• Miljardieris Īlons Masks iekaro ne tikai kosmosu

    Slavenības
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    Ieva
    Ieva
    14. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Šī gada maijā teju visa pasaule tiešraidē vēroja, kā debesīs dodas pirmā privātā kosmosa raķete. Tā nogādāja orbītā kosmosa kuģi Crew Dragon ar diviem astronautiem. Sava kosmosa raķete bija sens miljardiera ĪLONA MASKA sapnis. Nu tas ir piepildījies, un Masks ir iegājis vēsturē. Kas viņš ir – šis ģeniālais un ekscentriskais vīrietis, kurš nolēmis iekarot kosmosu?

    Aiz šī notikuma – kas pilnīgi noteikti pavērs jaunu lappusi ne tikai ASV, bet arī visas pasaules stāstā – stāv viens cilvēks. Neparasts, gudrs un, jā, arī gana dulls, lai spētu mainīt vēsturi. Gandrīz 40 miljardu dolāru biezais bankas konts viņu ierindo kā 24. bagātāko cilvēku pasaulē, taču ne pati nauda, bet drīzāk iespaidīgie, futūristiskie biznesa projekti Masku padara par vienu no spilgtākajām figūrām mūsdienu pasaulē.

    Izrādās, Īlons Masks jau kopš bērna kājas tika saukts par mazo ģēniju – un tāds viņš patiešām arī bija. Viņš auga Dienvidāfrikas pilsētas Pretorijas (jā, viņš nav amerikānis!) nomalē un bērnības dienas vairāk pavadīja grāmatu kompānijā.

    Skolas pirmajos gados Īlons jau bija pievarējis Encyclopaedia Britannica – visus 32 sējumus! 

    Viņš ar sirdi un dvēseli aizrāvās ar Aizeka Azimova un citu zinātniskās fantastikas rakstnieku darbiem. Visticamāk, tieši Azimova darbos aprakstītās drūmās nākotnes vīzijas arī nobruģēja Īlona ceļu – viņš pats sev apzvērēja, ka reiz glābs cilvēci no tai draudošās iznīcības. Un savu solījumu līdz šim patiešām ir centies turēt.  

    Tālāk no tēva

    Kad viņam bija divpadsmit, Īlons saņēma savu pirmo datoru un pašrocīgi iemācījās programmēt. Ņemiet vērā – tie bija astoņdesmitie, un mājas datori vēl bija tīrā nākotnes fantastika. Togad Īlons radīja videospēli Blastar, par ko nopelnīja savu pirmo naudu – apaļus 500 dolārus. Skaidrs, ka šādi enciklopēdijas studējoši gudrīši skolā necik populāri nav, un arī nabaga Īlons dabūja trūkties ne pa jokam – viņš bieži vien tika apcelts un kaustīts.

    Arī mājas puikam nebija nekāda miera osta. Vecāki izšķīrās, kad Īlonam bija tikai astoņi gadi. Viņa māte, kanādiešu modele un rakstniece Meja Maska (starp citu, šobrīd viena no populārākajām 60+ vecuma modelēm) devās atpakaļ uz dzimteni, taču Īlons kopā ar brāli un māsu nolēma palikt pie tēva dzimtajā Pretorijā.

    Savu lēmumu viņš gan turpmākajos gados rūgti nožēloja.

    Ar tēvu viņam bija gana daudz kopīga – līdzīgi kā atvase, arī Erols Masks bija neparasta personība, pēc nodarbošanās inženieris, aviopilots un kuģa kapteinis.

    Tomēr ģimenes dzīvei viņa sasniegumi un neparasti asais, mūžam nomodā esošais prāts diez ko par labu nenāca. Erols bija prasīgs un auksts pēc dabas – savus bērnus viņš bez žēlastības sodīja par katru sīkāko pārkāpumu, turklāt labprāt to darīja, arī izvicinot dūres un siksnu. Kāds tur brīnums, ka tieši tēvs kalpoja kā lielākais pamudinājums pēc skolas absolvēšanas pārcelties uz Kanādu – pēc iespējas tālāk no tēva despotiskās skaldīšanas un valdīšanas.

    Ja uzbruks roboti

    Kanādā Īlons ieradās bez graša pie dvēseles – un mēnešiem ilgi pārtika no radinieku labvēlības un lētiem hotdogiem. Taču, apsviedīgs būdams, viņš drīz vien tika pie stipendijas ASV Pensilvānijas Universitātē, bet doktorantūrā tika aicināts uz prestižo Stenforda Universitāti. Ilgi gan viņš tur neuzkavējās – pietika ar divām mācību dienām, lai jaunais puisis saprastu – Stenforda Universitātes akadēmiskā pieeja bija par šauru viņa fantastisko ideju pārpilnajai galvai. Pēc divām nedēļām viņš jau bija nodibinājis kompāniju Zip2, kas attīstīja ceļvežu programmas lielām mediju kompānijām. Tas notika tālajā 1995. gadā – brīdī, kad gaisā gāja internets. Īlons bija noķēris īsto vilni.

    Četrus gadus vēlāk Maska kompānija tika pārdota par 341 miljonu dolāru, padarot divdesmit četrus gadus jauno puisi stāvus bagātu, turklāt nodrošinot viņam Silīcija ielejas brīnumbērna reputāciju. Taču tas bija tikai sākums.Nākamais solis bija virtuālās bankas X.com nodibināšana – mūsdienās pasaule to pazīst kā PayPal.

    Šis projekts Maska kabatā ieripināja vēl 180 miljonus dolāru.

    Nu viņa rokas bija brīvas, lai varētu ķerties pie savu īsto, lielo sapņu realizēšanas.

    Pāris gadu vēlāk viņš jau bija nodibinājis kosmosa izpētes centru SpaceX, ambiciozi paziņojot – es uzbūvēšu milzu raķeti un nodibināšu pirmo koloniju uz Marsa. Šis tad arī ir Īlona Maska mūža projekts – veids, kā, viņaprāt, varēs izglābt cilvēci brīdī, kad to sagraus klimata pārmaiņas, kodolkarš vai robotu sacelšanās.

    Plāns B. Un arī C.

    Bet gadījumam, ja grandiozā plāna realizēšana ieilgtu, Masks nāca klajā ar plānu B. Patiesībā – diviem plāniem. Viens no tiem bija solāro paneļu ražošanas kompānija Solarcity, bet otrs – elektrisko automobiļu ražotājs Tesla. Pēdējā, starp citu, pretēji populārajam viedoklim, nav Maska dibināta kompānija: 2008. gadā tai draudēja drošs bankrots, taču tieši Maska ierašanās un kompānijas reorganizācija – plus spēja panākt 50 miljonu lielu valsts ieguldījumu kompānijas glābšanā – padarīja Teslu par daudzsološu nākotnes projektu un turpināja audzēt kosmiskās izpētes finansējumu un iespējas.

    Šie projekti un tiešā, aizrautīgā valoda, ar kādu viņš par tiem runā, Īlonu Masku ir vienlaikus darījuši gan par varoni sabiedrības acīs, gan arī par tādu kā trako profesoru.

    Viņš vairākkārt paziņojis, ka Covid-19 nemaz nepastāvot – tīrā ažiotāža.

    Viņš stāsta par citām, inteliģentām dzīvības formām Visumā gluži kā par kaimiņiem, ar ko vēl nav paspējis iepazīties. Toties par mākslīgo intelektu Masks runā kā par reāliem – un pavisam drīziem – draudiem cilvēces pastāvēšanai. Viņš ir atklāti stāstījis par grūtībām sadzīvot ar savu mūžam uz priekšu skrejošo prātu, kas viņam reizēm pat neļauj aizvērt acis naktīs – tādēļ nereti viņa dienas aizmiglo nomierinošu medikamentu plīvuri.

    Tavs saldējums, Džastīn!

    Nemiers un ekscentriskums gan nekad nav mazinājis Īlona Maska pievilcību pretējā dzimuma acīs. Viņš apprecējās jau studiju laikos – savu nākamo sievu, fantāzijas romānu autori Džastīnu Vilsoni noskatīja kopmītnēs un nekavējoties uzaicināja uz randiņu.

    Tikai saldējumu, neko vairāk.

    Tomēr šī neparastā puiša dedzība un pašpārliecinātība Džastīnu esot nobiedējusi, un uz randiņu viņa toreiz neieradās. Skaidrs, ka nē, Īlonam nebija nekāda atbilde – toreiz viņš pats atnāca uz viņas istabiņu ar diviem izkusušiem saldējuma pikučiem rokās. Viņi bija kopā astoņus gadus un Džastīna vīram divos piegājienos dāvāja piecus dēlus. Taču Īlonam nebija laika sēdēt mājās – neviens vēl nav mainījis pasauli, strādājot 40 stundas nedēļā, viņam patika atkārtot. Un viņš gribēja mainīt pasauli – tas likās svarīgāk, nekā godprātīgi pildīt tēva un vīra lomu.

    Pēc sievas aiziešanas šķirteņa lomā Īlons pavadīja labi ja pāris nedēļas. Viņš ātri vien iepazinās ar britu aktrisi Talulu Railiju un drīz vien apprecēja. Divreiz. Viņu vētrainās attiecības izčākstēja pēc septiņiem gadiem. Sekoja īss un kaislīgs romāns ar aktrisi Kameronu Diazu, bet vēlāk – ar Džonija Depa temperamentīgo šķirteni Amberu Hērdu.

    Mazais iksiņš

    Visbeidzot, pirms nepilna gada viņš satika savu īsto un vienīgo dvēseles radinieci – ekscentrisko kanādiešu dziedātāju Klēru Bušē, ko pasaule pazīst kā Grimes. Stāsta, ka viņi iepazinās interneta vietnē Twitter – Masks pamanīja Grimes asprātīgo tvītu mākslīgā intelekta sakarā. Viņi īsu brīdi sarakstījās, un tad Īlons nolēma darīt visu, lai šo fascinējošo būtni satiktu vaigā. Par viņu attiecībām klīst daudz dažādu nostāstu un baumu. Viņi naktis pavadot īpašā barokamerā. Viņi sarunājas ar citplanētiešiem.

    Šajā pavasarī pasaulē nāca pāra pirmdzimtais – puisītis, kurš tika kristīts visdīvainākajā vārdā uz pasaules X AE A-XII. Patiesībā sākumā vārds bija vēl jocīgāks, tā beigās bija skaitlis 12, taču Kalifornijas štata likums paredz, ka, reģistrējot vārdu, tajā nedrīkst būt cipari, tāpēc tagad galā ir romiešu XII. Burts X dēla vārdā apzīmējot nezināmo mainīgo, savukārt AE – mākslīgo intelektu. Pēdējais komponents A-XII simbolizējot pāra iecienīto kaujas lidmašīnu Archangel 12. Tā lūk! Taču mājās, gluži kā katra normāla ģimene, mēs puiku saucam mīļvārdiņā. Par Little X – mazais ikss.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Elon with baby X Æ A-12, T-shirt link in bio!

    A post shared by Elon Musk Now (@elonrmuskk) on

    Pirmais iespaids šaubīgs

    Ekscentriskie izgājieni un izteikumi, protams, ne vienu reizi vien ir raisījuši sabiedrības šaubas par Īlona Maska skaidro saprātu un spēju uzņemties tik milzīgu un atbildīgu projektu kā cilvēces pārcelšana uz Marsa. Pentagons pat izskatīja Maskam piešķirto pielaidi valsts drošības informācijai, kad uz kādu interviju Masks ieradās, izspūris un haotisks, sarunas laikā smēķēja milzīgu marihuānas kāsi un citu pēc citas tukšoja viskija glāzes. Taču pēc 30. maija neviens vairs neatļaujas šaubīties ne par Īlona Maska veselo saprātu, ne mērķtiecību.

    Batuts darbojas

    30. maijā plkst. 22.22 pēc Latvijas laika viņa kompānijas SpaceX raķete Falcon 9 veiksmīgi startēja no Kenedija kosmosa centra Floridā, lai nogādātu orbītā divus astronautus. Liela daļa planētas iedzīvotāju tam sekoja tiešraidē. Šis lidojums ir unikāls kā pirmais privātais pasākums tik nopietnā kosmosa iekarošanas plānā, turklāt tas ir pirmais tīrais amerikāņu lidojums kopš 2011. gada – kopš tā laika ASV astronauti bija devušies kosmosā ar krievu kosmosa kuģiem.

    Ne velti Krievijas kosmosa galvenais boss Ragozins pirms pieciem gadiem, kad amerikāņi izsludināja sankcijas, draudēja, ka NASA tādā gadījumā var palikt bez raķetēm. Viņš arī tika ironizējis – vai tad šie no batuta domājot lidot kosmosā, vai? 30. maijā Īlons Masks tviterī Ragozinam īsi atbildēja: «Batuts darbojas.»

    Šo triumfa brīdi viņš bija gaidījis 18 gadus – no brīža, kad dzima sapnis par savu paša kosmosa iekarošanas korporāciju.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē