• No mākslas nevajag baidīties! Mākslinieces padomi sienas apgleznošanai

    Māja
    Ilze Šķietniece
    7. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai vienmuļi pelēkas vai baltas istabas sienas atsvaidzinātu un padarītu interesantākas, vajag tikai krāsu kārbu, otas un drosmi, saka māksliniece Agnese Rudzīte. Turklāt – tā ir lieliska nodarbošanās, lai radoši pavadītu laiku mājas arestā, pašizolācijā vai karantīnā.

    Galvenais – nebaidīties

    Kad Agnese pirms gadiem 15 sāka eksperimentus savās mājās, secināja – gleznot uz sienām ir pavisam citādi nekā zīmēt uz lapas vai audekla. Likās, ka tas nav domāts viņai. Atbildības līmenis ir daudz lielāks. Ja uz lapas zīmējums nesanāk kā plānots, to var vienkārši izmest. Ar darbu uz sienas tas nav tik vienkārši. Taču tagad Agnese izpilda arī pasūtījumus, piemēram, Liepājas pusē, Nīcas bibliotēkā un mūzikas skolā.

    «No mākslas nevajag baidīties! Nevajag klausīties, ja kāds saka – nesanāks,» iedrošina māksliniece. «Krāsas kārba maksā četrus vai piecus eiro, pigments – divus, otiņas var nopirkt par centiem. Ja kas nesanāks, pārkrāsosi un uztaisīsi no jauna! Protams, tā nebūs Mikelandželo Siksta kapela, bet tas būs tavs!»

    Uzskicē kompozīciju

    Izvēlētais zīmējums var būt jebkurā stilā. Nav svarīgas modes tendences, bet paša iekšējās izjūtas. Vienam patīk naivisms, citam kičs. Būtiski, lai sienas gleznojums netraucētu un motīvs atbilstu telpas funkcijai. Guļamistabas zīmējumā nevajadzētu attēlot draudīgu tīģeri, kas uztrauc, bet drīzāk nomierinošas dabas ainavas. Tāpat uz sienas labi izskatīsies vārdi, citāti, rāmīši, dzīvnieku silueti.

    Zīmējumiem nav jābūt perfektiem, jo arī daba nav perfekta. «Kas tādā gludā ābolā ir interesants?» Agnese rosina aizdomāties. «Mums taču mūsu omīte ar visām savām grumbiņām ir vismīļākā pasaulē, nevis kaut kāda silikona bārbija. Kad skaties uz cilvēku ar sastrādātām rokām vai grumbainu seju – tur vesela dzīve ir ierakstīta!»

    Kad esi izvēlējies attēlu vai ideju, uzskicē to uz lapas. Tālāk plānošanas procesā pievērs uzmanību zīmējuma izvietojumam uz sienas. Padomā, kas atradīsies līdzās – logu, durvju ailas, žalūzijas, istabaugi, mēbeles – un kas to neaizēnos. Ja pieejams projektors, projicē bildi uz sienas! Tas palīdzēs ieraudzīt kopskatu. Tomēr nesatraucies – arī pēc darba pabeigšanas būs iespējams veikt korekcijas, ja secināsi, ka iekārtojot vide izskatās citādi, nekā iztēlojies. 

    Plānojot kompozīciju, rēķinies ar savām fiziskajām spējām. Ja zīmējums būs liels, nāksies kāpaļāt pa krēsliem augšā un lejā, sāpēs rokas, pleci, galva, muskuļi. Varbūt labāk kompozīciju veidot acu augstumā, lai var strādāt stāvus vai sēdus.

    Novērtē virsmu

    Pirms ķeries pie sienas apgleznošanas, novērtē darba virsmas materiālu, raupjumu, krāsu, toni. Mūsdienās tās visbiežāk noklātas ar krāsojamām tapetēm ar grubuļainu rakstu vai arī nošpaktelētu un nokrāsotu cementa apmetumu. Nevajag satraukties, ja siena nav ideāli gluda. Tas nozīmē tikai to, ka vajadzēs apbruņoties ar pacietību un būt akurātākam. Pretējā gadījumā grubulis liks mainīt virzienu un sanāks viens krāsas kleksis uz sienas.

    «Mēs ar vīru veidojām sienu gleznojumus Liepājas redānā. Tā, pirmkārt, ir sena būve, otrkārt, tai ir mitri mūri, treškārt, atrodas zem zemes. Pirmais zīmējums mums naktī aizplūda, jo mūris rasoja,» Agnese piebilst, ka svarīgi ir novērtēt apstākļus un vidi.

    Iezīmē kontūras

    Ja fons ir gaišs, attēla kontūras uz sienas ieteicams vilkt ar 2H, HB, 2B cietības grafisko zīmuli. Uz tumša fona izmanto baltu marķieri uz ūdens bāzes. Trenēties skici pārnest uz sienas var ar tādiem vingrinājumiem kā bērniem krāsojamās grāmatās – pārzīmējot mazu attēlu uz lielāku pa kvadrātiņiem.

    Kļūdas ar dzēšgumiju gan labāk nemēģināt izlabot – tās pārvērtīsies par traipu. Ja uztraucies par neprecizitātēm, atliec attēla robežas ar punktiņiem vai izveido kontūras no avīzēm un pielīmē pie sienas ar līmlenti, vai ņem talkā to pašu projektoru. Tie, kuri baidās no šķībām līnijām, var izmantot lineālu.

    Ja tomēr nevēlies zīmēt pašrocīgi, vari izmantot būvniecības preču veikalos nopērkamos trafaretus vai pats tādu izgatavot. Formu veido uz kartona loksnes un izgriez, izmantojot kancelejas nazi. Zīmējumus uz sienas var radīt arī ar sūklīti, tomēr tas būs ļoti piņķerīgs process, jo jārūpējas, lai nekas nenopil un nenotek.

    Darbs prasīs vairākas dienas

    Kad priekšdarbi veikti, vari doties uz būvniecības preču vai krāsu veikalu, kur meklējama pamatkrāsa uz ūdens bāzes. Tā var būt matēta, pusmatēta, glancēta. Matēta krāsa dos zīdainu efektu. Tādu labāk izvēlēties, ja fons ir glancēts. Rezultāts diez vai veidosies gaumīgs, ja visa siena būs spīdīga. «Es parasti pērku litru baltās krāsas un, lai iegūtu vēlamo toni, jaucu klāt pigmentus, kas atrodami to pašu veikalu plauktos,» pieredzē dalās Agnese.

    Jaukšanai var izmantot nelielus plastmasas trauciņus. Pigments ar laiku gan nosēžas un var veidot atšķirīgus toņus, tomēr noteiktās situācijās tas pat būs efekts, nevis defekts. Krāsa uz ūdens bāzes neizdala aromātu, tāpēc nav jābaidās darbu pa nakti atstāt puspabeigtu. Līdz rezultātam atkarībā no katra spējām, tempa un zīmējuma apjoma var nonākt vairāku dienu laikā.

    Izvēloties otas, kancelejas preču nodaļā vai veikalā meklē sarenes, kādas bērni skolā izmanto, strādājot ar guašas krāsām. Akvareļiem paredzētās locīsies, sevišķi, ja siena klāta ar apmetumu vai graudainajām tapetēm. Detaļu izstrādei izvēlies ceturtā izmēra vai mazāku sareni, pielīdzini ar šķērēm. Lielākiem laukumiem izmanto lielākas otas.

    Darbu radošā procesa laikā der palaikam nobildēt ar telefonu, lai labāk varētu redzēt kompozīciju un nepieciešamību to pielabot. Ar aci tas tik labi neizdodas.

    Gatavam zīmējumam īpaša kopšana un tīrīšana nav nepieciešama. Teorētiski to var darīt, tāpat kā gadījumos, ja telpās ir mazgājamās tapetes vai sienas krāsotas. Mākslinieces pieredze gan rāda, ka, šādi rīkojoties, nekas labs nesanāk, drīzāk situācija pasliktinās, jo traips veidojas vēl lielāks vai tiek izberzts caurums. Ja ļoti vēlas, zīmējumu var dažkārt pārslaucīt ar lupatiņu.

    Un vēl jārēķinās, ka tad, ja siena atrodas saulainajā pusē, mākslas darba krāsa ar laiku izbalēs. Kad tas šķitīs savu laiku nokalpojis, labāk to likvidēt aizkrāsojot.

    Padomi

    • Gleznojumus var veidot ne tikai uz sienām, bet arī grīdas un griestiem. Tas gan būs daudz grūtāk.
    • Lai radītu idejas, dodies dabā un pēti to! Padomus meklē, rezultātus aplūko tādās interneta vietnēs kā Pinterest un Instagram.
    • Iesācējam labāk izvēlēties vienkāršāku zīmējumu, piemēram, dzīvnieka siluetu, kurā nevajag precīzi attēlot smalkas detaļas un krāsu toņu pārejas.
    • Laikā, kad apkārt notiek satraucošas lietas, labāk izvēlies nomierinošus toņus, nevis sarkanu, zilu vai oranžu, kas ilgtermiņā būs pārāk intensīvi. Pelēkā un brūnā krāsa vēsturiski ir nemīlētas, bet uz tām viss pārējais labi izceļas.
    • Lai arī krāsa uz ūdens bāzes veido tādu kā plēvīti, kas teorētiski ļauj sienu mazgāt, labāk to nedarīt. Pieredze rāda, ka netīrums ieēdas porās un, mēģinot to notīrīt, izsmērējas viss attēls.

    Pieredze

    Eva Lanka, trīsgadnieka mamma: Labs risinājums bērnistabai

    «Kad remontējām bērnistabu, zināju, ka negribu to izlīmēt ar standarta tapetēm. Dzīvojam Liepājā, un šeit veikalu piedāvājumā tās ir ļoti bērnišķīgas. Sāku pētīt idejas bērnistabām interneta vietnē Pinterest, un visvairāk man iepatikās kalnu zīmējums uz sienas. Turpat atradu arī darba gaitas aprakstu.

    Kalnu kontūras izveidoju ar līmlenti un sāku tos krāsot. Sākumā krāsas jaucu pati, bet drīz vien sapratu, ka tā nekas labs nesanāks, tāpēc nopirku jau gatavas. Izmantoju parasto tapešu krāsu, jo bērnistabas sienas ir klātas ar gaišām, vienkrāsainām tapetēm. Tā kā tām ir grubuļains raksts, kalnu maliņas nav precīzas, kā būtu uz līdzenas virsmas, tomēr tas netraucē.

    Šāds risinājums bērnistabā ir ļoti ērts. Gadījumā, ja dēls uz sienas kaut ko sazīmē, var pārlaist pāri krāsu, un viss atkal ir skaisti.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē