• Pati sev manikīre – kopti nagi mājas apstākļos

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    7. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nagus neinteresē, ka tagad pienākuši laiki, kuros atbildīgi cilvēki pie manikīra neiet. Tādēļ ar savām rokām jātiek galā pašai. Ja tev tas ir jaunums – lūdzu, te nagu kopšana mājās soli pa solim! Padomos dalās Olga Zarucka, Kinetics Nails starptautiskā pasniedzēja un nagu kopšanas speciāliste.

    Tradicionālais manikīrs

    1. Izvanno rokas. Silta 10–15 minūšu roku vanna sniedz arī fizisku un garīgu relaksāciju. Lai mīkstinātu ādu, pievieno ūdenim kaut ko tīkamu, der drusciņa vannas vai ziepju putu, tējkarote eļļas, kā arī dziednieciskas piedevas – sāls, soda, medus vai zāļu tēja. Pēc tam nosusini ādu ar mīkstu dvielīti.

    Sausiem, sāpīgiem ienadžiem diskomfortu un ādas plaisāšanu ātri mazina nagu pelde siltā auzu tumē.

    2. Apvīlē nagus. Ar smalku vīlīti saīsini naga garumu un izveido vēlamo formu. Vīlītes smalkumam ir svarīga nozīme: apstrādājot dabiskus nagus, labāk piemērota smalkā vīlīte – 180–200 gritu ( raupjuma mērvienība). Rupja vīle (zem 180 gritiem) var bojāt dabiskā naga plātni, to profesionāļi lieto mākslīgo nagu kopšanai. Nav ieteicams nagus īsināt ar šķērēm, tās naga plātnē rada mikroplaisas, kas sekmē naga šķelšanos un lūšanu.

    Ja ir, vari izmantot arī kvalitatīvas nagu knaiblītes, kas ar saviem spēcīgajiem asmeņiem spēj nogriezt pat ļoti cietus nagus. 

    3. Apstrādā kutikulu (ādiņu ap nagiem). Ideālā variantā tam izmanto kutikulas noņēmēju, ko uzklāj katra naga augšpusē. Tā sastāvā ir vielas, kas noloba atmirušās ādas šūnas. Pēc minūtes atbīdi kutikulu ar koka vai bambusa irbuli ar noapaļotu galu vai tērauda manikīra piederumu pusapļa formā bez asām šķautnēm, pēc tam notīri naga plātni. Noskalo pirkstus, citādi noņēmējs var izraisīt naga dzeltēšanu vai valnīša apsārtumu. Kutikulas un ienadžu apgriešanai var izmantot arī nagu knaiblītes ar ieapaļiem asmeņiem. Protams, der arī speciālās kutikulu šķērītes. To asmeņi ir smalkāki, piemēroti ienadžu, kā arī citu ap naga esošo liekās ādas daļiņu nogriešanai, neko neplēšot un nevelkot. Ieteicams, lai šķērīšu asmeņi nav pārāk gari, toties galam ir jābūt smailam un asam, lai vari ērti un precīzi manevrēt. Ņem vērā: jebkura plaisa ir kā atvērti vārti infekcijām, tāpēc neko neplēs.

    Nogriez tikai redzamāko lieko ādu ap nagiem!

    4. Uzklāj eļļu.  Uz katra naga uzklāj pilienu kutikulas eļļas, ja nav, der arī olīveļļa, un iemasē to naga valnītī.  

    5. Iekrēmo rokas.  Roku ādā iemasē mitrinošu krēmu rokām un ļauj iesūkties. 

    6. Notīri nagus. Ar nagulakas noņēmēju rūpīgi notīri katru nagu, jo krēma un eļļas paliekas uz nagiem vēlāk lakojumā var veidot sīkus burbulīšus.

    7. Stiprini nagus. Tam vislabāk der nagu stiprinātājs, vitamīni vai bāzes laka, kas stiprina un aizsargā nagus, kā arī sagatavo tos lakas uzklāšanai. Laku vai stiprinātāju klāj vienā kārtā un ļauj kārtīgi nožūt.

    8. Nolako. Ja nepatīk koši lakoti nagi, lieto bezkrāsaino, matēto vai ārstniecisko nagulaku. Arī plāna lakas kārtiņa pasargā nagus no vides mehāniskās un ķīmiskās ietekmes un rada koptu izskatu. Laku klāj divās plānās kārtās. Pēc pirmās kārtas ieturi minūtes pauzīti, lai laka apžūst. Starp laku un valnīša vidējo daļu uz visiem nagiem veido vienādu attālumu – no 0,5 līdz 1 mm. Uz naga valnīša izsmērējušos laku notīri ar nagulakas noņēmējā samitrinātu vates kociņu.

    Necenties paātrināt lakas sacietēšanu, sildot nagus ar fēnu, virs gāzes liesmas vai tamlīdzīgi. Siltumam ir pilnīgi pretēja iedarbība – tas padara laku mīkstāku.

    Ko iesākt, ja tev uz nagiem ir hibrīdlaka?

    Ja esi lakojusi nagus ar gela vai citu sevišķi noturīgo hibrīdlaku (tautā tās dēvē par gelišu, šellaku), arī tā tagad jādabū nost pašai, jo nagi taču ataug un laka nobružājas. Parasti manikīra meistari ieteica šīs lakas neņemt nost mājās, bet nu vairs nav variantu.

    • Nekādā gadījumā neplēs vai nelobi laku nost pa gabaliņam – tas nagu bojā vēl vairāk nekā noņēmējs ar acetonu!
    • Rīkojies tāpat kā nagu speciālisti salonā – virsējo spožo kārtu norīvē ar vīlīti, citādi acetons vai nagulakas noņēmējs netiek klāt lakai.
    • Pēc tam uzliec katram nagam noņēmējā samitrinātu vates piciņu (bet noņēmējs vajadzīgs no niknajiem – tiem, kuriem sastāvā ir acetons).
    • Katru nagu ietin folijā. Pēc 5–10 minūtēm (varbūt pat ilgāk – tas atkarīgs no noņēmēja) nokasi laku ar koka vai metāla irbulīti.

    Nagiem patiks!

    • Nakts maskas ienadžiem. Āda siltumā atjaunojas labāk, tāpēc iekrēmo vai ieeļļo rokas un pirkstu galus, uzvelc kokvilnas cimdiņus un paturi kādu stundu, ideāli, ja tos atstāj rokās visu nakti. Ap nagiem iekaisušu ādu dziedē pirkstu galu pelde siltā kefīrā vai citā skābpiena produktā. Der arī kliņģerīšu novārījums.   
    • Izmasē pirkstus. Ar eļļu vai krēmu izmasē plaukstas, pirkstus, visas locītavas. Masāža stimulē asinsriti pirkstos un roku ādā, mazina muskuļu un saišu spriedzi un uzlabo ādas tonusu.
    • Ideālā nagu forma. Vislabākais ir kvadrāta veidā apvīlēts ovāls. Pārāk četrstūraini un pārlieku noapaļoti nagi mēdz šķelties un biežāk lūst. Formu veido ar vīlīti, kas pēc taustes šķiet pilnīgi gluda. Vispirms izveido kvadrātveida nagu formu, tad uzmanīgi noapaļo pašus stūrīšus.

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē