• Par 2019.gada vārda titulu sacentīsies tādi vārdi kā stāvdrāzis, tīkšķis, domvedis un citi

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    23. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Par 2019.gada vārda titulu sacentīsies tādi vārdi kā stāvdrāzis, tīkšķis, domvedis un citi, aģentūru LETA informēja Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas pārstāve Ieva Kolmane.

    Viņa stāstīja, ka gada vārda kategorijā ir daudz jaunvārdu ieteikumu. Daļa ieteikti svešvārda tieša pārcēluma vietā, piemēram, skūteri ieteikts dēvēt par stāvdrāzi, jo tagad tas brauc ātrāk. Aizvien biežāk cilvēki iesaka lietot tīkšķis pazīstamā laika vietā – interneta vietnēs kā klikšķis, kas apzīmē patikšanu. Lietotni WhatsApp ieteikts saukt par vecpapu. Starp jaunvārdiem ir arī valstsgriba, bet influencera vietā ieteikts lietot domvedis.

    Gada nevārda kategorijā pieteikts deguna aizlikums, kaut iepriekš lietoti tādi vārdi kā deguns ir ciet vai aizkritis. Tāpat pie nevārdiem pieskaitāms ofiss, ko lieto biroja vai kantora vietā. Nevārda kategorijā pieteikts arī melnais ledus, kas lietots vārda atkala vietā. Šajā kategorijā iekļauts arī vārds «lauva», kuru attiecinot uz vīriešu dzimuma pārstāvjiem, grēko horoskopu sacerētāji, datīvā to lokot nevis lauvai, bet lauvam. No angļu valodas pārņemts ir challengeizaicinājums, taču ne vienmēr tulkojums ir atbilstošs, jo dažkārt tas ir vienkārši uzdevums, skaidro Kolmane.

    Savukārt spārnotie teicieni ir tādi, kas, atrāvušies no sākotnējā konteksta, aiztrauc tautā. 2019.gadā tautā aiztraucās gan pārprastais patiesais labums no vārdu savienojuma patiesais labuma guvējs, kur patiess ir domāts guvējs, nevis labums, gan trauksmes cēlēji vai cēlāji, kā arī apgalvojums katrai kļūdai ir vārds un uzvārds. Tepat arī iekļauts žurnālistu dežūrjautājums kādas sajūtas?.

    Kā norāda Kolmane, kategorija gada savārstījums joprojām ir pieprasīta.

    Par to dēvē dīvainākos vārdu virknējumus, kas nopietni domātā tekstā dzirdēts vai lasīts 2019.gadā, ieskaitot arī amizantas pārrakstīšanās vai pārteikšanās kļūdas. Starp iesūtījumiem var atrast tādus paraugus kā deputātu intimitātes atcelšana, Man nav Pandoras lādes, no kurienes es jums varu paņemt šo atalgojumu!, Likumsargi uz robežas notvēruši 33 kg hašiša, augsta atbilstības sajūta un publiskie sabiedrības elementi.

    Aptauja, kuru jau 17.gadu rīko Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību (LRS), ir noslēgusies. Šonedēļ ar materiālu, kas iesūtīts gada laikā kopš iepriekšējās akcijas noslēguma, strādā sabiedriskā kārtā piesaistīta žūrija.

    Uzvarētājus kategorijā gada vārds, nevārds, spārnotais teiciens un savārstījums paziņos Rīgas Latviešu biedrības nama Kluba zālē 27.janvārī plkst.11.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē