• Palīgā — pilnīgi sausa sejas āda!

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    20. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pat labi kopta sejas āda mēdz kļūt sausāka un kaprīzāka. Dažkārt gadās, ka tā kļuvusi pavisam sausa, ir apsārtusi, jutīga, lobās un niez, ir velkoša sajūta. Ja tava sejas āda ir kļuvusi sausāka un lobās, tas ir signāls, ka tai nepieciešama īpaša kopšana. Svarīgi ir ādu attīrīt, dziļi mitrināt un tad pabarot.

    Galvenais ādas sausuma un lobīšanās iemesls ir pastiprināta mitruma iztvaikošana no ādas virsmas. Tam iemesli var būt dažnedažādi: krasās gaisa temperatūras svārstības (silti telpās, auksti ārā), izteikti sauss gaiss (nevēdinātas telpas, īpaši tādas, kur daudz datoru!), taukos šķīstošo K, E, D, A vitamīnu trūkums organismā un citi. Tas viss pasliktina ādā asinsriti, kuras uzdevums ir piegādāt sejas ādai nepieciešamās barības vielas.

    Šādas diētas apstākļos āda drīz vien kļūst aizvien vārgāka un, ja to kārtīgi nesakopj, lāgā nespēj veikt savas ikdienas funkcijas – uzturēt zemādā mitrumu un piesaistīt to arī no ārpuses, aizsargāties no vēja, sala, telpu sausā gaisa un citiem nelabvēlīgiem apstākļiem. Tāpēc sejas kopšanai ir tik svarīgi lietot ne tikai mitrinošus, bet arī barojošus līdzekļus, jo tie satur lipīdus un vaskus, kas palīdz aizsargāt ādas virsmu no vides ietekmes un ir kā barjera, neļaujot mitrumam iztvaikot no ādas.

    Sejas ādai nepieciešama maiga kopšana

    Neatkarīgi no tā, vai sejas āda ir sausa vai taukaina, ja tā lobās, niez un/vai ir jutīga, galvenais, kas tai ir vajadzīgs, – maiga kopšana. Un, protams, jāievēro arī daži vienkārši noteikumi – ja plānots doties aukstumā, vismaz stundu pirms iziešanas seju nedrīkst mazgāt ar ūdeni, pirms iešanas ārā nedrīkst arī lietot krēmus, gelus, serumus, kuru sastāvā ir daudz ūdens. Aukstajā vējā un/vai salā mitrums iztvaikos, atvēsinot ādu, un padarīs to vēl sausāku un jutīgāku.

    Neattauko par daudz!

    Nepareiza ādas attīrīšana ir biežākā kļūda. Agresīvi attīrošie līdzekļi par daudz attauko ādu, grauj tās aizsargkārtiņu, tāpēc rodas problēmas. Lai uzturētu sejas ādas veselīgu, attīri to ar maigiem, ādu saudzējošiem līdzekļiem. Labākā izvēle būs micelārais ūdens vai putas, kas paredzētas jutīgas ādas kopšanai, maigs attīrošais pieniņš vai losjons. Notīrot seju ar micelāro ūdeni, nav nepieciešams to mazgāt vēl ar ūdeni, bet, ja lietots pieniņš vai losjons, tad gan ieteicams seju notīrīt ar toniku un noskalot ar ūdeni vai uzpūst sejai termālo ūdeni.

    Svarīgi! Ja āda ir jutīga, maigu augļskābju vai enzīmu pīlingu vajadzētu veikt reizi divās trijās nedēļās, bet, ja sejas āda ir ļoti sausa, labāk no pīlinga atteikties vispār. Ādai, kas lobās, reizi nedēļā ļoti vērtīga būs sejas maska ar mitrinošu, barojošu un atjaunojošu iedarbību. 

    Biezāku krēmu dienā

    Ziemā dienas krēmam jābūt barojošākam nekā vasarā, bet tas nenozīmē, ka jāizvēlas trekns vai ķepīgs krēms. Labi der vieglas tekstūras krēmi fluīdi, kas vienlaikus mitrina un arī baro, pasargājot ādu no aukstuma un nepatīkamajiem laikapstākļiem (lietus, vēja). Variants – lieto mitrinošo krēmu un aizsardzībai pēc 10–15 minūtēm papildus uzklāj barojošo krēmu.

    Barojošais krēms lēnāk iesūcas ādā, radot tādu kā aizsargkārtiņu, tāpēc ir svarīgi to uzklāt 20–30 minūtes pirms iešanas ārā, lai krēms pagūtu iedarboties un nodrošinātu aizsardzību.

    Ja vēlies ikdienā lietot dekoratīvo kosmētiku, izmanto BB un CC krēmus. Tie izlīdzinās ādas tekstūru, un to sastāvā ir vielas, kas palīdzēs ādu mitrināt un novērst ādas lobīšanos.

    Mitrinoša kūre vakarā

    Ādu, kas lobās, nepieciešams dziļi mitrināt, bez tā iztikt nevar – ja ādas virsējā daļā mitruma līmenis samazinās un papildu mitrināšana nenotiek, epiderma nepieciešamo mitrumu iegūst no ādas vidēji dziļā slāņa, tādējādi vēl vairāk pasliktinot vispārējo ādas stāvokli. To vajadzētu darīt vakarā. Divas stundas pirms gulētiešanas iezied seju ar mitrinošu nakts krēmu vai atjaunojošu krēmu, kas satur peptīdus, pantenolu vai hialuronskābi. Šie krēmi ātri iesūcas ādā un ļauj tai brīvi elpot.

    Ja nekas nelīdz

    Sejas ādas lobīšanos var izraisīt arī dažādas ādas slimības: seborejas dermatīts, atopisks dermatīts, psoriāze vai alerģija. Parasti šīs slimības sākas pakāpeniski. Ja parastie ādu mitrinošie kosmētiskie līdzekļi nepalīdz un simptomi (ādas lobīšanās, nieze, dažreiz arī ādas apsārtums) kļūst aizvien izteiktāki, ieteicams doties pie dermatologa.

    Kā vēl palīdzēt sausai ādai

    • Biežāk vēdini telpas, mitrini gaisu, lai tas nežāvē tavu ādu.
    • Regulāri dodies pastaigās – svaigā gaisā pavadi vismaz pusstundu dienā, tas veicinās mitruma piesaisti ādai no ārpuses. 
    • Veic analīzes, lai pārbaudītu vitamīnu līdzsvaru organismā. Ja ir par maz D, K, E, A vitamīna, tie jāuzņem papildus.
    • Neaizmirsti pietiekami bieži padzerties.
    • Lieto skaistuma vitamīnus, kas paredzēti ādas veselībai.
    • Gan ādas stāvokļa uzlabošanai, gan profilaksei ļoti noderīga ir naktssveces eļļa, jo tai piemīt fitoestrogēnas īpašības – ­ ne velti naktssveces eļļu dēvē par sieviešu skaistuma eļļu. Tā palīdz ādai kļūt skaistākai, aizkavējot gan novecošanas pazīmes (sausumu, nevēlamu pigmentāciju, sīkās krunciņas), gan nepatīkamas ādas izmaiņas, ko izraisa dažādi ārēji un iekšējie nelabvēlīgi faktori.

    Pašas gatavotas sejas maskas apsārtušai, iekaisušai ādai, kas lobās

    • Auzu pārslu miltus izšķīdini siltā pienā un maisi, līdz iegūta bieza krējuma konsistence, tad pievieno drusciņu šķidra medus un uzklāj uz sejas. Pēc 20 minūtēm noskalo ādu ar siltu ūdeni un uzklāj mitrinošu krēmu.
    • No 1 svaiga kartupeļa un 1 bietes (kartupeļa lielumā) izspied sulu, sajauc kopā un maisot ber klāt kviešu miltus, līdz iegūsti bieza krējuma konsistences masu. To biezā kārtā uztriep uz sejas un pārklāj ar salveti, kas samitrināta biešu sulā. Masku turi 20 minūtes, tad seju nomazgā ar vēsu pienu, kas uz pusēm atšķaidīts ar ūdeni.
    • Alvejas lapas nomazgā ar verdošu ūdeni, nosusini un turi 10 dienas tumšā, vēsā vietā, tad sagriez un izspied no alvejas lapām sulu. Ar to mitrini ādu vairākas reizes dienā.
    • Kartupeli nomizo un sarīvē uz smalkas rīves. Pievieno griķu medu (tējkaroti uz pusglāzi rīvētu kartupeļu), visu kārtīgi izmaisi. Iegūto maisījumu biezā slānī uzklāj uz ādas. Turi apmēram 20 minūtes, pēc tam masku noņem un ādu nomazgā ar siltu ūdeni, nosusini mīkstā dvielītī un palutini ar krēmu. 
    • 2 žāvētas plūmes pārlej ar pusglāzi verdoša ūdens un atstāj, kamēr žāvētās plūmes gandrīz izšķīdušas. Tad tās saberz, pievieno pusglāzi auzu miltu un medu, līdz izveidojas pastai līdzīga konsistence. Uzklāj uz sejas ādas un pēc 20 minūtēm noskalo ar remdenu ūdeni.
    • Pelašķu ziedus smalki saberz, pievieno nedaudz krīta, olas dzeltenumu vai saldo krējumu. Masku uzklāj uz 12–15 minūtēm, notīri ar ūdenī samitrinātu vates plāksnīti un pēc tam ādai uzklāj mitrinošu krēmu.
    • 3 tējkarotēm krējuma pievieno 1 tējkaroti sasmalcinātu kumelīšu ziedu un kārtīgi samaisi. Uzklāj uz attīrītas sejas ādas un pēc 20 minūtēm nomazgā ar siltu ūdeni.
    • Sajauc 2 aprikožu mīkstumus ar 2 ēdamkarotēm rūgušpiena. Uzklāj uz sejas ādas un pēc 15–20 minūtēm nomazgā remdenā ūdenī.
    • Zaļajā tējā samitrinātu marles salveti uzklāj uz sejas uz 12–15 minūtēm. Pēc tam noskalo seju ar vēsu ūdeni un uzklāj krēmu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē