• Pasaules diktātu latviešu valodā šogad teicami uzrakstījuši 17 dalībnieki

    Sabiedrība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    2. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: M. Johnson, Flickr.com
    Izlabojot 2457 pārbaudei pieņemtos darbus, kļuvis zināms, ka VI pasaules diktātu latviešu valodā, kas 2020. gada 7. novembrī plkst. 12.15 Latvijā un pasaulē vienlaikus norisinājās tiešsaistē vietnē raksti.org, teicami uzrakstījuši 17 dalībnieki.

    No 17 teicami uzrakstītajiem darbiem četri bija bez kļūdām, bet 13 – ar vienu kļūdu. Šogad 16 labākie darbi rakstīti Latvijā (septiņi Rīgā, pa vienam Rencēnos, Līgatnē, Liepājā, Jelgavā, Valmierā, Ogrē, Bauskā, Mārupē un Pārgaujas novadā), bet viens – Luksemburgā. Jāatzīmē, ka vienus no labākajiem darbiem uzrakstījušas trīs skolnieces vecumā no 14 līdz 17 gadiem, kā arī divas sešdesmitgadnieces.

    Vidējais kļūdu skaits vienā diktātā ir 13 (četras ortogrāfijas un deviņas interpunkcijas). Maksimālais kļūdu skaits vienā darbā bija 139, savukārt daļa diktātu netika pieņemti pārbaudei, jo tie bija uzrakstīti tikai daļēji vai tajos trūka diakritisko zīmju.

    Jāatzīmē, ka šogad ir palielinājusies diktātu rakstošo vīriešu aktivitāte (17%), tomēr sievietes joprojām bijušas krietni čaklākas rakstītājas (83%).

    Jaunākajiem dalībniekiem, kuri diktātu rakstīja Baložos un Jūrmalā, ir tikai deviņi gadi, savukārt vecākajai dalībniecei, kura diktātu rakstīja Pelču pagastā, – 89 gadi.

    Teju nemainīgs ir dalībnieku vidējais vecums, proti, 36 gadi.

    Vairākums (96,7%) diktāta dalībnieku norādīja, ka viņu dzimtā valoda ir latviešu, 2,6% – krievu, pārējie 0,7% – lietuviešu, poļu, vācu un citu valodu. Ne visi diktāta dalībnieki vēlējās norādīt iegūto izglītības līmeni, taču 47 doktori, 829 maģistri un 698 bakalauri ir dalījušies ar organizatoriem šajā informācijā. Saskaņā ar iesniegtajiem datiem diktātu rakstījuši arī 393 vidējo izglītību un 392 pamatizglītību ieguvušie.

    Pērn diktātu rakstīja 2042 dalībnieki un teicami bija uzrakstīti 20 darbi - seši diktāti bez kļūdām un 14 – ar vienu kļūdu.

    Diktātu interesenti varēja rakstīt tiešsaistē vietnē raksti.org, skatoties tiešraidi no Gaismas pils vai klausoties Latvijas Radio 1 raidījumu Kultūras Rondo. Kopumā tika saņemti darbi no 34 pasaules valstīm.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē