• Palīgā tievētājām — ķermeņa procedūras

    Skaistumkopšana
    Ance Zakse
    19. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Uzlabojoties vielmaiņas procesiem, organismam jāpalīdz atbrīvoties no visa liekā. Tāpēc ķermeņa procedūras ir pat obligāts nosacījums, ja vēlies zaudēt liekos kilogramus un vienlaikus uzlabot ādas stāvokli.

    Skaistumkopšanas salonos piedāvā plašu ķermeņa procedūru klāstu, taču izvēlēties piemērotāko nav nemaz tik vienkārši. Svarīgi izprast, ka ikvienai procedūrai un katram aparātam ir savs mērķis. Viena procedūra palīdzēs sašķelt taukus, cita veicinās limfas atteci, lai no organisma izvadītu sārņus. Tāpēc vislabāk nevis izvēlēties procedūras uz savu galvu, bet gan doties pie speciālista un veikt diagnostiku.

    Ja diagnostikā secināts, ka sievietei vērojams palielināts tauku daudzums, ieteicamas procedūras, kas iedarbojas uz zemādas taukaudiem. Ja ir zems muskuļaudu daudzums un saistaudu vājums, svarīgi izvēlēties metodi, kas tonizē muskuļus un uzlabo ādas elastību. Savukārt pēc rādītāja, kas nosaka ūdens daudzumu organismā, var noteikt, cik daudz šķidruma nepieciešams patērēt. Visefektīvāk ķermeņa problēmas var atrisināt, izvēloties individuāli piemērotu ārstēšanas plānu. Efektīvākam rezultātam iesaka kombinēt vairākas metodes. Piemēram, ja ir izteikts celulīts, tiek apvienotas lipolītiskas (taukus šķeļošas) un drenējošas (toksīnus izvadošas) procedūras.

    Jāsaprot, ka, paralēli procedūrām ēdot pīrādziņus, rezultāta nebūs.

    Lai cik efektīvas būtu tehnoloģijas, vērā ņemamam rezultātam nepieciešams aptuveni mēnesis. Jebkura procedūra iekustina ķermenī dabiskos procesus, un tā ir papildu slodze tavam organismam. Tāpēc centies ievērot veselīga dzīvesveida pamatprincipus: dzer daudz ūdens, izvairies no trekniem ēdieniem un nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm. Šāda kompleksa pieeja palīdzēs paātrināt rezultātu un nostiprināt iegūto efektu. Jāsaprot, ka, ēdot pīrādziņus paralēli procedūrām, rezultāta nebūs. Diemžēl dāmas to bieži vien negrib saprast.

    Speciālists nav brīnumdaris, un cerēt, ka aparāts kā uz burvju mājienu atrisinās visas problēmas, ir naivi. Bieži vien klientes, beidzot procedūru kursu, pazūd no speciālista redzesloka. Arī tas nav pareizi. Ja process ir sākts, nevajadzētu apstāties. Ja pēc procedūru kursa neko nedarīsi un atgriezīsies pie vecajiem ieradumiem, tā būs zemē nosviesta nauda.

    Ko pati vari darīt mājās

    • Izmasēt savas problēmzonas!

    Vispirms dušā veic pīlingu, tad ar dvieli pamatīgi noberzē problēmzonas. Izvēlies limfu drenējošu vai pretcelulīta līdzekli (derēs arī vienkārša masāžas eļļa) un pulksteņrādītāja virzienā ierīvē to ādā. Pēc tam ar pirkstu galiem maigi (nenodarot sev sāpes) izknaibi ādu, pavelkot to nedaudz uz augšu. Pēc tam saspied plaukstu dūrē un ar pirkstu kauliņiem izmīci problēmzonas. Pēc masāžas ādai jābūt viegli rozā krāsā – tas nozīmē, ka aktivizējusies asinsrite un sākušies vielmaiņas procesi.

    • Labu rezultātu sniedz pašmasāža ar medu

    Sasildi plaukstās nedaudz medus un uzklāj to uz problēmzonas. Iemasē medu ādā. Kad tas sāk kļūt lipīgs, pieliec iztaisnotu plaukstu pie ādas un strauji atrauj. Turpini tik ilgi, kamēr medus līp, tad pārej pie nākamās zonas. Medus atdod organismam savas vērtīgās vielas un vienlaikus izvada sārņus. Ja masāžas noslēgumā medus kļūst balts, tas nozīmē, ka esi ne tikai tonizējusi ādu, bet arī atbrīvojusies no toksīniem.

    Ļoti efektīvs veids, kā mājas apstākļos tonizēt ādu, ir to masēt ar speciālu masāžai paredzētu suku. Tās sarus samitrina vēsā ūdenī un vieglām apļveida kustībām izmasē ķermeņa ādu virzienā uz sirdi. Šī procedūra veicina limfas atteci un uzlabo asinsriti. Dažkārt sievietēm šķiet: jo ādu stiprāk berzīs, jo labāks būs rezultāts. Taču tā nav. Āda jāmasē vieglām kustībām – tā, lai tā kļūtu viegli sārta, bet netiktu traumēta.

    Pēc masāžas ieteicams noskaloties kontrastdušā (tā arī dara straujāku asinsriti) – vēlams veikt piecas pārejas no silta uz aukstu un nobeigt ar vēsu ūdeni, tad ādu ieziest ar krēmu vai eļļu, kas paredzēta ādas tonusa atjaunošanai. No dabiskajiem līdzekļiem īpaši iesakāma ir kviešu asnu vai avokado eļļa, kas satur E vitamīnu. Eļļu ziež uz mitras ādas, tad tā labāk iesūcas. Tā kā iepriekš veikta masāža, asinsrite ir uzlabojusies, asinsvadi – paplašinājušies, āda labāk spēj uzsūkt krēma vai eļļas vērtīgās vielas.

    • Iekšķīgi dzert preparātus, kas satur kolagēnu, E vitamīnu, naktssveces, arī zivju eļļu. Noturīgam rezultātam ar vienu mēnesi gan nepietiks, uztura bagātinātāji jālieto ilgāku laiku.
    • Mājas apstākļos piemērots līdzeklis ādas tonizēšanai ir baltais māls, kam pievieno citrona sulu vai ēterisko eļļu. Sākotnēji šo procedūru vajadzētu veikt piecas dienas pēc kārtas, vēlāk šo skaitu samazinot līdz divām reizēm nedēļā. Jāatceras, ka māls nedrīkst saskarties ar metālu, jo tas maina tā ķīmisko sastāvu. Tātad balto mālu liek māla bļodiņā un sajauc ar siltu ūdeni (maisīšanai izmanto koka karoti), līdz tas iegūst krēmveida konsistenci, piepilina citronu sulu (tai ir spēcīgs ādu savelkošs efekts), uzziež uz problēmzonām (ja ir vēlēšanās, balto mālu var klāt uz visa ķermeņa) un aptin ar pārtikas plēvi. Šādi mālus notur 40‒60 minūtes. Pēc tam nepieciešams noskaloties un uzklāt ādas tipam atbilstīgu krēmu vai eļļu. Izvēloties krēmu elasticitāti zaudējušai ādai, jāpievērš uzmanība tam, lai tā sastāvā būtu kolagēns un elastīns.
    • Ja nebūs nostiprināti muskuļi, nebūs arī stingras ādas. Tāpēc nenovērtējamas ir fiziskās aktivitātes. Ādas tonusa uzturēšanai īpaši laba ir peldēšana, ūdensaerobikas, vingrošana ar TRX saitēm – šīs aktivitātes darbina un nostiprina dziļos muskuļus.
    • Ļoti svarīgs ir sabalansēts uzturs: ikdienā daudz jāēd dārzeņi, jāuzņem gan šķiedrvielas, gan olbaltumvielas, gan taukvielas. Dienā jāizder pusotra, divi litri ūdens, jo ādas tonusa saglabāšanai svarīga ir ādas mitrināšana, turklāt daudz jādzer arī tādēļ, lai organisms spētu attīrīties.
    • Ādas tonusa zudumam nav ātru risinājumu, tāpēc jānodrošinās ar pacietību un nepārtraukti ar sevi jāstrādā. Lai efekts būtu vēl labāks, būtu jāveic arī salonos pieejamās procedūras.

    Tauku šķelšana ‒ liposāža un lipolīze

    Labāks veids ķermeņa apjoma samazināšanai ir koriģējošas manuālās masāžas, piemēram, liposāža, kas iedarbojas uz zemādas dziļākajiem tauku slāņiem. «Liposāža ir īpašs masāžas veids, kas vērsts tieši uz problēmzonām. Tā uzreiz iekustina limfas atteci un uzlabo asinsriti. Liposāžas laikā tiek šķelti tauki, no ķermeņa izvadīti toksīni un liekais šķidrums, tāpēc jau pēc pirmās masāžas var pazust pāris kilogramu,» skaidro sejas un ķermeņa estētikas speciāliste, kosmetoloģe Daiga Jansone.

     

    Liposāža ļauj iedarboties lokāli uz katru apstrādājamo ķermeņa daļu, kas nav iespējams, izmantojot aparātu. Šajā manuālajā procedūrā ar īpašu masāžas tehniku tiek burtiski izrullēti tauciņi problēmzonās.  Pati masāža nav relaksējoša. Tās laikā speciāliste izmanto dziļu ādas mīcīšanu, velšanu un spēcīgu pliķēšanu, tāpēc pirmajās reizēs tas patiešām sāp.

    Speciāliste skaidro: vietās, kur ir lielāks taukaudu sablīvējums, sāpes masāžas laikā ir jūtamākas. Vēlāk, situācijai uzlabojoties, tās mazinās.

    Šīs metodes galvenā iedarbības funkcija ir taukaudu apjoma samazināšana un limfas atteces uzlabošana. Kopumā procedūra ilgst aptuveni 30 minūtes, un pēc tās noteikti jādzer daudz ūdens, lai atbrīvotos no sārņiem un vielmaiņas gala produktiem. Masāžu ieteicams veikt divas reizes nedēļā aptuveni 10 reižu.

    Ja mērķis ir zaudēt svaru pēc iespējas ātrāk, procedūru kursam var pievienot arī lipolīzi. Tā ir mikrostrāvas terapija, lai sašķeltu taukaudus un vēl vairāk pastiprinātu limfas cirkulāciju, tādējādi paātrinot tievēšanas procesu. Procedūras laikā uz ādas uzlīmē elektrodiņus, pa kuriem tiek laista viegla maiņstrāvas plūsma, kas aktivizē jonu kustību šūnās. Šī ir efektīva procedūra apjoma samazināšanai un celulīta ārstēšanai, un ar strāvas impulsu iedarbību tauku šūnas tiek attīrītas un samazinātas pēc apkārtmēra. Šīs procedūras laikā ir jūtama viegla it kā skudriņu skraidīšana, taču tas nav sāpīgi.

    Liekā šķidruma izvadīšana ‒ limfodrenāža

    Pēc lipolīzes vai ja tevi uztrauc ne tikai konkrēta problēmzona, bet ķermeņa apkārtmērs kopumā, ieteicams kāds limfodrenāžas masāžas veids (ar aparātu vai rokām), lai sašķeltos taukus un sārņus izvadītu no organisma. Ja limfātiskā sistēma darbojas normāli, tā attīra organismu, izvadot lieko šķidrumu; ja ir traucēta, rodas pietūkums, maisiņi zem acīm un celulīts. Limfodrenāžas masāža aktivizē limfmezglus un paātrina limfas atteci.

    Manuālās limfodrenāžas masāžas laikā vispirms tiek iesildīti muskuļi, pēc tam speciālists strādā ar katru muskuļu grupu, atsevišķi stimulējot šķidruma atteci. Arī šajā procedūrā tiek izmantota virpināšana, pliķēšana un berzēšana ar viegliem uzspiedieniem uz problemātiskajām zonām, lai novērstu toksīnu nogulsnēšanos. Masāža palielina limfas kustības ātrumu un lieliski attīra organismu. Apjoms samazinās lielākoties zaudētā liekā šķidruma dēļ.

    Kas jāievēro, veicot liposāžas vai limfodrenāžas masāžu

    • Pirms masāžas ieteicams veikt attīrošu ķermeņa pīlingu – to var izdarīt gan salonā, gan mājās.
    • Dienā jāizdzer vismaz pāris litru ūdens, lai palīdzētu organismam ātrāk atbrīvoties no vielmaiņas gala produktiem.
    • Jāievēro sabalansēts uzturs – nelielas porcijas piecas reizes dienā.
    • Trenažieru zāle nav vēlama, labāk izvēlēties dažādas stiepšanās – kalanētiku, pilates, jogu.
    • Masāžu var veikt ik pārdienas, labākam rezultātam to ieteicams kombinēt ar ķermeņa ietīšanas procedūrām.

    Liposāžas un limfodrenāžas masāžu ieguvumi:

    • samazinās apkārtmērs un liekais svars,
    • mazinās tūska,
    • notiek vispārēja organisma attīrīšanās,
    • atjaunojas ādas tonuss,
    • uzlabojas sejas ādas izskats, pazūd maisiņi zem acīm, uzlabojas ādas krāsa,
    • jūtami uzlabojas pašsajūta, ir enerģijas pieplūdums,
    • tiek stiprināta imunitāte.

    Procedūras ādas tonusa atjaunošanai

    Sievietes, kas cenšas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, nereti sūdzas, ka āda zaudē tonusu. Vietās, kur agrāk bija apaļumi, nu āda karājas kā tāds tukšs maisiņš, kas bojā visu prieku par zaudētajiem kilogramiem. Ko darīt, lai āda savelkas un atgūst savu kādreizējo mundrumu? Patiesībā, jau sākot tievēt, svarīgi uzreiz veikt dažādus pasākumus ādas tonusa uzlabošanai, tad efekts būs daudz labāks, nekā gaidot, kad vairāki liekie kilogrami būs jau zuduši, bet āda – nokarājusies.

    Ādas tonizēšanai vari izmēģināt termobandāžas vai kriosaitēšanas efektu.

    Tās ir ietīšanas metodes, kurās izmanto ar aktīvām sastāvdaļām piesūcinātas saites. Termobandāža ir sildoša procedūra, kuras laikā, palielinot temperatūru problēmzonās, tiek stimulēta mikrocirkulācija. Šāda ietīšana palīdz ātrāk izvadīt vielmaiņas gala produktus, kas radušies liposāžas vai limfodrenāžas masāžas rezultātā. Savukārt krioietīšanā ķermeni aptin ar vēsā šķīdumā samērcētām speciālām elastīgām saitēm, kuru sastāvā esošās vielas atvēsina un tonizē ādu. Tas paaugstina audu apgādi ar skābekli, samazina tūsku, uzlabo ādas elastību un tonusu.

    Arī šī procedūra stimulē asinsriti, taču tā vairāk vērsta tieši uz ādas stāvokļa uzlabošanu un elastības paaugstināšanu.

    Ja tavu ikdienu pavada nervu spriedze un stress, ieteicamas arī ūdens procedūras, piemēram, zemūdens masāža. Ūdens pelde sasilda un atslābina ķermeni, bet zemūdens masāžas laikā ar ūdensstrūklu tiek izmasēts gandrīz viss ķermenis, iedarbojoties uz dziļākajiem audiem. Masāža veicina asiņu pieplūdumu ādai un muskuļiem, tā paātrina limfas plūsmu, audus apgādā ar skābekli. Šī metode ir laba arī celulīta ārstēšanai, svara samazināšanai un ādas tonusa uzlabošanai.

     

     

    Ja nav bail no spēcīgas ūdens strūklas un karstā, aukstā ūdens kontrastiem, vari izmēģināt Šarko vai skotu dušu.

     Šarko dušas procedūras laikā cilvēka ķermenis tiek masēts ar vienu vai divām spēcīgām dažādu temperatūru ūdens strūklām. Procedūras laikā atkarībā no vēlamā rezultāta tiek mainīts gan strūklas spiediens, gan ūdens temperatūra – tā pakāpeniski tiek samazināta. Pēc Šarko dušas jūtama ķermeņa muskulatūras tonusa uzlabošanās.
    Skotu dušas laikā uz ķermeni tiek raidītas kontrastējošas ūdensstrūklas – silta un auksta. Ūdens temperatūras maiņa vienas procedūras laikā notiek no četrām līdz sešām reizēm. Lielās temperatūras svārstības aktivizē termoregulācijas mehānismus un paātrina vielmaiņu, kā arī uzlabo ādas tonusu.

    Šīs metodes uzlabo pašsajūtu, sniedz enerģiju un manāmi uzlabo tonusu un elastību zaudējušas ādas ārējo izskatu.

    Kavitācija

    Pašlaik kavitāciju uzskata par efektīvu veidu lokālās aptaukošanās ārstēšanai bez ķirurģiskas iejaukšanās.

    Kas ir kavitācija? Tā ir procedūra, kuras laikā ar zemas frekvences ultraskaņas impulsu tiek šķelta taukšūnas membrāna. Pēc tam sašķeltie tauki nonāk starpšūnu telpā, no kurienes tiek izvadīti caur organisma limfātisko (90%) un asinsrites sistēmu (10%).

    Nejauc ultraskaņas procedūru ar kavitāciju. Pirmā vienkārši palīdz ievadīt dziļākos ādas slāņos kosmētiskos līdzekļus, bet kavitācija iedarbojas tieši uz tauku šūnām, tās sašķeļot. Pirms veic šo procedūru, obligāti noskaidro, ar kādu aparātu tā tiks veikta (ir saloni, kas parastas ultraskaņas procedūras sauc par kavitāciju). Efektīva kavitācijas aparāta ultraskaņas frekvence ir no 37 līdz 42 Mhz. Jo šis skaitlis augstāks, jo aparāta iedarbība mazāk efektīva.

    Kas jāievēro pēc kavitācijas

    • Lai palīdzētu sašķeltajiem taukiem izkļūt no organisma, jādzer daudz šķidruma – vismaz 2 litri dienā.
    • Jāievēro veselīgs uzturs, lai neradītu papildu slodzi organismam, kam jātiek galā ar kavitācijas rezultātu – sašķeltajām taukšūnām. Ieteicams ierobežot alkohola, kafijas, taukus un ogļhidrātus saturošas pārtikas lietošanu.
    • Mazkustīgs dzīvesveids kavē izvadīt sašķeltos taukus, tāpēc daudz jāstaigā, jāvingro un jāatceras par pozitīvām emocijām.

    Citas populāras metodes svara samazināšanai

    • RF liftings jeb radiofrekvence.  Ar dziļu sildīšanu iedarbojas uz audiem, izraisot asinsvadu paplašināšanos, līdz ar to audos vairāk piekļūst barības vielas un aizplūst sārņi. Latvijā nupat parādījusies jaunākās paaudzes tehnoloģija ELOS eTwo, kas apvieno radiofrekvences enerģiju ar infrasarkano gaismu, tas ļauj vēl ātrāk un efektīvāk uzlabot ādas struktūru un stāvokli.
    • Biostimulācija. Mainīga garuma un intensitātes elektriskās strāvas viļņu iedarbība uz audiem, kas ierosina dabiskus fizioloģiskos procesus saistaudos, taukaudos, muskuļos un ādā. Uzlabo ādas un muskuļu stāvokli. Piemērota ķermeņa formu uzlabošanai un ādas elastības paaugstināšanai.
    • Miostimulācija. Līdzīgs princips kā biostimulācijai, taču intensitātes viļņi nemainās un ir vienmērīgi. Metode vērsta uz muskuļu tonusa paaugstināšanu.
    • LPG lipomasāža – paredzēta šūnu stimulācijai ar īpašu Roll tehnoloģiju. Var izmantot visām ķermeņa problēmām, kur izveidojušies tauku uzkrājumi. Palīdz likvidēt celulītu, uzlabo ādas elastību.

    Aparātmetodes nav ieteicamas:

    • ja ir sirds un asinsvadu slimības,
    • grūtniecība,
    • epilepsija,
    • tromboflebīts,
    • onkoloģiskas slimības,
    • mioma, cistas displāzija.

    Ieteicamās diagnostikas metodes.

    • Anamnēze – jautājumi un atbildes, kas saistīti ar klienta veselības stāvokli.
    • Antropometriskie mērījumi – svars, augums, apkārtmēri, ķermeņa masas indeksa un ķermeņa uzbūves tipa noteikšana.
    • Kalipera mērījumi un bioelektriskās metodes – izvērtē taukaudu un liesās masas (muskuļaudu un kaulaudu) daudzumu organismā.
    • Termogrāfija – izmanto termogrāfijas plēves, kas pēc konkrētās zonas temperatūras nosaka audu apasiņošanas kvalitāti un palīdz diagnosticēt celulītu un tā pakāpi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē