• Nevienlīdzība turpinās – sievietēm darba samaksa Latvijā pērn par 15,9% mazāka nekā vīriešiem

    Nauda
    Ziņu aģentūra LETA
    17. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Stundas vidējā bruto darba samaksa sievietēm Latvijā pērn bija par 15,9% mazāka nekā vīriešiem, kamēr gadu iepriekš šī starpība bija 14,1%, vēsta Centrālā statistikas pārvalde, atsaucoties uz 2019. gada provizoriskajiem datiem.

    Pagājušajā gadā normālo darba laiku strādājošo sieviešu atalgojums bija par 19,1% zemāks nekā vīriešu, savukārt nepilnu darba laiku strādājošo sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirība bija mazāka – 12,4%. 

    2019. gadā lielākā darba samaksas atšķirība bija finanšu un apdrošināšanas nozarē, kur vīriešu darba samaksa stundā bija vidēji par 26% lielāka nekā sieviešu. Sabiedriskajā sektorā sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirības vidējais rādītājs bija nedaudz lielāks kā privātajā – attiecīgi 14,2% un 13,5%.

    2019. gadā vismazākā atšķirība starp sieviešu un vīriešu atalgojumu stundā bija vecuma grupā virs 55 gadiem (10%), bet vislielākās – vecuma grupā 35–44 gadi, kur sieviešu atalgojums bija par 18,2% zemāks nekā vīriešu.

    Augsta atšķirība samaksā arī 25–34 gadus vecu darbinieku vidū – 17,7%. 

    Tāpat statistikas pārvaldē atzīmēja, ka 2018. gadā sieviešu un vīriešu darba samaksas stundā atšķirības rādītājs vidēji Eiropas Savienībā (ES) bija 15,7%. Latvijā šis rādītājs bija nedaudz zemāks kā ES –14,1%. Lielākā plaisa starp sieviešu un vīriešu atalgojumu bija Igaunijā, kur sievietes saņēma par 22,7% mazāk nekā vīrieši. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē