• Novembrī notiks ikgadējais pasaules diktāts latviešu valodā

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    7. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Nenad Stojkovic
    Sestdien, 7.novembrī, plkst.12.15 vienlaikus Latvijā un citviet pasaulē jau sesto reizi norisināsies pasaules diktāts latviešu valodā.

    Tekstu īpaši šim nolūkam radījis dzejnieks, publicists un tulkotājs Ilmārs Šlāpins, un to Rīgā, Gaismas pilī, diktēs aktrise un runas pedagoģe Zane Daudziņa, aģentūrai LETA atklāja nodibinājuma Pasaules valoda valdes loceklis Raimonds Grants.

    Diktātu klātienē varēs rakstīt kādā no 11 pilsētām Latvijā – Bauskā, Cēsīs, Jelgavā, Jēkabpilī, Kuldīgā, Liepājā, Rīgā, Rēzeknē, Smiltenē, Valmierā, Ventspilī. Tam interesentiem no 19. oktobra jāpiesakas vietnes raksti.org sadaļā Pieteikties, bet rakstīt diktātu tiešsaistē varēs bez iepriekšējas reģistrācijas.

    Šogad, tāpat kā pērn, diktāts tiks translēts arī tiešajā ēterā Latvijas Radio raidījumā Kultūras Rondo, kur interesenti varēs pierakstīt diktātu, klausoties radio, lai vēlāk salīdzinātu savu veikumu ar oriģināltekstu. Tāpat otro gadu pēc kārtas diktātam ir pievienojusies Latvijas Neredzīgo bibliotēka, lai sniegtu iespēju neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem izmēģināt savas spējas diktāta rakstīšanā, informēja Grants.

    Atzīmes netiks liktas, diktātu varēs rakstīt gan norādot savu vārdu, gan anonīmi, jo iniciatīvas mērķis ir sniegt iespēju ikvienam novērtēt zināšanas latviešu valodas pareizrakstībā. Interesenti, kuri diktātu būs rakstījuši klātienē, ar sava darba kļūdu labojumu varēs iepazīties attiecīgajās norises vietās, savukārt tie, kuri uzdevumu būs pildījuši tiešsaistē, kļūdu labojumu varēs apskatīt savā e-pastā aptuveni mēnesi pēc pasākuma norises.

    Diktāta atbilstību latviešu valodas normām pārbaudīs un apstiprinās Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Andra Kalnača.

    Paredzēts, ka labāko rezultātu ieguvēji arī šogad tiks apbalvoti ar grāmatām no uzņēmuma Jāņa Rozes grāmatnīca.

    Grants klāstīja, ka ar katru gadu pieaudzis diktāta kārtotāju skaits, jo 2019.gadā pasaules diktātu latviešu valodā klātienē un tiešsaistē visā pasaulē rakstīja 2042 dalībnieki, 2018.gadā – 1648 dalībnieki, 2017.gadā – 935 dalībnieki, 2016.gadā – 789 dalībnieki, bet 2015.gadā – 920 dalībnieki.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē