apgriež, sadala spraudeņos.

    Gvido Kajons

    Vecajā podiņā uzber jaunu augsni.
    Gvido Kajons

    Spraudeņus slīpi sasprauž jaunajā podiņā.

    Gvido Kajons

    Iesprauž divus stieples lokus.

    Gvido Kajons

    Liek polietilēna maisiņā.

    Gvido Kajons

    Pēc pāris mēnešiem.

     

    Tradeskancijas

    Gvido Kajons

    Pirms apgriešanas.

    Gvido Kajons

    Spraudeņi jaunajā podiņā.

    Gvido Kajons

    Pēc pāris mēnešiem.


     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē