• Mosties no ziemas miega! Kā pareizi no rīta piecelties?

    Veselība
    Ilze Olšteina
    14. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ir labi no rīta pēc pamošanās turpat gultā izstaipīties, uzlabojot asinsriti, pamodinot vielmaiņu un iedarbinot domāšanu.

    Nevajag uzreiz lēkt un skriet, šādi radot savam organismam lieku stresu. Īpaši, ja jūti, ka pēc miega ķermenis savilkts, it kā tu būtu gulējusi nevis nakti, bet ziemas miegu, iestiep muskuļus un iekustini locītavas mērķtiecīgi.

    Muskuļiem piemīt īpašība – sarauties, neprasot tev atļauju. Kad, piemēram, tev ir auksti, pleci uzraujas teju līdz ausīm. Kad ir pārlieku liels emocionāls stress, atkal tie paši nabaga pleci un arī citi muskuļi saraujas. Tur neko mainīt nevar, tas iestrādāts gēnos. Muskuļos izdalās noteiktas vielas, kas gaida, kad slodze tām palīdzēs noārdīties. Ja fiziska slodze neseko, vielas paliek muskuļos un sākas citas bioķīmiskas reakcijas, kas bojā veselību. Var pat būt tā, ka tu vairs nesaproti, kas tev sāp, jo šīm muskuļu sāpēm piemīt nelāga īpašība – ceļot pa visu ķermeni. Un tad tu no rīta pamosties kā salauzta.

    Pirmā palīdzība – izstaipīšanās. Saudzīgi un ar mīļumu pret sevi, ar pieņemošu attieksmi pret to, ka vakar netiki galā ar pārlieku stresu, ar pārliecību, ka šodien izdosies labāk.

    • Vispirms atgulies uz muguras, ieklausies sevī un pastiepies tā, kā tavs ķermenis prasa.
    • Labi ir iekustināt rokas un plecu daļu. Guļot uz muguras, saliec rokas sev krūtīm priekšā tā, kā tev mācīja sēdēt skolas solā. Šādi turot, cel pāri galvai un laid atpakaļ. Atkārto piecas sešas reizes.
    • Pēc tam, turot rokas šādā pašā pozīcijā, izapļo tās vairākas reizes uz vienu, tad uz otru pusi. Sajūti, kā iekustas plecu locītavas.
    • Pēc tam, šādi turot rokas, pastiep tās kā zāģi – te uz vienu, uz otru pusi. Sajūti, kā mazliet iestiepjas lāpstiņas.
    • Ir labi izkustināt arī gūžu locītavas. Nolaid rokas gar sāniem un atliec kāju pēdas. Pārmaiņus, it kā pagarinot, paslidini pa palagu vienu kāju ar atliektu pēdu, tad otru. Atkārto piecas sešas reizes.
    • Vari pievilkt pie vēdera vienu saliektu kāju un paturēt kādu brītiņu, tad nolaist un pievilkt tāpat otru kāju.
    • Ja tev nav problēmu ar gūžām, vari savērpties, pārliekot saliektu kāju pāri iztaisnotajai. Galvu vienlaikus pagriez pretējā virzienā. Rokas turi izstieptas uz sāniem. Ar vienu roku vari palīdzēt pastumt saliektās kājas gurnu tālāk pāri. Pēc tam savērpies uz otru pusi.
    • Beigās lielā labsajūtā izstiep rokas ar saāķētiem un uz augšu izvērstiem pirkstiem virs galvas, vienlaikus kājas ar atliektām pēdām stiepjot pretējā virzienā. It kā no vidus pastiepies prom uz abām pusēm ar atliektiem galiem. Šādi tu iestiepsi locītavas, saites, pastiepsi garumā mugurkaulu.

    Laiks celties!

    Konsultēja Laimdota Karpinska, fizioterapeite.

    Raksts no žurnāla «Annas psiholoģija» arhīva.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē