• Pasažieru plūsma Eiropas lidostās sarukusi līdz 1995. gada līmenim

    Auto
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Covid-19 pandēmija Eiropas lidostām radījusi katastrofālus zaudējumus – pasažieru plūsma pērn sarukusi līdz 1995. gada līmenim, liecina Eiropas lidostu apvienības (ACI Europe) ziņojums.

    Eiropas Savienības (ES) lidostas, kurās pasažieru skaits samazinājies par 1,32 miljardiem jeb 73%, Covid-19 krīze ietekmējusi smagāk nekā lidostas ārpus ES bloka, kur pasažieru skaits pērn samazinājies par 400 miljoniem jeb 61,9%. Tas galvenokārt ir saistīts ar vietējo tirgu lielumu un relatīvo noturību galvenokārt Krievijā, bet arī Turcijā, apvienojumā ar mazāk stingriem ceļošanas un citiem ierobežojumiem salīdzinājumā ar ES tirgu.

    Atšķirīgais sniegums ES un ārpus ES tirgū kļuva redzams gada otrajā pusē. Lai gan 2. ceturksnī pasažieru satiksme gandrīz pilnībā apsīka gan ES, gan arī ārpus ES lidostās (attiecīgi –97,3% un –93,3%), 4. ceturksnī samazinājums ES lidostās sasniedza –83,8% salīdzinājumā ar –63,9% valstīs, kas nav ES dalībvalstis. Arī tas galvenokārt izrietēja no iekšzemes pasažieru pārvadājumu relatīvās noturības ārpus ES esošajā tirgū (-39,8%), salīdzinot ar ES tirgu (-72,9%), tomēr ārpus ES strādājošās lidostas pārspēja ES gaisa ostas arī starptautiskajos pasažieru pārvadājumos (attiecīgi –78,2% un –86,6%).

    Arī ES robežās pasažieru pārvadājumu zaudējumu apjoms ir bijis dažāds atkarībā no valstu iekšējā tirgus lieluma un/vai valstīs noteikto aizliegumu un ceļošanas ierobežojumu apjoma.

    Austrijas, Čehijas, Somijas, Ungārijas, Īrijas, Slovēnijas un Slovākijas lidostās 2020. gada 4. ceturksnī pasažieru pārvadājumu apjoma samazinājums joprojām pārsniedz 90%.

    Savukārt Vācijas un Lielbritānijas lidostās tikai nedaudz mazāk (attiecīgi –87,9% un –86,6%). Tikmēr lidostas Bulgārijā (-69%), Francijā (-78.1%), Grieķijā (-72.1%) un Portugālē (-77.2%) 4.ceturksnī zaudēja nedaudz mazāk pasažieru nekā vidēji ES.

    Ārpus ES pandēmija mazāk ietekmējusi lidostas lielajos Krievijas (-44.2%) un Turcijas (-60.7%) tirgos, vissmagāk cietušas Islandes (-96.2%) un Gruzijas (-94.8%) lidostas.

    Pandēmijas negatīvo ietekmi vienlīdz spēcīgi izjutuši gan pieci lielākie Eiropas gaisa satiksmes centri, kur pasažieru skaits sarucis par –71,3%, gan mazākās reģionālās lidostas ar 69,4% pasažieru skaita kritumu.

    Kopumā Eiropas lidostas 2020.gadā zaudējušas 1,72 miljardus pasažieru; kritums par –70,4%.

    Lidostā Rīga 2020. gadā apkalpots vien 2,01 miljons pasažieru – par 74,2% mazāk ceļotāju nekā gadu iepriekš, liecina operatīvie dati par lidostas darbības rezultātiem pagājušajā gadā. 

    Salīdzinot ar 2019. gadu, vairāk nekā uz pusi samazinājies arī lidostā Rīga apkalpoto lidojumu skaits. Pērn lidostā apkalpoti 35 592 lidojumi – par 59,1% mazāk nekā gadu iepriekš, tostarp regulāro pasažieru lidojumu skaits saruka par 68%. Savukārt gandrīz dubultojies kravu lidojumu skaits, bet biznesa aviācijas, tehnisko, militāro un cita veida lidojumu skaits pieaudzis pat par 82,6%.

    Pilnībā mainījies lielāko lidostu TOP5

    Pieci 2019. gada Eiropas lielākie gaisa satiksmes mezgli – Londonas Hītrovas lidosta, Parīzes Šarla de Golla lidosta, Amsterdamas Šipolas lidosta, kā arī Frankfurtes un Stambulas lidostas – 2020. gadā kopā ir zaudējušas 250 miljonus pasažieru.

    Vislielāko pasažieru skaita kritumu piedzīvojusi Frankfurte (-73.4%), kurai cieši seko Londonas Hītrova (-72.7%), Amsterdamas Šipola (-70.9%), Parīzes Šarla de Golla lidosta (-70.8%) un Stambula (-59.6%).

    Līdz 2020. gada 4. ceturkšņa beigām tikai Stambula saglabājusi vietu Eiropas lidostu TOP5, kļūstot par Eiropas noslogotāko lidostu.

    Tai seko Stambulas Sabiha Gocken lidosta un visas trīs Maskavas lidostas – Šeremetjeva, Domodedova un Vnukova.

    Kravu pārvadājumi gada beigās piedzīvo atgūšanos

    Kravu pārvadājumi Eiropas lidostās 2020. gadā samazinājās par –11,8%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kritumu piedzīvojot gan ES (-12,1%), gan ārpus ES lidostās (-9,9%). Kravu pārvadājumu atkopšanās paātrinājās no pagājušā gada septembra, decembrī sasniedzot nedaudz pozitīvu rezultātu (+ 0%).

    Starp desmit lielākajām Eiropas kravu lidostām pārvadājumu apjoms pieaudzis tikai Lježas (+23%), Leipcigas Halles (+12%), Luksemburgas (+6%) un Kolnas-Bonnas (+5%) lidostās.

    Lidojumi

    Lidojumu skaits Eiropas lidostu tīklā 2020.gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu sarucis par 58.6%. 

    “Ar tikai 728 miljoniem pasažieru 2020. gadā pret 2,4 miljardiem iepriekšējā gadā, pasažieru plūsma Eiropas lidostās ir sarukusi līdz 1995.gada līmenim. Neviena nozare nevar izturēt šādu triecienu bez atbalsta. Lai gan atsevišķas valstis ir sniegušas finansiālu atbalstu savām lidostām, tomēr visā Eiropā kopumā šim mērķim atvēlēti tikai 2,2 miljardi eiro. Tie ir vien 8% no ienākumiem, ko lidostas zaudēja pagājušā gadā," norāda ACI EUROPE ģenerāldirektors Olivjē Jankovecs.

    Ņemot vērā, ka pasažieru plūsma pēdējās nedēļās turpina samazināties un nav saskatāmas nekādas atkopšanās izredzes, ir jādara daudz vairāk. Palīdzība lidostām ir būtiska, lai atjaunotu savienojamību un efektīvi atbalstītu vietējās un reģionālās kopienas un tūrismu. Ir arī svarīgi nodrošināt lidostu spēju investēt nākotnē. Bez lielāka finansiāla atbalsta ieguldījumi lidostu dekarbonizācijā, digitalizācijā un SESAR* ieviešanā ir apdraudētas.”

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē