• Padomi mūsdienīgas telts iegādei

    Daba un dzīvnieki
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    28. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Šovasar droši vien daudziem iecerēts doties nelielos ceļojumos, lai krustu šķērsu izpētītu mūsu dzimteni un varbūt arī tuvākās kaimiņvalstis, tāpēc tiek plānots iegādāties labu, izturīgu telti, kur vietas pietiktu gan mammai un tētim, gan bērniem. Kā neapmulst plašajā telšu piedāvājumā un izvēlēties īsto?

    Pieprasījums pēc kvalitatīvām teltīm ir pieaudzis – kā ziņo veikalu pārstāvji, telšu plaukti jau tagad, pašā vasaras sākumā, esot krietni patukšoti, jo pie savas telts tagad vēlas tikt arī tie, kuriem agrāk izbraucieni ar nakšņošanu teltīs nešķita interesanti.

    Tātad – nolemts, ka ģimenei ir vajadzīga telts. Ar ko sākt? Vispirms jāatbild pašiem sev uz vairākiem jautājumiem: cik cilvēku nakšņos teltī; cik naktis iecerēts tajā pavadīt; vai telts tiks pārvadāta mašīnas bagāžniekā vai būs jānes visu ceļu uz muguras; vai vajadzīgs arī priekšnams; vai piemērotāka ir kempinga vai pārgājienu telts; vai pietiks ar telti, kurā var tikai sēdēt un gulēt, vai tomēr labāk, lai tajā varētu piecelties pilnā augumā; vai nozīme ir arī telts ārējam izskatam? Kad būs atbildēts uz šiem jautājumiem, varēsi ātrāk un precīzāk atrast meklēto.

    1. IETILPĪBA. Nopērkamas dažādu lielumu teltis – sākot no vienam gulētājam paredzētām līdz sešvietīgām. Vienota standarta telšu izmēriem nav, tie dažādiem ražotājiem ir atšķirīgi – ir trīsvietīgas teltis, kur mierīgi var sagulēt četri cilvēki, un otrādi – lai gan norādīts, ka telts domāta četriem cilvēkiem, var izrādīties, ka četratā tur ir šauri un neērti. Var arī būt tā, ka teltī gan pietiek vietas pašiem, bet tās pietrūkst mugursomām, zābakiem un citām mantām. Dažkārt ražotājs to ir paredzējis, norādot, ka telts izmērs ir, piemēram, 4+, un tas nozīmē, ka ir papildu vieta mantām vai vēl vienam izmērā mazākam gulētājam. Ja esat piecu cilvēku ģimene, iespējams, prātīgāk būtu apsvērt iespēju pirkt nevis piecvietīgu telti, bet divas mazākas teltis, jo tik liela telts var būt pārāk smaga nešanai uz muguras, turklāt bieži ir arī dārgāka nekā divas atsevišķas.
    2. SVARS. Ražotāji gan parasti nenorāda, ka šī ir kempinga telts, bet šī pārgājieniem domāta, taču par to liecina svars – kempinga teltis vienmēr ir lielākas un smagākas, jo lielākoties tās paredzētas ņemšanai līdzi mašīnās. Savukārt pārgājiena teltis ir kompaktākas un vieglākas – jau pēc desmit kilometru gājiena cilvēks sāk just katru nesamā gramu, tāpēc ir liela nozīme, vai telts sver 2 vai 3 kilogramus. Pārgājienos ejot, tiek rēķināts vidēji 1–1,5 kg telts svara uz vienu cilvēku. Tātad divvietīga telts svērs kādus 2,8 kg vai vairāk, bet četrvietīga ģimenes telts 4–6 kg. Jārēķinās, ka kvalitatīvas un vieglas teltis ir stipri dārgākas par standarta svara teltīm. Savukārt, ja ir vēlme pēc kempinga telts sešiem cilvēkiem, kas ir tik liela, ka tajā var dejot un priekšnamā izvietot kempinga mēbeles, – tā svērs jau 10 un vairāk kilogramu un vispār nav domāta nēsāšanai apkārt.
    3. MITRUMIZTURĪBA. Viens no telti raksturojošiem rādītājiem ir skaitlis milimetros, kas norāda telts mitrumizturības līmeni. Jo skaitlis lielāks, jo lielākas cerības, lietum līstot, palikt sausumā. Latvijas apstākļiem pilnīgi pietiks, ja virskārtas mitrumizturība ir 1500 mm, bet tiešām labai teltij tā būs 3000–4500 mm. Telts grīda ir veidota no vēl daudz izturīgāka materiāla, un tās mitrumizturība parasti ir vismaz 3000– 5000 mm. Kvalitatīvām teltīm virskārta papildus ir apstrādāta ar ūdeni atgrūdošu pārklājumu. Lai spēcīga lietus laikā paliktu sausumā, raugi, lai teltij ir līmētas šuves. Ja to nav, pat ja auduma mitrumizturība ir pietiekama, teltī ūdens iekļūs caur šuvēm.
    4. SLĀŅI. Ir vienslāņa un divslāņu teltis. Divslāņu telts būs drošāka izvēle, jo tai paredzētas īpašas ventilācijas atveres un tādā teltī labāk apmainās gaiss – kondensāts notecēs pa ārējo telti, atstājot iekšējo telti un tavu guļammaisu sausu. Divslāņu telti uzsliet nav sarežģītāk – kad telts gatava, ārējais slānis tai vienkārši jāpārklāj. Ārējais slānis arī bieži vien ir tas, kas telts ieejas priekšā veido priekšnamiņa jumtu. Svarīgi izvērtēt telts konstrukciju un pārliecināties, ka telts iekšējais un ārējais slānis nesaskaras. 

      UZMANIES!

      Nekvalitatīvai neilona teltij mitrumizturības skaitlis būs vien 300–500 mm vai arī vispār nebūs norādīts. Tādu telti gan labāk nepirkt, lai arī nelielā cena šķiet vilinoša.

    5. UZSLIEŠANA. Telts sastāvdaļas: auduma daļa, cauri karkasam izveramie un zemē iespraužamie mietiņi. Vieglāk un ātrāk uzslienamas parasti ir kupola tipa teltis. Tām ir arī augstāki griesti, kas padara dzīvošanu ērtāku. Tuneļa formas teltis ir izturīgākas pret vēju, bet tās ir kārtīgi jānostiepj, jānostiprina ar mietiņiem, tāpēc uzsliešana aizņem vairāk laika. Vidēji ģimenes telts uzsliešana prasīs 10–15 minūtes. Ražotāji parasti ir parūpējušies par vienkāršu un skaidru instrukciju, kas visbiežāk jau ir iešūta telts somā, tāpēc nekur nevar pazust. Kad vienreiz telts būs uzslieta, māka būs rokā.
    6. BONUSI. Ražotāji nemitīgi ievieš arvien jaunus uzlabojumus, lai telti padarītu vēl ērtāku. Labai teltij parasti ir:
    • kvalitatīvi rāvējslēdzēji, kas neķeras un darbojas klusi;
    • kabatiņas iekšpusē, kur novietot sīkas, bet svarīgas mantas, piemēram, telefonu;
    • āķīši griestos, kur piekarināt lukturīti;
    • ārējā slāņa pārklājums pret UV starojumu;
    • telts apstrādāta ar ugunsdrošu materiālu, lai tai nekaitētu ugunskura dzirksteles;
    • kvalitatīvs pretodu tīkls.

    Kas tās tādas – blackout teltis?

    Tās ir lielākoties atpūtai kempingos domātas teltis, kas veidotas no īpaša materiāla. Guļot parastā teltī, no rīta nereti sanāk pamosties bezgaisā, ar dullu galvu un sajūtu, ka saule gluži vai izcepinājusi. Blackout teltīm gaisma cauri netiek – tās vienmēr ir aptumšotas, un tādā teltī ir patīkami vēss arī viskarstākajos rītos. Blackout teltis nopērkamas dažādos izmēros, arī tādas, kas jau atgādina nelielu dzīvokli – ar vairākām guļamistabām, ieejām un priekšnamu.

    Cik maksā!

    Četrvietīga budžeta klases telts maksā vidēji 90–190 eiro, bet tāda paša izmēra smalkāka telts – ap 500 eiro.

    Varbūt labāk īrēt?

    Ja plānots tikai viens vai divi nelieli braucieni, iespējams, izdevīgāk telti īrēt, nevis pirkt. Telts īrēšana maksā vidēji 8–12 eiro dienā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē